Cosmin Marinescu, consilier prezidențial: Investițiile reduse ar putea afecta creșterea sustenabilă pe termen mediu și lung, bazată în prezent pe consum

Cosmin Marinescu, consilier prezidențial: Investițiile reduse ar putea afecta creșterea sustenabilă pe termen mediu și lung, bazată în prezent pe consum
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 mar 2018

Contribuția redusă a investițiilor la creșterea economică record din 2017, bazată cu precădere pe consum, ar putea afecta creșterea sustenabilă pe termen mediu și lung, consideră Cosmin Marinescu, consilierul economic al președintelui Klaus Iohannis, într-o prezentare pe blogul său personal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Consilierul prezidențial recunoaște că anul trecut a fost înregistrată o creștere economică record, însă susține că, deși contribuția investițiilor a devenit pozitivă, factorul investițional este încă redus, ceea ce ar putea afecta creșterea sustenabilă pe termen mediu și lung.

“Contextul macroeconomic actual este unul al contrastelor, împletite în spirala creștere economică record - deficite bugetare înalte, în condițiile în care deficitul bugetar s-a încadrat totuși în ținta de 3% din PIB, prin sacrificarea programului de investiții publice și prin măsuri corective. Creșterea economică suplimentară realizată în anul 2017 nu s-a reflectat, în mod corespunzător, și în creșterea veniturilor fiscale, fapt ce indică, totuși, performanțe reduse în planul colectării și administrării fiscale.”, afirmă Marinescu.

Consilierul prezidențial remarcă faptul că, deși ocuparea forței de muncă este în continuă creștere, rata șomajului consemnând un minim istoric, piața muncii este tensionată pe fondul unui deficit acutizat de resurse umane calificate.

EXCLUSIV Numărul firmelor din split TVA a urcat puternic, la aproape 17.000, de la sub 700 în februarie. Din acest moment, plata defalcată nu mai poate fi ignorată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul firmelor din split TVA a urcat puternic, la aproape 17.000, de la sub 700 în februarie. Din acest moment, plata defalcată nu mai poate fi ignorată

“Pe fondul avansului consistent al importurilor, deficitul comercial s-a intensificat, ceea ce a contribuit la adâncirea deficitului în balanța de plăți. În contextul unui grad sporit de volatilitate financiară, reflectată în dinamicile cursului de schimb și ale ratelor dobânzii, intensificarea presiunilor inflaționiste indică necesitatea unei ajustări de traiectorie în planul politicilor economice”, constată Marinescu.

În opinia consilierului economic al președintelui Iohannis, în acest context, “se resimte nevoia unei reorientări a politicilor economice dintre consum spre investiții”. Esențială este, potrivit lui Cosmin Marinescu, îmbunătățirea calității investițiilor publice prin atragerea fondurilor europene, în special în domeniul infrastructurii de transport.

“Totodată, pentru susținerea inițiativei private și a mediului de afaceri, este vital să se asigure predictibilitatea economică și perspectiva sustenabilității, puternic afectate în ultima perioadă prin inițiative fiscale insuficient fundamentate în planul oportunității și al impactului economic. Consolidarea performanțelor economice reclamă priorități clare în planul politicilor structurale, inclusiv prin întărirea disciplinei financiare în economie și îmbunătățirea guvernanței corporatiste în sectorul companiilor de stat.”, afirmă acesta.

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, săptămâna trecută, creșterea de 7%, pe serie brută, a Produsului Intern Brut (PIB) în anul 2017, față de anul anterior. Economia românească a crescut anul trecut cu 7%, față de 2016, cel mai mare avans din 2008 până în prezent. În 2008, economia României a crescut cu 7,1%, în termeni reali, față de 2007.

În același timp, rata șomajului a fost de 3,99% în luna ianuarie a acestuia an, cea mai mică din ultimii 25 de ani raportat la aceeași lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
record
pib
investitii
consum