Costul cu forța de muncă a crescut în România, în primul trimestru, cu 12,72%

Costul cu forța de muncă a crescut în România, în primul trimestru, cu 12,72%
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2018

Costul orar cu forța de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 12,72%, forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în construcții, arată datele publicate, luni, de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În al patrulea trimestru al anului trecut, costul orar cu forța de muncă a crescut cu 14,29%, forma ajustată, comparativ cu aceeași perioadă din 2016, scrie News.ro.

În primul trimestru al acestui an, comparativ cu același trimestru al anului trecut, costul orar al forței de muncă a crescut în aproape toate activitățile economice.

VIDEO Oamenii de știință au creat prima cornee artificială CITEȘTE ȘI VIDEO Oamenii de știință au creat prima cornee artificială

”Pe principalele activități ale sectorului economic, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcții (19,06%), în activități de spectacole, culturale și recreative (13,97%), în informații și comunicații (13,91%), în hoteluri și restaurante (13,30%) și în tranzacții imobiliare (13,10%)”, se arată în comunicat.

Sectoarele economice cu cele mai mici creșteri au fost intermedieri financiare și asigurări (3,03%) și producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (4,84%).

Scăderea costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat doar în industria extractivă (-5,05%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învățământ cu 23,57%, în administrație publică cu 18,59% și în sănătate și asistență socială cu 14,01%.

În primul trimestru, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 1,42% față de trimestrul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
forta de munca
ins