Date Profit.ro: Firmele ar urma să plătească taxe și impozite prin Ghișeul.ro încă din iunie

Date Profit.ro: Firmele ar urma să plătească taxe și impozite prin Ghișeul.ro încă din iunie
scris 23 mai 2018

Firmele ar urma să achite prin Ghișeul.ro taxe și impozite către autoritățile locale și, eventual, și către cele centrale încă de pe parcursul lunii iunie, în contextul în care Ministerul Comunicațiilor dorește să promoveze rapid, posibil chiar în următoarele două săptămâni, o ordonanță de Guvern pentru a face posibil acest lucru, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate situației. Introducerea firmelor în Gișeul.ro a fost avansată repetat de autorități în ultimii ani, dar fără un rezultat concret, ministrul de resort anunțând însă luni, la WeLoveDigital Forum, că firmele vor primi rapid această facilitate.

Infrastructura este pregătită pentru ca firmele să poată achita prin acest sistem taxe și impozite autorităților locale, iar legislația este ultimul pas în acest sens, în timp ce plățile către autoritatea centrală depind de discuțiile din următoarea perioadă cu ANAF, mai exact dacă Fiscul va solicita modificări la sistemul actual.

La solicitarea Profit.ro, ministerul a tramsmis, marți seara, că lucrează la acest obiectiv, fără să avanseze un termen în care legislația ar putea fi adoptată, iar sistemul Ghișeul.ro să fie lansat și pentru firme.

"În prezent se lucrează la acest nou obiectiv al Ministerului Comunicațiilor de extindere a serviciilor oferite de sistemul Ghișeul.ro pentru plata taxelor și impozitelor de către firme", a transmis instituția.

Extinderea și la firme a plății taxelor prin Ghișeul.ro a fost anunțată la nivel de intenție în mai multe rânduri în ultimii ani, însă totul a rămas doar la nivel declarativ.

"Extinderea platformei Ghișeul.ro prin introducerea persoanelor juridice este un deziderat important atât pentru cetățeni, cât și pentru autorități. Guvernul are ocazia să ia o opțiune serioasă în ceea ce privește digitalizarea și să demonstreze că vremea vorbelor a trecut. Rămânem alături de partenerii noștri MCSI, AADR, MFP și ANAF pentru a arată că digitalizarea nu este o opțiune, ci o datorie pe care o avem față de generația prezentă și cele viitoare", spune directorul executiv al APERO, George Anghel.

Platforma Ghișeul.ro poate fi folosită în prezent de către populație și PFA pentru plata impozitelor și taxelor locale. Sistemul Național Electronic de Plată online cu cardul a taxelor și impozitelor (SNEP), disponibil la adresa www.ghiseul.ro , este gestionat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR), instituție în subordinea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale.

EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Industria locală de turism discută cu Finanțele reintroducerea unei reglementări a bacșișului în hoteluri și restaurante

În prezent, pe Ghișeul.ro sunt înrolați 340.000 de utilizatori activi, care pot efectua plăți către autorități locale. Plățile către ANAF prin intermediul Ghișeul.ro sunt în prezent suspendate, urmând ca AADR să lămurească prin discuții cu ANAF o serie de aspecte tehnice și legislative, rezultate din introducerea Declarației Unice.

Pentru moment sunt blocate plățile către ANAF pentru anul 2018, însă utilizatorii pot face în continuare plățile aferente anului 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
ghiseul.ro
taxe
impozite
ministerul comunicatiilor
firme