Sub avertismentul miniștrilor de Finanțe din UE cu impozit pe cifra de afaceri, Facebook anunță că va contabiliza veniturile din publicitate în țările unde le realizează. În România, șeful Fiscului declara pentru Profit.ro că va fi o "atenție specială"

Sub avertismentul miniștrilor de Finanțe din UE cu impozit pe cifra de afaceri, Facebook anunță că va contabiliza veniturile din publicitate în țările unde le realizează. În România, șeful Fiscului declara pentru Profit.ro că va fi o "atenție specială"
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 12 dec 2017

Facebook a anunțat în această seară că va începe să contabilizeze veniturile din publicitate în țările unde realizează încasările, fără să le mai redirecționeze spre sediul său internațional din Dublin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În termeni simpli, aceasta înseamnă că veniturile publicitare susținute de echipele noastre locale nu vor mai fi înregistrate de sediul nostru internațional din Dublin, ci vor fi înregistrate de compania noastră locală din țara respectivă", a anunțat directorul financiar al Facebook, Dave Wehner.

Schimbarea va fi introdusă anul viitor.

DOCUMENT Fiscul explică într-un ghid persoanelor fizice, inclusiv PFA, cum să procedeze pentru a obține sau a trimite diverse documente CITEȘTE ȘI DOCUMENT Fiscul explică într-un ghid persoanelor fizice, inclusiv PFA, cum să procedeze pentru a obține sau a trimite diverse documente

Reuters punctează că Facebook a operat deja mișcarea în Marea Britanie, în primăvara anului trecut, cu o creștere semnificativă a veniturilor și profiturilor raportate și având de achitat o factură de 2,5 milioane lire sterline (3,34 milioane de dolari), dar mare parte din profitul legat de vânzările din Regatul Unit a fost raportată în altă parte, fiind rezultatul tranzacțiilor inter-grup în valoare de sute de milioane de lire sterline.

În Marea Britanie, Facebook se bucură în continuare de un nivel de taxare relativ redus, raportând o marjă de profit de sub 7%, față de aproximativ 45% la nivel de grup.

Companiile multinaționale din sectorul digital sunt acuzate public că plătesc taxe prea mici în UE, prin înregistrarea profiturilor în țări cu taxe mici unde își au sediul european, precum Irlanda și Luxemburg. 

În luna septembrie, miniștrii Economiei și Finanțelor din Uniunea Europeană au decis să înceapă redactarea unor măsuri fiscale de impozitare diferită a marilor companii din domeniul tehnologiilor digitale, precum Google, Amazon, Facebook și Apple, și au cerut oficialilor Comisiei Europene să prezinte o propunere în acest sens, în primăvara anului viitor.

La acest plan a aderat inclusiv România.

În octombrie anul trecut, șeful Fiscului de atunci, Dragoș Doroș, anunța prin intermediul Profit.ro că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va aplica noi criterii de selecție pentru clasificarea marilor contribuabili la buget, din 2017, astfel încât companii cu nume sonore, firme mari, dar aflate în insolvență, precum și grupuri de societăți afiliate să fie administrate unitar.

FOTO Fiscul îl execută pe Vîntu, scoțându-i la vânzare complexurile hoteliere din Deltă și vila din Giurgiu CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul îl execută pe Vîntu, scoțându-i la vânzare complexurile hoteliere din Deltă și vila din Giurgiu

El explica astfel că, prin urmare, giganți ai industriei IT, cum sunt Google sau Facebook, vor primi o atenție sporită, urmând să fie administrați de către Direcția dedicată marilor contribuabili (DGAMC).

În primăvara anului trecut, Doroș anunța de altfel că Google și alte companii din industria online, care nu sunt înregistrate în România, sunt investigate de autoritățile de la București, în încercarea de a identifica veniturile realizate de acestea, care nu sunt însă reflectate în declarații de impozite în România, pentru a putea fi taxate corespunzător.

Și pe plan intern, în vara acestui an, PSD a propus schimbarea drastică a sistemului de impozitare, prin înlocuirea impozitării profitului cu impozitul pe cifra de afaceri, iar antreprenorii au caracterizat schimbarea drept o "revoluție" în materie de fiscalitate. PSD a bătut rapid în retragere la reacția virulentă a sectorului privat, iar premierul Mihai Tudose a anunțat că "subiectul este închis".

Un document prezentat ulterior de Profit.ro releva că România nu poate adopta un sistem de impozitare radical diferit de restul UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
facebook
apple
impozit
companii
firme