DECIZIE Modificări la Startup Nation, la cererea mediului de afaceri: Interzicerea înstrăinării unei cote din acțiuni

DECIZIE Modificări la Startup Nation, la cererea mediului de afaceri: Interzicerea înstrăinării unei cote din acțiuni
scris 28 mai 2020

În perioada contractuală de implementare şi monitorizare, beneficiarii programului Startup Nation nu pot înstrăina părţile sociale ale societăţii într-un procent mai mare de 49%. Înstrăinarea părţilor sociale va fi permisă numai către persoane fizice - investitori individuali-business angels sau care nu au mai avut anterior nicio altă societate, conform unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a propus, la finele anului trecut, introducerea restricției de înstrăinare a mai mult de 49% din părțile sociale/acțiuni pe perioada de implementare și monitorizare a programului.

ULTIMA ORĂ Modificări la IMM Invest: Dispar ipoteca pe bunuri și declarația pe propria răspundere. Firmele nu mai trebuie să facă dovada că au fost afectate de criză CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Modificări la IMM Invest: Dispar ipoteca pe bunuri și declarația pe propria răspundere. Firmele nu mai trebuie să facă dovada că au fost afectate de criză

Proiectul de lege, inițiat de fostul ministru al Mediului de Afaceri, Radu-Ștefan Oprea, și susținut de parlamentari de la toate partidele, a ținut cont de propunerea mediului de afaceri și a efectuat o serie de modificări la program. 

Astfel, ”în perioada contractuală de implementare şi monitorizare, beneficiarii nu pot înstrăina părţile sociale ale societăţii într-un procent mai mare de 49%”, prevede proiectul adoptat.

Înstrăinarea părţilor sociale va fi ”permisă numai către persoane fizice - investitori individuali - business angels, definiţi conform Legii nr. 120/2015 privind stimulare investitorilor individuali-business angels, sau care nu au mai avut anterior nicio altă societate.”

DOCUMENT Măsurile pregătite de Guvern - acoperirea parțială a salariilor, subvenție de 500 euro pentru anumite angajări, indemnizație de șomaj tehnic menținută pentru domenii cu restricții CITEȘTE ȘI DOCUMENT Măsurile pregătite de Guvern - acoperirea parțială a salariilor, subvenție de 500 euro pentru anumite angajări, indemnizație de șomaj tehnic menținută pentru domenii cu restricții

Tot la propunerea mediului de afaceri, proiectul modifică și criteriile privind evaluarea on-line a planului de afaceri (grilei de punctaj) și a criteriilor de eligibilitate.

Modificările au fost solicitate tot de mediul de afaceri și au în vedere: acordarea unui punctaj diferit în funcție de codul CAEN; introducerea criteriului de departajare privind inovarea; cofinanțare prin introducerea criteriului de departajare privitor la aportul la capitalul social subscris și vărsat al societății aplicante. Totodată, pentru prima afacere va fi acordat un punctaj diferit pe criterii aferente asociaților/acționarilor.

Proiectul prevede și introducerea unui criteriu privitor la pregătirea profesională a administratorului, criterii cu privire la digitalizarea afacerii, acordarea unui punctaj diferit in funțtie de performanțele energetice ale echipamentelor sau soluțiilor tehnologice folosite.

Lege care intră în vigoare: Cabinetele medicilor de familie - scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri CITEȘTE ȘI Lege care intră în vigoare: Cabinetele medicilor de familie - scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de șeful statului.

Premierul Ludovic Orban a susținut că Startup Nation ar trebui lansat în domenii precum IT și cercetare, care pot duce la dezvoltarea economiei românești.

"Nu Startup Nation pentru pomanageala pe care a gândit-o PSD. Putem lansa Startup Nation acolo unde există surse de creativitate, unde există oameni care au capacitatea să facă performanță, StartUp Nation în domeniul IT, cercetării, studenților și toate domeniile care pot să ne aducă cu adevărat ridicarea economiei românești", declara, la începutul acestui an, Orban. În opinia sa, România ar trebui să se împrumute pentru proiecte de dezvoltare, nu pentru subvenții, ajutoare sociale și salarii.

Startup Nation este un program finanțat de Guvern din fonduri bugetare și are drept scop finanțarea a 10.000 de proiecte cu o alocație financiară nerambursabilă de 200.000 lei/proiect. În prima ediție au fost încheiate 8.444 de contracte și finanțate 7.259 proiecte. În cadrul ediției următoare, a doua, au fost semnat 9.747 de contracte.

viewscnt
Afla mai multe despre
start-up nation
instrainare
actiuni
49%
cnipmmr
parlament
proiect