Autoritățile caută bani în piatră seacă: ANAF a verificat o companie de stat în faliment și fără active de 8 ani, să vadă dacă nu cumva datorează celebra ″suprataxă OMV Petrom″

Autoritățile caută bani în piatră seacă: ANAF a verificat o companie de stat în faliment și fără active de 8 ani, să vadă dacă nu cumva datorează celebra ″suprataxă OMV Petrom″

Insignă CNH. Sursă foto: okazii.ro

scris 16 mai 2023

Fiscul a mers în control la o companie de stat care, de 8 ani, se află în faliment și mai există strict pe hârtie, nemaiavând operațiuni și nici active, pentru a vedea dacă nu cumva aceasta datorează celebra contribuție de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, botezată ″suprataxa OMV Petrom″ din cauza controverselor legate de întrebarea: o datorează sau nu compania controlată de austriecii de la OMV?

Este vorba despre fostul colos minier Compania Națională a Huilei (CNH) SA din Valea Jiului, controlat de Ministerul Energiei.

Grupul argentinian Globant a preluat compania franceză Pentalog, cu operațiuni și în România CITEȘTE ȘI Grupul argentinian Globant a preluat compania franceză Pentalog, cu operațiuni și în România

Acesta a intrat direct în faliment în 2015, iar toate activele productive au fost date în plată către ANAF pentru stingerea datoriilor bugetare. Acestea au fost după aceea introduse în capitalul Complexului Energetic Hunedoara, intrat și el ulterior în insolvență și în privința căruia este pregătită acum o operațiune asemănătoare cu cea din 2015.

Ultimul an în care CNH a înregistrat cifră de afaceri a fost 2013. Societatea se află de ani de zile în topul datornicilor la bugetele statului, având în prezent restanțe (de facto irecuperabile) de aproape 5 miliarde lei.

VIDEO Robert Negoiță pune palmieri și la intrarea pe Autostrada Soarelui CITEȘTE ȘI VIDEO Robert Negoiță pune palmieri și la intrarea pe Autostrada Soarelui

În data de 20.02.2023, Direcția Regională Antifraudă Fiscală 5 Deva a efectuat un control pentru verificarea respectării OUG nr. 186/2022, nefiind dispusă nicio măsură în sarcina debitoarei″, se arată într-un document analizat de Profit.ro.

Potrivit OUG nr. 186/2022, adoptată la finalul anului trecut în aplicarea unui Regulament UE din octombrie 2022 și modificată recent de către Parlament ca urmare a intervenției președintelui Klaus Iohannis, companiile din țiței, gaze, cărbune și rafinare care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv și ale căror profituri din 2022 și 2023 depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor din 2018-2021, datorează contribuție de solidaritate de 60% din diferență.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania națională a huilei faliment
contributie de solidaritate omv petrom
contributie solidaritate petrol gaze carbune rafinarii
suprataxare petrol gaze rafinarii carbune
supraimpozitare energie