Daniel Barbu, INPPI: Majoritatea firmelor intră în insolvență când e prea târziu

Daniel Barbu, INPPI: Majoritatea firmelor intră în insolvență când e prea târziu
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 sep 2017

Numărul firmelor care intră în insolvență va scădea în mod natural, însă companiilor aleg să deschidă procedurii insolvenței când este prea târziu, a declarat miercuri Daniel Barbu, reprezentant al Institutului Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (INPPI), la conferința ”REDRESARE VERSUS LICHIDARE. Salvarea firmelor în insolvență, factor important pentru asigurarea unei creșteri sustenabile” organizată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”De ce sunt atât de puține reorganizări? Deoarece companiile ajung în insolvență foarte târziu. Nu poți face o reorganizare când nivelul datoriilor este foarte mare. La o reorganizare trebuie schimbat managementul și banii. Dacă nu ai aceste două condiții, management nou și bani noi, înseamnă că prin reorganizare se încearcă rezolvarea altor probleme: să se taie din creanțele creditorilor, să amâni termene de plată, să ai anumite facilități”, a declarat miercuri Daniel Barbu, la conferința News.ro.

El spune că dacă se dorește o reorganizare serioasă, o firmă trebuie să intre în insolvență când apare pericolul încetării de plăți. Apoi e nevoie de o schimbare a managementului și a sursei de finanțare.

Euro atinge pragul de 4.5991 lei, nivel maxim al ultimilor cinci ani. Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat puternic în 2 zile, la 1,25% CITEȘTE ȘI Euro atinge pragul de 4.5991 lei, nivel maxim al ultimilor cinci ani. Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat puternic în 2 zile, la 1,25%

”Odată intrate în insolvență, companiile nu au acces la management nou și la bani noi. Și atunci planurile nu se finalizează. Pentru că nu poți, cu aceași echipă și aceeași bani să zici că faci business-ul altfel. Ce noutăți poți să aduci?”, punctează Barbu.

Acesta consideră că numărul insolvențelor va scădea în mod natural.

”Nici antreprenorii nu se mai hazardează, resursele de finanțare sunt destul de mici și nu mai sunt bani făcuți ușor. Și când nu mai e vorba de easy money, te gândești de zece ori în ce fel de afaceri îi investești. În plus, s-a sofisticat și nivelul de abilități al antreprenorilor. Eu cred că, pe termen mediu și lung – dacă nu vine vreo criză – numărul de insolvențe ar trebui să scadă”, a adăugat oficialul INPPI.

El afirmă că există suficienți practicieni în piață, număr care a crescut de la câteva sute acum 15 ani, la câteva mii în prezent.

”Avem suficienți practicieni în insolvență, pentru că a fost o meserie la modă în ultimii ani, după declanșarea crizei economice, când numărul de insolvențe a crescut. De exemplu, acum 15 ani, eram câteva sute, acum suntem câteva mii de practicieni. Ba chiar, scăzând numărul de proceduri se simte o scădere și a activității. Toate marile case de avocatură și-a făcut în ultimii 4-5 ani departamente de insolvețe”, a mai spus Barbu.

Agenția de presă News.ro cu sprijinul INPPI, Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Țuca Zbârcea & Asociații, CEC Bank, CITR , Zamfirescu, Racoți & Partners, organizează miercuri, 27 septembrie, cu începere de la ora 09.30, la Hotel Sheraton, conferința « REDRESARE VERSUS LICHIDARE. Salvarea firmelor în insolvență, factor important pentru asigurarea unei creșteri sustenabile”, eveniment care aduce la aceeași masă reprezentanți ai autorităților, practicieni în insolvență, șefi de companii, avocați si consultanți la o dezbatere privind consecințele insolvențelor asupra economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
daniel barbu
insolventa