DECIZIE Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit

DECIZIE Costul caselor de marcat cu jurnal electronic va putea fi dedus din impozit
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 30 iun 2020

Firmele, microîntreprinderile sau persoanele fizice autorizate își vor putea deduce din impozitul pe profit sau pe venit, după caz, contravaloarea caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune, conform unui proiect de lege aprobat de Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară
INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării” CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”

De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, marile companii vor conecta casele de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF în termen de trei luni începând cu 1 iulie (până la 30 septembrie 2020), în timp ce firmele mici și mijlocii vor finaliza procesul de conectare până la 31 ianuarie 2021.

Este bine de știut: Firmele trebuiau să aibă noile case de marcat funcționale de câțiva ani, dar, după ce a introdus această obligație fără ca pe piață să fie disponibile asemenea aparate de marcat, Guvernul a acordat mai multe păsuiri. În prezent, nerespectarea obligației este încă sub incidența Legii prevenirii, astfel că firmele găsite fără noile case primesc un plan de conformare și nu direct amendă. 

Progrese în reglementarea recunoașterii faciale CITEȘTE ȘI Progrese în reglementarea recunoașterii faciale

Proiectul de lege aprobat de Parlament a fost inițat de parlamentari USR, care arată că schimbarea caselor de marcat fiscale cu cele cu jurnal electronic ilustrează măsura în care haosul guvernează, de fapt, întregul sistem administrativ.

”Din anul 2017, când PSD a preluat guvernarea, au existat nu mai puțin de 4 modificări legislative, cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Iar asta fără a pune la socoteală hotărârile de guvern și ordinele de ministru care reglementează casele marcat. (...) În cazul de față, înlocuirea caselor de marcat fiscale cu unele cu jumal electronic a avut, cel mai probabil, drept scop îmbogățirea celor câteva firme care comercializează acele modele de case de marcat”, arată inițiatorii proiectului.

FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare CITEȘTE ȘI FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare

Potrivit acestora, printre factorii care au influențat nerespectarea calendarului de implementare se numără ambiguitățile din textul legii și personalul nepregătit în rândul angajaților statului care ar trebui să asiste firmele în a se conforma reglementărilor în vigoare.

De asemenea, mai arată ințiatorii, atât timp cât statul român nu este în stare să elaboreze norme predictibile, care să fie în beneficiul mediului de afaceri, atunci trebuie măcar să acorde companiilor posibilitatea de a-și scădea cheltuielile (pe care, din nou, statul o impune) din impozitul pe care trebuie să-l achite.

Guvernul pregătește schimbarea regulilor de înființare și întregistrare a firmelor. LISTA modificărilor CITEȘTE ȘI Guvernul pregătește schimbarea regulilor de înființare și întregistrare a firmelor. LISTA modificărilor

Astfel proiectul de lege permite operatorilor economici, plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, să deducă contravaloarea caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune din impozitul datorat (fie din impozitul pe profit, fie din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor) pentru anul 2020.

Totodată, operatorii economici, persoane fizice, vor putea deduce contravaloarea caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune din impozitul pe venit datorat pe anul curent.

Portrivit ultimelor modificări aduse de deputași proiectului, măsura se va aplica pentru casele de marcat achiziționate și puse în funcțiune în anul 2018, în anul 2019, precum și cele puse în funcțiune în anul 2020 înaintea intrării în vigoare a noii legi. 

De asemenea, măsura se va aplica și contribuabililor care intră sub incidența impozitului specific unor activități, respectiv pentru industria HoReCa. Costul cu achiziția caselor de marcat se scade din impozitul specific în anul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului specific datorat pentru anul respectiv.

În cazul tututror contribuabililor, sumele care nu sunt scăzute din impozit se reportează în anul următor, pe o perioadă de 7 ani consecutivi.

PROIECTUL DE LEGE, CU ULTIMELE MODIFICĂRI, POATE FI CONSULTAT AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
case
marcat
jurnal
electronic
anaf
deducere
proiect
lege
usr
senat