DOCUMENT Parlamentul majorează semnificativ, cu un zero, pragurile de datorii pentru care firmele intră automat la split TVA. Firmele vor avea și mai mult timp să-și achite datoriile

DOCUMENT Parlamentul majorează semnificativ, cu un zero, pragurile de datorii pentru care firmele intră automat la split TVA. Firmele vor avea și mai mult timp să-și achite datoriile
scris 28 nov 2017

Plafoanele de obligații restante la TVA pentru care firmele vor fi introduse automat în sistemul split a fost majorat de deputații din comisia de buget cu câte un zero, astfel încât pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalți contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei. Deputații au majorat și cu câte 30 zile termenele de achitare a obligațiilor restante la TVA.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Comisiei de buget i-a luat peste 5 ore să cadă de acord asupra alineatului (1) al articolului 2 din lege, care stabilește categoriile de firme care intră obligatoriu în regim de split TVA.

Conform modificărilor din comisie, articolul respectiv a fost reformulat astfel:

Art.2. (1) Au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art.316 din Codul fiscal, pentru încasarea și plata TVA,  și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art.316 din Codul fiscal  pentru încasarea TVA, care se află în cel puțin una dintre următoarele situații:

a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu excepția celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor dacă aceste obligații nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018.

DOCUMENT Parlamentul majorează semnificativ, cu un zero, pragurile de datorii pentru care firmele intră automat la split TVA. Firmele vor avea și mai mult timp să-și achite datoriile

 

b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligații fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 zile de la scadență, cu excepția celor a căror executare silită este suspendată în condițiile art. 235 din Legea 207 privind Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor. 

DOCUMENT Parlamentul majorează semnificativ, cu un zero, pragurile de datorii pentru care firmele intră automat la split TVA. Firmele vor avea și mai mult timp să-și achite datoriile

 

c) se află sub incidența legislației naționale privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

Propunerea opoziției, dar și a senatorului PSD Eugen Teodorovici, ca firmele în insolvență să nu intre obligatoriu în sistemul plății defalcate, a fost respinsă de majoritatea deputaților, deținută de PSD.

VIDEO Florin Iordache (PSD), în urmă cu 1 an: Transferul contribuțiilor la angajat, o măsură jignitoare. Din fericire, a fost suficientă revoltă publică pentru a opri intenția lui Cioloș CITEȘTE ȘI VIDEO Florin Iordache (PSD), în urmă cu 1 an: Transferul contribuțiilor la angajat, o măsură jignitoare. Din fericire, a fost suficientă revoltă publică pentru a opri intenția lui Cioloș

A fost menținută, dar reformulată în acord cu Codul de procedură fiscală, prevederea că nu se iau în calcul restanțele TVA reeșalonate.

În forma amendată și termenele de achitare a datoriilor au fost majorate cu câte 30 de zile. 

Mediul de afaceri solicitase o majorare cu două zeroruri a pragurilor de datorii, dar deputații PSD, care sunt majoritari în comisie, au ținut cont de propunerea Asociației Băncilor din România, care au recomandat o majorare doar cu un zero a plafoanelor.

Instituțiile publice, obligate să-și achite în 6 luni datoriile din titluri executorii. Dacă însă nu au bani, acoperă Ministerul Finanțelor CITEȘTE ȘI Instituțiile publice, obligate să-și achite în 6 luni datoriile din titluri executorii. Dacă însă nu au bani, acoperă Ministerul Finanțelor

Senatul stabilise recent că firmele cu întârzieri la plata TVA care vor fi introduse automat în sistemul split vor avea dreptul să renunțe la aplicarea acestui mecanism doar după 6 luni de la data în care nu se mai află în situația de a avea restanțe. Cele care optează benevol pentru acest sistem pot ieși din mecanism doar la sfârșitul anului fiscal, dar nu mai devreme de 1 an.

De asemenea, termenul în care TVA trebuie virată în contul specific a fost extins de la maximum 7 zile lucrătoare la 30 de zile lucrătoare.

Contul TVA nu mai poate fi executat silit pentru plata altor obligații bugetare restante.

Senatul a adoptat astfel amendamente venite de la Guvern, prin care măsura de plată defalcată a TVA va fi obligatorie exclusiv pentru companiile aflate în insolvență sau care înregistrează întârzieri la plata acestei taxe. De asemenea, companiile care vor opta benevol pentru această măsură vor primi o scutire de 5% din impozitul pe profit.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
split
amendamente
modificari
parlament
deputati
comisie
prag
plafon
datorii