DOCUMENT Haos legislativ: Posibilă răsturnare de situație pentru unele firme privind negocierile colective obligatorii pentru majorarea salariilor brute

DOCUMENT Haos legislativ: Posibilă răsturnare de situație pentru unele firme privind negocierile colective obligatorii pentru majorarea salariilor brute
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 11 dec 2017

Nu toți angajatorii sunt obligați să inițieze negocierile colective cu angajații, pentru transferul contribuțiilor, iar sindicatelor li se restrâng nou acordatele prerogative lărgite de negociere, revenindu-se la regulile stabilite prin Legea dialogului social, sunt schimbările convenite, în unanimitate, la nivel de comisie senatorială și pregătite să fie aprobate în această formă de plenul Senatului, deși perioada în care trebuie inițiate negocierile a început la 20 noiembrie și se va încheia la 20 decembrie. Prin aceste schimbări pregătite, în contextul în care majoritatea firmelor au și început negocierile, se revine la regula generală conform căreia negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie numai dacă angajatorul are încadrați mai mult de 20 de salariați, atenționează casa de avocatură VP&Partners, într-un material transmis Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

La jumătatea lunii noiembrie, după ce a decis transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat începând cu anul viitor, Guvernul a introdus discret, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro, o serie de obligații pentru angajatori.

Astfel, a fost decis atunci că inițierea negocierii colective, în unitățile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă, este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unități fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare. Toate aceste reguli trebuie aplicate de toate firmele în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2017.

Simultan, ordonanța de urgență prin care au fost introduse obligațiile este, acum, în analiza parlamentarilor, care au avizat, la nivel de comisie, o serie de schimbări.

EXCLUSIV Dezacord conducere Telekom - sindicat pe tema impactului transferului contribuțiilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dezacord conducere Telekom - sindicat pe tema impactului transferului contribuțiilor

"Surpriza vine de la Senat, care va supune votului legea de aprobare a OUG 82/2017, cu modificări semnificative: Nu toți angajatorii sunt obligați să inițieze negocierile colective. Se revine deci la regula generală conform căreia negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, numai în cazul în care angajatorul are încadrați mai mult de 20 de salariați. În plus, sindicatelor li se restrâng nou acordatele prerogative lărgite de negociere, revenindu-se la regulile stabilite prin Legea dialogului social. Amendamentele propuse în Senat au drept consecință aplicarea regulilor privitoare la negocierea colectivă prevăzute din Legea dialogului social, cu singura mențiune că angajatorii care au peste 20 de salariați trebuie să inițieze negocieri colective referitoare la cuantumul salariului", semnalează casa de avocatură.

Aceasta atenționează însă că, până la intrarea in vigoare a Legii de aprobare a OUG 82/2017 și deci până la revenirea la normalul negocierilor colective, ordonanța de urgență aprobată deja de Guvern continuă să producă efecte. Drumul până la intrarea în vigoare este lung, fiindcă, după votul din Senat, proiectul pleacă la Camera Deputaților, apoi spre promulgare la președinte și abia apoi este publicat în Monitorul Oficial. Toate acestea în contextul în care schimbarea sistemului de taxare a salariului intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018, iar perioada deja stabilită de Guvern pentru negocieri este 20 noiembrie-20 decembrie 2017.

În plus, nimic nu exclude pe parcursul procesului legislativ să intervină noi modificări, accentuându-se, astfel, nesiguranța juridică în care se află, deopotrivă, angajatorii și salariații.

ANALIZĂ 3 cazuri în care firmele trebuie să cheme angajații la negocierea contractului colectiv de muncă. Cum trebuie procedat CITEȘTE ȘI ANALIZĂ 3 cazuri în care firmele trebuie să cheme angajații la negocierea contractului colectiv de muncă. Cum trebuie procedat

Cu alte cuvinte, angajatorii sunt obligați în aceste zile să inițieze negocierile, dar o parte dintre aceștia ar putea constata în perioada următoare, după expirarea termenului de 20 decembrie, dacă parlamentarii avizează aceste modificări agreate deja în comisie în unanimitate, că, de fapt, intră sub alte prevederi care nu-i obligă la inițierea negocierilor.

Peste toate acestea, arată casa de avocatură VP&Partners, trebuie punctată întârzierea apariției HG-ului de modificare a regulilor de înregistrare în REVISAL a eventualelor majorări salariale. Conform normelor în vigoare, înscrierea în REVISAL ar trebui efectuată cel târziu în 31 decembrie 2017. Deși ministrul Muncii a asigurat că va fi creat un nou cadru referitor la termenul în care poate fi operată înscrierea, nu există în spațiul public nici măcar propunerea de modificare a HG 500/2011.

Schimbările pregătite în Parlament pot fi văzute AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
angajatori
angajati
negocieri colective