Dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor fi impozitați cu 16%, ca activități independente, în loc de 2% sau 3% asupra prețului de vânzare, conform propunerilor de modificare a Codului Fiscal, dezbătute de Ministerul de Finanțe. Motivul este că aceste persoane desfășoară activitate economică, iar prevederile de la TVA, pe care aceste persoane o datorează deja, trebuie corelate cu cele de la impozitul pe venit.
Regimul de taxare a proprietăților imobiliare vândute în scop comercial ar putea fi modificat de Ministerul de Finanțe, potrivit informațiilor Profit.ro. În prezent, situația dezvoltatorilor persoane fizice este neclară pentru că plătesc impozit pe tranzacții la fel ca persoanele care vând locuințe din patrimoniul personal, deși, din punct de vedere al TVA, sunt considerați comercianți din momentul în care încep să vândă sau să construiască imobile.
Astfel, ministerul a ajuns la concluzia că tratamentul fiscal trebuie să fie unitar atât din perspectiva TVA, cât și a impozitului pe venit. Prin urmare, propunerea este să fie impozitate cu 16% ca activități independente, în loc de un procentaj din valoarea tranzacției.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Codul fiscal în vigoare prevede că pentru vânzarea de imobile, cu excepția locuințelor, caselor de vacanță, a celor moștenite sau retrocedate, se datorează TVA.
Astfel, atât pentru construcții noi, din momentul în care încep să fie angajate costuri sau se fac investiții, cât și pentru achizițiile făcute în scopul revânzării, persoanele fizice trebuie să se înregistreze ca plătitoare de TVA. Prima tranzacție este scutită, însă este luată în calcul la stabilirea plafonului de 220.000 lei, peste care plata TVA devine obligatorie. Din momentul în care o persoană se înregistrează la TVA, se consideră, automat, că desfășoară o activitate comercială.
Cu toate acestea, Codul fiscal nu corelează prevederile de la TVA cu cele de la impozitul pe venit. Dezvoltatorii sunt impozitați la fel ca persoanele fizice care vând locuințele din patrimoniul personal. Impozitul este diferit în funcție de perioada de deținere. Dacă s-a aflat în proprietate mai puțin de 3 ani, iar valoarea este mai mică de 200.000 lei, cota este 3%. Dacă valoarea depășește 200.000 lei, impozitul este de 6.000 lei la care se adaugă 2% din ce depășește 200.000 lei. În schimb, dacă a fost deținut mai mult de 3 ani, cota este 2% pentru cele cu valoare sub 200.000 lei, respectiv de 4.000 lei plus 1% din ce depășește 200.000 lei pentru cele cu valoarea mai mare decât această sumă.
CITEȘTE ȘI Risc pentru PFA: Dacă se declară fără activitate, pentru a evita creșterea taxei locale, Fiscul le poate reconsidera ca salariateInadvertența se menține și față de Codul Civil care face diferența între patrimoniul personal și cel al afectațiunii afacerii, iar înregistrarea contabilă a acestor proprietăți ar însemna că ele nu se află în patrimoniul personal.
Încadrarea veniturilor din tranzacții imobiliare la activități independente va însemna și plata contribuțiilor asigurări care, din 2017, se vor datora pentru toate tipurile de venituri, până la plafonul echivalent cu de cinci ori salariul mediu brut, stabilit la elaborarea bugetului.