DOCUMENT Ministerul Finanțelor a redactat proiectul de ordonanță care permite firmelor să opteze între impozit pe profit sau pe cifra de afaceri

DOCUMENT Ministerul Finanțelor a redactat proiectul de ordonanță care permite firmelor să opteze între impozit pe profit sau pe cifra de afaceri
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 mar 2018

Ministerul Finanțelor a redactat proiectul de ordonanță care va permite ieșirea de la regimul de microîntreprinderilor, condiția fiind de a avea un capital de minimum 45.000 de lei și cel puțin 2 angajați. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat săptămâna trecută că măsura va fi introdusă printr-o ordonanță, în contextul în care în Parlament întârzie adoptarea acestei facilități.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Pe finalul anului trecut, Guvernul a decis să majoreze de la 500.000 euro la 1 milion euro pragul până la care este aplicat impozitul de 1% pe cifra de afaceri. Mediul de afaceri a solicitat ca impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri până în pragul de 1 milion de euro să fie opțională și nu obligatorie, Asociația Patronală de Software și Servicii (ANIS), de exemplu, arătând că un astfel de impozit ar distruge start-up-urile din domeniu. Conform unui studiu, toate firmele cu o cotă de profit între 4-6% vor ajunge să plătească un impozit mai mare decât în prezent. 

Mai este interesant: Pentru taxarea firmelor, în cazul cărora fostul ministru de Finanțe Ionuț Mișa a crescut plafonul sub care firmele sunt impozitate cu 1% pe cifra de afaceri, în loc de 16% pe profit, au fost propuse în Parlament trei tipuri de plafoane, până în 100.000 euro, între 100.000 și 500.000 euro, prag maxim la cât este aplicat acum impozitul pe cifra de afaceri, și de la 500.000 la 1 milion de euro, cu diferite tipuri de impozitare. O altă propunere este ca impozitul pe cifra de afaceri să fie opțional până la 1 milion euro, amendament aflat încă în dezbatere în Parlament. Acum, Guvernul vrea să intervină fără să mai aștepte Parlamentul.

"Luând în considerare necesitatea stimulării antreprenoriatului românesc, precum și atragerii de noi investitori externi se impune reglementarea posibilității microîntreprinderilor  de a opta pentru plata impozitului pe profit în condițiile constituirii și menținerii unui capital social minim în valoare de 45.000 lei. De asemenea, pentru stimularea creării de noi locuri de muncă, considerăm că se impune și adăugarea unei condiții legate de un număr minim de salariați", explică acum Ministerul Finanțelor modificarea pregătită.

DOCUMENT Ministerul Finanțelor a redactat proiectul de ordonanță care permite firmelor să opteze între impozit pe profit sau pe cifra de afaceri

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, săptămâna trecută, că va încerca introducerea unei noi ordonanțe de urgență de modificare a Codului fiscal, în contextul în care OUG 79/2017, referitoare tot la Codul fiscal, se află încă în dezbaterea Parlamentului.

"Este o discuție la Comisia de buget-finanțe, la Camera Deputaților, pe acest act normativ (OUG 79/2017 - n.r.). Ca și membru în Guvern pot să vă spun (...) că săptămâna viitoare încercăm să introducem o ordonanță de urgență de modificare a Codului fiscal cu mai multe aspecte care sunt foarte utile pentru economie, alături de care să aducem și amendamente de acolo. Cel mai important este cel legat de plafonul acela de un milion de euro sub care firmele să poată opta dacă plătesc impozit pe profit sau pe cifra de afaceri, desigur, cu două condiții cumulative, și anume un capital social de 45.000 de lei și să aibă minim doi angajați. Este cel mai important element, pentru că până la 31 martie trebuie să se înregistreze într-un fel sau altul aceste companii", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

Inițiativa din Parlament privind GDPR derogă de la regulamentul european, impunând unele restricții CITEȘTE ȘI Inițiativa din Parlament privind GDPR derogă de la regulamentul european, impunând unele restricții

Acesta a adăugat că speră ca proiectul acestui act normativ să fie pus joi sau cel mai târziu vineri pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Profit.ro a anunțat luna trecută că Guvernul ar putea prelua într-o ordonanță de urgență prevederile adoptate de Senat prin care le este permis firmelor cu cifră de afaceri sub 1 milion de euro să aleagă între impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri. Începând cu primul trimestru, aceste firme ar fi urmat să fie impozitate pe cifra de afaceri, conform unei ordonanțe a Guvernului Tudose căreia senatorii i-au adus modificările menționate, dar pe care deputații întârzie să le aprobe.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finantelor
eugen teodorovici
cod fiscal