Creșterea salariilor brute avansează lent, în contextul transferului contribuțiilor

Creșterea salariilor brute avansează lent, în contextul transferului contribuțiilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 26 mar 2018

Ponderea contractelor cu normă întreagă majorate în contextul transferului contribuțiilor integral în sarcina angajatului a ajuns, în a doua parte a lunii februarie, la aproximativ 60%, relevă ultimele date oficiale. Angajatorii mai pot înregistra doar până la finele lunii martie contractele majorate cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Guvernul a mutat integral contribuțiile la pensie și sănătate în sarcina angajatului de la 1 ianuarie, dar nu a impus creșterea salariului brut decât în ceea ce privește salariile minime. Dacă angajatorul nu mărește salariul pentru a compensa, fără să aibă un cost în plus, salariatul rămâne cu bani mai puțini. Unii angajatori nu au majorat brutul, dar au ales să asigure același venit angajatului prin diverse metode, cum ar fi bonusurile.

Mai este interesant: Angajatorii au timp până la finele lunii martie să opereze în Revisal majorările de salarii în vigoare de la 1 ianuarie, legate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat de la începutul acestui an, astfel că, foarte probabil, numărul de salarii crescute este mai mare decât al celor pentru care modificarea a și fost înregistrată. Totodată, unii angajatori așteaptă ca legislația privind mutarea contribuțiilor să rămână definitivă, adică ordonanța de anul trecut a Guvernului să fie aprobată prin lege de Parlament. În prezent, proiectul de lege se află la Camera Deputaților, după ce a trecut de Senat.

"Numărul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă ce au înregistrat majorări ale salariului de bază lunar brut după data de 1 ianuarie 2018 – 3,2 milioane, reprezentând 59,4% din numărul total al contractelor individuale de muncă cu normă întreagă active la data de 22 februarie 2018”, relevă documentul citat.

Sondaj online între membrii unei platforme a angajaților: Circa 20% au primit salarii mai mici în luna ianuarie, după transferul contribuțiilor CITEȘTE ȘI Sondaj online între membrii unei platforme a angajaților: Circa 20% au primit salarii mai mici în luna ianuarie, după transferul contribuțiilor

La data respectivă, numărul total de contracte individuale de muncă cu normă întreagă era de 5,39 milioane.

Din totalul de 3,2 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă majorate, 1,35 milioane, respectiv 25% din total, sunt contracte care au fost majorate la nivelul salariului minim pe economie. Salariul minim brut a fost stabilit de Guvern la 1.900 de lei de la 1 ianuarie.

Salariul minim brut a urcat de la 1.450 de lei în 2017 la 1.900 de lei, echivalent însă cu doar 1.550 de lei pe sistemul de contribuții de anul trecut.

Puteți vedea aici datele despre salarii la data de 1 februarie

La 1 februarie, erau majorate doar 2,57 milioane de contracte individuale cu normă întreagă dintr-un total de 5,36 milioane. Nu fac obiectul declarării în Revisal, registru administrat de Inspecția Muncii, unele categorii de lucrători, care sunt, însă, evidențiați la ANAF, cum ar fi: funcționarii publici, militarii, personalul din justiție etc.

Guvernul a modificat Codul fiscal anul trecut, astfel că, de la 1 ianuarie, toate contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate sunt datorate de angajat, la un nivel de 35%, în timp ce angajatorul va plăti o contribuție nouă, numită asigurătorie muncă, de 2,25%, față de sistemul anterior în care angajatul plătea 16,5% din brut contribuții, iar angajatorul 23%.

De asemenea, impozitul pe venit scade de la 16% la 10%. Măsura este una cu impact neutru asupra costului patronal și a salariului net, cu condiția ca angajatorii să își asume creșterea salariilor brute.

viewscnt
Afla mai multe despre
contracte munca
majorari salariale
revisal