Directorul RCS - RDS, Ioan Bendei, pus sub control judiciar pentru dare de mită și complicitate la spălare de bani

Directorul RCS - RDS, Ioan Bendei, pus sub control judiciar pentru dare de mită și complicitate la spălare de bani
scris 7 iun 2017

Directorul RCS - RDS SA, Ioan Bendei, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, începând din 7 iunie, pentru dare de mită și complicitate la spălare de bani, în dosarul în care a fost începută urmărirea penală și în cazul fostului președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir.

Ioan Bendei este acuzat de date de mită și spălare de bani, infracțiuni săvârșite în perioada în care era administrator al SC RCS & RDS, scrie News.ro.

De asemenea, procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparțin societăților comerciale BODU SRL (până la concurența sumei de 16.771.659 lei) și RCS & RDS SA (până la concurența sumei de 13.714.414 lei).

Pe durata controlului judiciar, Bendei trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la poliție conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemat, să nu părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului și să nu comunice direct sau indirect cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

La începutul lunii mai, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale față de Dumitru Dragomir, la data faptelor președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Ioan Bendei, la data faptelor administrator al SC RCS-RDS, Alexandru Oprea, fost director general și președintele consiliului de administrație al companiei de televiziune prin cablu, Mihai Dinei, fost coordonator al activității juridice companiei de televiziune, Florin Bogdan Bădița, administrator al SC Bodu SRL și Bogdan Dumitru Dragomir, asociat unic al SC Bodu SRL.

Cele mai multe medicamente vândute online, destinate pacienților care au cancer. OMS: 50% din medicamentele comercializate pe internet sunt falsificate CITEȘTE ȘI Cele mai multe medicamente vândute online, destinate pacienților care au cancer. OMS: 50% din medicamentele comercializate pe internet sunt falsificate

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2009 - mai 2011, Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a pretins suma de 3,5 milioane de euro (din care a primit 3,1 milioane de euro), de la Ioan Bendei, administrator al SC RCS-RDS, “în scopul atât de a îndeplini, cât și de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu precum și de a îndeplini acte contrare acestora”, se preciza într-un comunicat al DNA.

Banii au fost primiți de Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, încheiat la dată de 8 aprilie 2008 între LPF și consorțiul constituit din două societăți comerciale, printre care și societatea administrată de Ioan Bendei.

Această suma de bani a fost disimulată ulterior, sub formă unor plăti făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune încheiat între SC Bodu SRL (controlată de Dumitru Dragomir) și compania de televiziune prin cablu.

Procurorii mai arătau că în cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitație având că obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiției Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiționale 2008-2009, 2009-2010 și 2010-2011.

În urmă desfășurării licitației cu strigare, RCS-RDS a fost declarat câștigător, prețul de adjudecare fiind de 101.150.000 de euro (inclusiv TVA). În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, societatea d ecablu și televiziune a solicitat LPF acordarea unor condiții contractuale mai avantajoase. “În aceste împrejurări, Dumitru Dragomir, urmărindu-și interesul personal, întrevăzut din iminentă neîndeplinire a obligațiilor contractuale ale consorțiului, a solicitat reprezentanților companiei de televiziune prin cablu să între într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. Prin urmare, pentru a-l determina pe Dragomir să susțină interesele RCS- RDS la nivelul LPF, în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la dată de 15 august 2009, între societatea controlată de președintele Ligii, reprezentată de Florin Bogdan Bădița și compania administrată de Ioan Bendei Ioan s-a încheiat un contract de asociere în participațiune”, mai arătat procurorii DNA.

În baza acestui contract, în perioada 18 aufust 2009 – 10 mai 2011, compania de televiziune prin cablu a plătit SC Bodu SRL, în 27 de tranșe, suma de 3.100.000 de euro, adică 13.059.290 de lei. În perioada 2015-2016, părțile implicate în încheierea contractului de asociere în participațiune, au acționat pentru „spălarea” și „curățarea” să de caracterul infracțional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.

Astfel, între cele trei societăți comerciale au fost încheiate mai multe contracte, părțile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participațiune un caracter licit, în special în privința sumei de 3.100.000 euro, plătită în condițiile de mai sus.

Aceste operațiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către RCS- RDS a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.

De asemenea, în 17 mai DNA a anunțat că în acest caz este urmărit penal, pentru spălare de bani, și directorul general al companiei Serghei Bulgac. De asemenea, este începută urmărirea penală și împotriva RCS & RDS și a altor două firme.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs%rds
ioan bendei