CONFIRMARE Teodorovici: Am cerut Comisiei Europene ca split TVA să rămână complet opțional

CONFIRMARE Teodorovici: Am cerut Comisiei Europene ca split TVA să rămână complet opțional
scris 23 mai 2019

Ministerul Finanțelor a transmis Comisiei Europene o propunere ca mecanismul split TVA să devină complet opțional, iar această măsură se află acum în analiza CE, a declarat pentru Profit.ro ministrul de resort, Eugen Teodorovici. Profit.ro a scris despre acest subiect la începutul lunii aprilie.

Elis Pavaje, liderul pieței de pavaje din România, mizează pe o creștere cu 10% a cifrei de afaceri în acest an CITEȘTE ȘI Elis Pavaje, liderul pieței de pavaje din România, mizează pe o creștere cu 10% a cifrei de afaceri în acest an

De ce este important: Din aproape 19.000 de firme aflate în acest mecanism, doar 300 au intrat opțional. Comisia Europeană a respins, încă de la începutul lunii noiembrie, solicitarea României de a-i fi acordată o derogare de la directiva de TVA pentru sistemul split. România a primit termen să transmită până pe 9 ianuarie ce va face, urmând ca în cazul în care nu renunță la split să fie declanșată procedura de infringement. Termenul a fost ulterior extins până pe 9 martie.

Mecanismul split TVA a fost introdus opțional din toamna anului 2017 și obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 pentru firmele în insolvență și cele cu datorii la TVA. Split TVA a fost inițiat și susținut de către ministrul Finanțelor de la acel moment, Ionuț Mișa. Mediul de afaceri a contestat vehement proiectul inițial, care prevedea ca split TVA să se aplice tuturor firmelor, astfel că de la 1 ianuarie 2018 a rămas obligatoriu doar pentru companiile în insolvență și cele cu datorii la TVA.

CCR: Utilizarea actelor ANAF ca mijloace de probă în dosarele penale, neconstituțională; procesul verbal întocmit de organele fiscale, doar act de sesizare. Administrarea probelor, exclusiv în cursul procesului penal CITEȘTE ȘI CCR: Utilizarea actelor ANAF ca mijloace de probă în dosarele penale, neconstituțională; procesul verbal întocmit de organele fiscale, doar act de sesizare. Administrarea probelor, exclusiv în cursul procesului penal

România a introdus plata defalcată a TVA de la 1 ianuarie 2018 fără să discute anterior cu executivul UE, deși Comisia transmisese Ministerului Finanțelor că ar fi mult mai bine să se consulte.

Split TVA este în prezent obligatoriu pentru firme în insolvență și cele cu datorii la TVA, dar poate fi aplicat și opțional, caz în care firma care intră benevol în sistem primește o reducere de 5% din impozitul pe profit.

Daniel Anghel, vicepreședinte al Consiliului Investitorilor Străini (FIC), a declarat, la începutul lunii aprilie, pentru Profit.ro, că intenția Ministerului Finanțelor este ca mecanismul split TVA să rămână opțional. 

"Înțelegem că mecanismul split TVA va continua și va deveni în totalitate opțional. De exemplu, în Polonia sistemul split TVA este unul opțional", a declarat Daniel Anghel, întrebat de Profit.ro despre stadiul discuțiilor referitoare la split TVA. Anghel este partener și lider al departamentului de consultanta fiscală și juridică, PwC România.

Dacă mecanismul devine optional, de principiu ar trebui ca pentru firmele introduse obligatoriu să fie prevazuta posibilitatea de a ieși din acest sistem.

Teodorovici anunță măsuri pentru românii din străinătate: bani fără comisioane bancare CITEȘTE ȘI Teodorovici anunță măsuri pentru românii din străinătate: bani fără comisioane bancare

Potrivit datelor Profit.ro, aproape de finele anului trecut, 18.700 de firme aplicau split TVA, din care

  • firme cu TVA restantă de plată la 31 decembrie 2017 - 8.333
  • firme cu TVA restantă de plată începând cu data de 1 ianuarie 2018 - 3.247
  • firme sub incidența legislației privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență - 6.783
  • firme care aplică plata defalcată prin opțiune - 329

Este important de evidențiat că din totalul firmelor care aplică split TVA, mai puțin de 2% au intrat prin propria decizie. Celor peste 98% obligate să intre în acest mecanism, putem presupune că vor dori, în mare parte, să renunțe la split TVA.

Trecerea la un sistem opțional pentru split TVA, ca soluție la obiecțiile Comisiei Europene, a fost înaintată ca potențială soluție de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, încă din decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
split tva
plata defalcata a tva
comisia europeana
ministerul finantelor
infringement