CONFIRMARE Finanțele vor vinde bunurile confiscate de Fisc pe site-uri de comerț online

CONFIRMARE Finanțele vor vinde bunurile confiscate de Fisc pe site-uri de comerț online
scris 7 ian 2019

Finanțele pregătesc vânzarea de bunuri confiscate de Fisc prin alte metode decât sistemul de licitații utilizat până acum, iar printre variantele analizate se află folosirea site-urilor specializate în comert online, a transmis ministrul de resort, Eugen Teodorovici, confirmând astfel informația anunțată recent de Profit.ro.

Schimbările ar urma să vizeze bunuri confiscate, incusiv mașini, dar și imobiliare, cum sunt casele. Profit.ro a anunțat că ANAF analizează noi metode pentru vânzarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului ca urmare a confiscărilor în cazuri penale, printre variante fiind utilizarea de agenții imobiliare, siteuri specializate în vânzarea de bunuri online sau brokeri pentru acțiuni. Deși Fiscul, nemulțumit de pârghiile de care dispune pentru valorificare, se gândește acum la noi modalități de a transforma în bani activele confiscate, trebuie menționat că agenția a renunțat anul trecut, după schimbarea conducerii, la înființarea unui magazin online propriu, prin care să fie vândute bunuri confiscate.

"Sunt sute și mii de mașini care stau de ani de zile în punctele vamale și se deteriorează. Sunt bunuri confiscate de tot felul, confecții, tot felul, care sunt puse în depozite, iar acestea sunt ulterior sparte, bunurile furate ... În ce privește casele care intră în proprietatea statului, ce face ANAF? Cheltuie bani ca să facă evauari, evaluări care nu sunt cele care justifică prețul, pentru că ele nu se vor vinde la acel preț. Ce vrem noi să facem? Abordări moderne. Bunurile vor fi vândute online, fără să fie făcută o evaluare din partea statului, iar piața va decide. Cu aceste site-uri care sunt foarte cunoscute, putem să facem un protocol, marfa confiscată să fie vândută în acest sistem, iar fiecare își obține, să spun așa, partea de profit. Referitor la case, de ce să fac eu o evaluare ca stat, când există valoarea pe care notarul o folosește, iar atunci de la acea valoare plec si cine dă mai mult, acela obține casa", a afirmat Teodorovici, duminică seară, la Antena 3, întrebat despre planurile de a vinde bunuri confiscate de ANAF prin alte metode, cum ar fi site-urile specializate.

De ce este important: Fiscul trebuie să devină mult mai flexibil în ce privește vânzarea bunurilor confiscate, pentru a obține prețuri mai bune și pentru a crește pe cât posibil transparența și accesul la vânzările pe care le derulează. În prezent, deși există obligații de anunțare a unei licitații pentru vânzarea de active, de exemplu un autovehicul sau un apartament, informația ajunge în foarte puține cazuri la un număr mare de persoane interesate, situație care aduce mai puțini bani ANAF și naște suspiciuni privind corectitudinea vânzărilor.

Procedura pentru bunurile intrate în proprietatea statului în cazurile penale prevede vânzarea prin magazine proprii, din depozit sau de la locul unde se află bunul respectiv, prin licitație publică, în regim de consignație sau prin bursele de mărfuri.

ULTIMA ORĂ Ionuț Mișa a fost revocat de la șefia Fiscului. Mihaela Triculescu - luată în calcul ca înlocuitor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ionuț Mișa a fost revocat de la șefia Fiscului. Mihaela Triculescu - luată în calcul ca înlocuitor

Potrivit unui document văzut de Profit.ro, la nivelul ANAF au fost formulate propuneri cu privire la diversificarea metodelor de vânzare a bunurilor confiscate în materie penală și intrate în proprietatea privată a statului prin:

  • agenții imobiliare, pentru valorificarea bunurilor imobile,
  • case de licitații prin care să poata fi valorificate, în mod special, obiectele de artă,
  • siteuri specializate în promovarea și vânzarea de bunuri online,
  • brokeri în domeniul pieței bursiere, prin care să se valorifice titlurile de valoare.

În perioada 1 ianuarie 2017 - 30 septembrie 2018, Direcția de executări silite cazuri speciale a încasat circa 21 milioane lei din valorificarea sumelor și bunurilor confiscate în materie penală. Din activitatea de executări silite, Direcția a obținut în acest interval 229 milioane lei.

Magazinul online al ANAF

Fiscul a pregătit în 2016 lansarea unui magazin online propriu, însă demersul a fost tras pe linie moartă, fără lămuriri, după câștigarea alegerilor de către PSD și schimbarea conducerii ANAF la început de 2017.

Astfel, magazinul online al ANAF era gata la început de 2017 și așteapta doar decizia conducerii agenției referitoare la implementare. Dezvoltarea magazinului online a fost realizată de firma clujeană Blugento gratuit pentru ANAF, partea rămasă fiind cea de încărcare de produse în site de către angajații Fiscului și decizia efectivă de lansare a unui magazin online care s-ar remarca prin stocuri mari, prețuri mici și gama extrem de variată de produse.

Lansarea magazinului online a fost o măsură asumată public in 2016 de ANAF, obiectivul fiind de a îmbunătăți substanțial valorificarea stocului, dar și imaginea Fiscului.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
fisc
agentii imobiliare
brokeri