Eșecul legislației privind falimentul personal: Doar câțiva români cer anual intrarea în insolvență. Multe județe nici nu au funcționari care să se ocupe de ei

Eșecul legislației privind falimentul personal: Doar câțiva români cer anual intrarea în insolvență. Multe județe nici nu au funcționari care să se ocupe de ei
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 aug 2020

De la intrarea în vigoare a Legii privind insolvența persoanelor fizice, în ianuarie 2018, doar câteva zeci de români au apelat anual la procedurile prevăzute de lege pentru redresarea situației financiare. Astfel, până în luna iunie acest an, doar 62 de persoane au înregistrat cereri de deschidere a procedurii de insolvență, relevă date analizate de Profit.ro. La nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), posturile alocate direcției de specialitate au fost reduse periodic, iar în multe județe nici nu există personal local pentru comisiile de insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: Legea insolvenței persoanei fizice reglementează trei modalități prin care problema financiară poate fi soluționată, respectiv pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedură simplificată. Legea a fost gândită ca o soluție pentru problemele financiare ale persoanelor fizice.

Mai este interesant: Legea privind procedura insolvenței persoanelor a fost publicată în Monitorul oficial în iunie 2015, dar în 2015, 2016 și 2017, guvernele de la acea vreme au amânat aplicarea legii, care a intrat în vigoare abia de la 1 ianuarie 2018.

Cresc toate ajutoarele sociale: Indicele social de referință (ISR), luat în cacul și la indemnizația de șomaj, majorat cu 140%. Politicienii devin extrem de generoși după ce pierd puterea CITEȘTE ȘI Cresc toate ajutoarele sociale: Indicele social de referință (ISR), luat în cacul și la indemnizația de șomaj, majorat cu 140%. Politicienii devin extrem de generoși după ce pierd puterea

Conform datelor oficiale analizate de Profit.ro, la mai bine de 1 an de la intrarea în vigoare a legii, respectiv până la 14 iunie 2019, doar 45 de persoane apelaseră la Legea insolvenței persoanelor fizice. Dintre acestea, 36 de cereri vizau procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor, 5 cereri priveau procedura simplificată de insolvență, iar alte 4 cereri aveau în vedere procedura judiciară prin lichidare de active.

Potrivit ultimelor date, indicate într-un document oficial analizat de Profit.ro, după încă 1 an, respectiv până la mijlocul lunii iunie 2020, au fost înregistrate în total 62 de cereri de deschidere a procedurii de insolvență, respectiv 4 pentru procedura simplificată de insolvență și 58 pentru procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare. Totodată, la nivelul instanțeIor de judecată există 4 dosare pentru deschiderea procedurii judiciare de insolvență.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Revine vechiul sistem privind încadrarea persoanelor cu dizabilități în muncă. Firmele pot alege CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Revine vechiul sistem privind încadrarea persoanelor cu dizabilități în muncă. Firmele pot alege

Cu toate acestea, de la intrarea în vigoare a legli, peste 1.000 de persoane s-au interesat de procedurlle de insolvență prevăzute de lege, solicitând consiliere din partea direcției de specialitate a ANPC, dar numai 62 au solicitat în cele din urmă aplicarea procedurilor.

Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice a ANPC asigură aparatul tehnic al comisiei centrale de insolvență și al celor 42 de comisii de insolvență de la nivel teritorial.

Cu toate acestea, deși pentru resursele de personal necesare pentru procedurile aferente insolvenței persoanelor fizice, au fost alocate inițial 270 de posturi de personal contractual, acestea au fost reduse succesiv la 255, iar apoi, în mod radical, la 81, pentru ca în prezent schema de personal să includă doar 64 de posturi, relevă datele.

Mai mult, pentru aparatul tehnic al comisiilor de insolvență de la nivel central și teritorial, prin concursurile organizate succesiv de ANPC, au fost ocupate doar 26 de posturi, fiind județe în care nu există niciun angajat în acest moment.

Decizie adoptată în primă etapă: Avocații rup din piața notarilor - vor certifica documente și solicita înscrisuri de la autorități în numele clienților CITEȘTE ȘI Decizie adoptată în primă etapă: Avocații rup din piața notarilor - vor certifica documente și solicita înscrisuri de la autorități în numele clienților

După intrarea în vigoare a legii, la 1 ianuarie 2018, primul caz de insolvență a unei persoane fizice a fost înregistrat în luna iunie a aceluiași an, fiind vorba de constănțeanul Adrian Roșu.

Anul acesta a fost înregistrat și un caz în premieră pentru România, respectiv insolvența unei persoane fizice, pronunțată în altă țară, a fost recunoscută și executată și pe teritoriul României.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolventa
persoana fizica
lege
faliment
anpc
protectia consumatorului
cerere
datorii
posturi