Cîțu: După ANAF, urmează restructurarea Ministerului Finanțelor. Vor fi eliminate multe dintre posturile de conducere

Cîțu: După ANAF, urmează restructurarea Ministerului Finanțelor. Vor fi eliminate multe dintre posturile de conducere
scris 21 ian 2020

Restructurarea ANAF va fi urmată de o restructurare a Ministerului Finanțelor, în cadrul căreia vor fi vizate multe dintre posturile de conducere din cadrul instituției, a declarat ministrul de resort, Florin Cîțu. Un proiect de ordonanță de urgență și unul de hotărâre, referitoare la restructurarea ANAF, vor fi adoptate în următoarele săptămâni de către Guvern. Profit.ro a prezentat în urmă cu aproape două săptămâni cele două proiecte, care vizează desființarea a circa 2.150 de posturi la ANAF, din care 2.000 de posturi de execuție vacante și 150 de conducere, dar și alte măsuri. 

Planurile de restructurare a ANAF par a avea o amploare destul de redusă, în principal desființarea unor posturi neocupate, și sunt departe de discursul dur al actualului ministru al Finanțelor de pe vremea când era în opoziție și promitea eficientizarea statului și reducerea birocrației.

Cîțu nu a furnizat acum detalii despre modul în care va decurge restructurarea Ministerului Finanțelor. Referitor la posturile care vor fi desființate din ANAF, ministrul a indicat de această dată 2.200 de posturi, după ce la început de ianuarie avansa cifra de 2.150, iar proiectul reorganizării ANAF prevede tot 2.150 posturi.

O măsură apropiată de ce intenționează acum Cîțu să implementeze la ANAF și posibil și la Ministerul Finanțelor a fost prezentată, ca parte dintr-un program amplu de restructurare, de către precedentul guvern.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Finanțele scot de sub Legea prevenirii nedotarea firmelor cu noile case de marcat cu jurnal electronic. ANAF nu are încă sistemul informatic de a prelua datele în timp real CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Finanțele scot de sub Legea prevenirii nedotarea firmelor cu noile case de marcat cu jurnal electronic. ANAF nu are încă sistemul informatic de a prelua datele în timp real

Astfel, în noiembrie 2018, ministrul Finanțelor de la momentul respectiv, Eugen Teodorovici, prezenta pe site-ul ministerului un proiect potrivit căruia, conform calculelor Profit.ro, Guvernul urma să desființeze peste 4.000 de posturi, preponderent neocupate din aparatul bugetar. Cele 21 de ministere ar fi urmat să renunțe la aproape 870 de posturi în total, cele mai puține fiind desființate la Ministerul Afacerilor Externe (5), iar cele mai multe la Ministerul Finanțelor (102). Grosul posturilor desființate ar fi venit de la ANAF, unde urmau să dispară aproape 3.300 de posturi bugetate.

La momentul respectiv, Ministerul Finanțelor avea 102 posturi neocupate. Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Finanțelor urma să fie stabilit la 1.815, exclusiv demnitarii. La momentul respectiv, dar și în prezent, numărul maxim de posturi este de 1.917.

ANAF și eterna restructurare. Cîțu doar reia idei vechi - informatizarea rapidă prin CSAT, asistență FMI, departament de analiză de risc, desființarea de posturi vacante și integrarea Antifraudei în direcția de inspecție fiscală CITEȘTE ȘI ANAF și eterna restructurare. Cîțu doar reia idei vechi - informatizarea rapidă prin CSAT, asistență FMI, departament de analiză de risc, desființarea de posturi vacante și integrarea Antifraudei în direcția de inspecție fiscală

Proiectul din noiembrie 2018 al fostului guvern de a desființa posturi neoupate a fost abandonat, iar în noiembrie 2019 guvernul PSD a fost înlocuit de un guvern PNL.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
restructurare
florin citu