CONFIRMARE Prețurile pachetelor de țigări cresc de la 1 ianuarie, prin majorarea accizei percepute de stat

CONFIRMARE Prețurile pachetelor de țigări cresc de la 1 ianuarie, prin majorarea accizei percepute de stat
Marius Oncu
Marius Oncu
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 dec 2018

Acciza aplicată țigaretelor va crește de la 1 ianuarie pentru a alinia nivelul acesteia cu cerințele Uniunii Europene (UE), potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern pentru ședința de vineri. Potrivit acestuia, acciza la mia de țigarete crește anul viitor de la 448,74 lei la 475,77 lei. Raportat la un pachet de țigarete, creșterea de accize este de 0,54 lei. Cum accizelor li se aplică și taxa pe valoare adăugată, impactul majorării accizei în preț este și mai ridicat, de 0,65 lei la un pachet de țigrete.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Informația a fost anunțată de Profit.ro de la începutul lunii octombrie și va determina, cel mai probabil, o creștere a prețului unui pachet de la 1 ianuarie 2019 cu aproximativ 0,5 lei- 1 leu, potrivit unor surse familiarizate cu modul de funcționare al pieței țigaretelor. În prezent, ponderea accizei în preț este sub nivelul minim acceptat de UE, iar o derogare mai permite acest lucru doar până la sfârșitul anului. Astfel, Ministerul Finanțelor trebuie să majoreze acciza de la nivelul de 58-59% din prețul mediu ponderat la cel puțin 60% din prețul mediu ponderat.

Scumpiri similare, de 0,5 lei-1 leu, vor avea loc anual, guvernul stabilind u nou calendar de majorare a accizelor la țigarete până în 2022, când acciza ar urma să ajungă la 539 lei la mia de tigarete. Potrivit Codului fiscal aflat în vigoare, acciza la mia de țigarete în 2022 ar fi trebuit să fie de doar 485,72 lei.

De ce este important: Acciza la țigări, la fel ca cea la combustibil, este unul dintre cele mai rapide și mai sigure moduri pentru Guvern de a aduce bani la buget. O majorare a accizei la țigări se vede în încasările statului, chiar dacă pe termen mediu și lung poate încuraja și mai mult consumul de pachete de țigări provenite din contrabandă, la care statul nu colectează nimic. Piața legală se ridică în România, în medie, la circa 100 de milioane de pachete pe an, la care se plătesc statului taxe ridicate, dar există și o piață a țigărilor de contrabandă, situată la peste 15% din cea legală, de pe urmă căreia statul nu încasează nimic și care, pe deasupra, susține infracționalitatea. Creșterea prețurilor la țigările vândute legal poate împinge mai mulți consumatori către piața neagră, cu efect negativ pentru stat pe termen mai lung.

O directivă UE prevede ca acciza la țigari să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare. România, dar și alte state membre, au beneficiat de o derogare de la această directivă până la 1 ianuarie 2018, însă obligația de a atinge cel puțin pragul de 60% intervine în cazul României de la 1 ianuarie 2019.

Prețul mediu ponderat al unui pachet de țigări este în prezent de 15,86 lei.

EXCLUSIV DOCUMENT Constructorii prinși că angajează muncitori „la negru“ vor fi declasificați minimum 1 an, cei care nu își îndeplinesc contractul la termen și în condiții de calitate vor fi retrogradați. Fără zilieri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Constructorii prinși că angajează muncitori „la negru“ vor fi declasificați minimum 1 an, cei care nu își îndeplinesc contractul la termen și în condiții de calitate vor fi retrogradați. Fără zilieri

Creșterea de preț determinată de majorarea  accizei la o pondere de 60% va fi probabil de 0,5 lei la un pachet de țigări.

"Probabil că vorbim de o creștere de 0,5 lei pe pachet și va fi across the list. Nu se fac majorări de 0,3 -0,4 lei, pentru că nu poți cere la casă astfel de prețuri. Majorările se fac de obicei cu pași de 0,5 lei. Probabil că un 0,5 lei va fi de la 1 ianuarie 2019. Ministerul trebuie să ia o decizie în sensul ăsta, decizie pe care să o aflăm și noi. Vrem să vedem ce propune ministerul. Până nu vin ei cu o propunere de modificare a Codului Fiscal, nu putem ști precis despre ce majorare vorbim", au declarat, la momentul publicării articolului din octombrie, surse familiarizate cu modul de funcționare al pieței țigaretelor.

Calendarul fiscal al lunii decembrie: Atenție - termen de depunere a declarațiilor din nou devansat CITEȘTE ȘI Calendarul fiscal al lunii decembrie: Atenție - termen de depunere a declarațiilor din nou devansat

Contrabanda cu țigări, gaură la bugetul statului

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în septembrie la 15,3% din totalul consumului, cu 2,9% mai puțin față de iulie 2018.

Fiecare punct procentual de piață neagră înseamnă aproximativ 40 milioane euro neîncasați de către stat sub formă de taxe și accize, astfel că, la o cota de 16%, pierderile statului ajung la aproximativ 600 de milioane de euro.

România este unul dintre cei mai importanți producători de țigări din UE

Marile companii internaționale producătoare de țigări au investiții importante pe piață locală, astfel că România este, în prezent, unul dintre principalii furnizori de țigări ai UE.

România este al treilea mare producător de țigări din Uniunea Europeană, cu o producție anuală de 77 de miliarde de țigări, arată un raport al Eurostat, bazat pe date din 2016. România asigură, astfel, circa 15% din producția totală de țigări în UE. Cel mai mare producător de țigări din Uniunea Europeană este Germania, cu 168 de miliarde de țigări fabricate în 2016, aproape o treime din producția totală la nivelul blocului comunitar.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
acciza
tigari
pachet de tigari
scumpiri