Corespondență din Bruxelles: Comisia Europeană vrea să creeze Fondul Monetar European (EMF)

Corespondență din Bruxelles: Comisia Europeană vrea să creeze Fondul Monetar European (EMF)
Daniel Apostol
Daniel Apostol
scris 6 dec 2017

Comisarul european Pierre Moscovici afirmă că “Europa are nevoie să-și construiască propriul instrument în situația unei noi crize financiare și economice”. Rolul Fondului Monetar Internațional se va păstra astfel la nivel global, dar rolul Fondului Monetar European va fi acela de a proteja Europa în fața unei noi crize.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totodată, comisarul european Pierre Moscovici afirmă că moneda unică Euro nu trebuie să dividă continentul, ci să-l unească. “Viitorul pentru Europa este euro, iar Euro reprezintă Europa. Este vital, dacă vrem să asigurăm viitorul Europei, să implementăm planul de convergență, să reducem inegalitățile dintre statele din eurozonă și Non-euro”, susține Moscovici.

Potrivit comisarului european, pachetul de măsuri curent este dedicat să întărească unitatea monetară și să crească unitatea economică pentru toate cele 27 state.

Corespondență din Bruxelles: România are de luat 155 milioane euro de la UE, puțin peste 10% din contribuție. O palidă consolare față de banii pierduți prin absorbția deficitară CITEȘTE ȘI Corespondență din Bruxelles: România are de luat 155 milioane euro de la UE, puțin peste 10% din contribuție. O palidă consolare față de banii pierduți prin absorbția deficitară

Comisia Europeană propune înființarea Fondului Monetar European (EMF), ca principal instrument financiar care să contribuie la întărirea Uniunii Economice și Monetare.

EMF ar veni în continuarea și în completarea Mecanismului de Stabilitate Europeană (ESM), înființat în 2012, care a jucat, potrivit Comisiei, “un rol decisiv în asistarea statelor membre în recâștigarea sau menținerea accesului pe piețele suverane de obligațiuni. Aceasta a ajutat la asigurarea stabilității zonei Euro ca întreg”.

Potrivit proiectului Comisiei Europene, EMF va furniza sprijin financiar către statele membre “în nevoie”, va strânge fonduri prin instrumente în piața de capital, va contribui la tranzacții financiare, asemeni rolului de până astăzi al ESM (mecanismului de stabilitate europeană). Totodată, EMF va fi clădit pe structurile financiare și instituționale ale ESM așa cum sunt ele astăzi, ceea ce înseamnă că puterea de reacție a Fondului la crize economice și financiare va fi asemeni celei de care dispune astăzi Mecanismul de Stabilitate Economică, cu o capacitate totală de acordare de fonduri de 500 de miliarde de euro.

Dar propunerea avansată astăzi de Comisia Europeană aduce și câteva funcțiuni noi:

1 În cazul improbabil în care SRF (Single Resolution Fund) nu ar avea destule resurse să acopere riscul adus de o bancă cu stres crescut, ar interveni ca ultim factor de împrumut/de finanțare, protejând astfel plătitorii de taxe.

2 Propunerea include posibilitatea de a adopta decizii și mai rapide în situții de urgență, cu o majoritate de 85% de voturi, în timp ce unanimitatea voturilor va fi păstrată pentru toate deciziile majore cu impact financiar.

3 Propunerea prevede o implicare mai puternică a Fondului - împreună cu Comisia Europeană, în managementul programelor de asistență financiară.

4 Proiectul propus de Comisia Europeană aduce posibilitatea ca Fondul să dezvolte noi instrumente financiare, ce ar putea fi utilizate în viitor ca funcții de stabilizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
ue
moscovici