Câștigul salarial mediu net a accelerat

Câștigul salarial mediu net a accelerat
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2018

Câștigul salarial mediu net a crescut în septembrie, nominal, cu 13,1%, față de aceeași lună a anului trecut, la 2.688 lei, ritm accelerat față de luna precedentă, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 7,7%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În august, câștigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 12,9%, față de aceeași lună a anului trecut, la 2.669 lei, ritm încetinit față de luna precedentă, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 7,5%, scrie News.ro.

În septembrie, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) față de aceeași lună a anului trecut a fost de 107,7%.

Ministrul Muncii anunță că salariul minim pe economie se va majora din 1 decembrie și va fi diferențiat în funcție de studii CITEȘTE ȘI Ministrul Muncii anunță că salariul minim pe economie se va majora din 1 decembrie și va fi diferențiat în funcție de studii

În septembrie, câștigul salarial mediu nominal net a crescut față de luna precedentă cu 19 lei (+0,7%). Indicele câștigului salarial real a fost de 100,2% pentru luna septembrie față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 192,1%, cu 0,5 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna august 2018.

În septembrie, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, 6.465 lei, activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, 6.446 lei, și fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, 6.040 lei.

Cele mai mici salarii nete lunare s-au înregistrat în hoteluri și restaurante, 1.567 lei, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.619 lei) și prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite (1.787 lei).

”În luna septembrie 2018, în majoritatea activităților din sectorul economic , nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna august 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou)”, se arată în comunicat.

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice, potrivit INS.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 21,1% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale; între 5% și 10% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, alte activități extractive, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, alte activități industriale, activități de editare, activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii.

De cealaltă parte, cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 5% în fabricarea altor mijloace de transport, respectiv cu 4,2% în telecomunicații; între 2% și 4% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), industria metalurgică, transporturi pe apă, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, extracția minereurilor metalifere, depozitare și activități auxiliare pentru transport.

”În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+3,3% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în sănătate și asistență socială (+0,2%), respectiv în administrație publică (+0,1%)”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
salariu