Câștigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie

Câștigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 mar 2020

Câștigul salarial mediu nominal brut a scăzut, în luna ianuarie față de decembrie, cu 4,4%, până la valoarea de 5.225 de lei, în timp ce salariul mediu net s-a redus cu 4,5%, până la 3.189 lei, raportat la perioada de referință, arată datele Institutului Național de Statistică (INS) publicate vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit sursei citate, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (7.478 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.803 lei), scrie Agerpres.

EXCLUSIV DOCUMENT ANAF impune restricții la accesul în unitățile fiscale, din cauza coronavirusului. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT ANAF impune restricții la accesul în unitățile fiscale, din cauza coronavirusului. "E prima dată în istorie când ANAF nu te caută, nu te primește."

"În luna ianuarie 2020, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut față de luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2019 a premiilor ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, sumelor din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producție ori încasărilor mai mici (funcție de contracte/proiecte) sau a angajărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, în unele activități economice", se menționează în comunicat.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, în principal ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: învățământ (+3,6%), sănătate și asistență socială (+2,0%), respectiv administrație publică (+1,7%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins