EXCLUSIV ANAF pregătește angajări record

EXCLUSIV ANAF pregătește angajări record
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 oct 2022

ANAF vrea să scoată la concurs anul următor toate cele 1.490 de posturi vacante, a declarat pentru Profit.ro președintele instituției, Lucian Heiuș. Concursurile de recrutare ar putea începe chiar din primul trimestru (intervalul ianuarie-martie), atenție deosebită urmând să fie acordată deficitului de personal din administrațiile din teritoriu ale Fiscului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

ANAF a derulat o serie de concursuri în această vară, la care au fost ocupate, potrivit informațiilor primite de Profit.ro, doar 60% din posturi, mulți candidați fiind respinși din cauza punctajelor slabe obținute. Angajările au avut loc în aparatul central, la regionala București și la direcția de mari contribuabili (DGAMC), intențiile de a mai organiza concursuri și pentru unitățile din teritoriu, în această toamnă, fiind date peste cap de decizia Guvernului de a suspenda angajările la stat, cu unele excepții, pentru a doua jumătate a anului.

Important: O decizie în privința angajărilor va depinde, probabil, și de factorul politic, pentru care contează ca administrația fiscală să fie cât mai eficientă în colectarea de venituri la bugetul statului. Deficitele mari de personal au impact major și asupra modului în care Fiscul interacționează cu contribuabilii, însă acest aspect nu a fost, de-a lungul anilor, o prioritate pentru guvernanți.

În prezent, ANAF are prevăzute un maxim de 22.244 posturi, după ce în ultimii ani guvernanții au blocat angajările și au tăiat din posturile neocupate. De exemplu, până în martie 2020, numărul de posturi bugetate la ANAF era de 27.582, câteva mii dintre ele neocupate. Numărul maxim de posturi a fost redus ulterior în mai multe etape.

FOTO ANAF a revenit la Dragonul Roșu CITEȘTE ȘI FOTO ANAF a revenit la Dragonul Roșu

Anunțul privind intenția de a derula concursuri de recrutare în primul trimestru al anului următor a fost făcut de președintele ANAF, Lucian Heiuș, în cadrul unei întâlniri cu directorii din Fisc și cu reprezentanți ai angajaților. Ulterior, acesta a declarat pentru Profit.ro că vrea ca angajările să vizeze toate posturile vacante.

"Avem acum vacante 1.490 de posturi de execuție și aș vrea ca la anul, începând chiar din primul trimestru, să le scoatem la concurs pe toate sau cât mai multe dintre acestea. Pentru a funcționa eficient, ANAF are nevoie de o schemă de personal completă, mai ales că avem unele zone unde deficitele de oameni sunt destul de serioase și afectează activitatea. Ocuparea posturilor vacante din teritoriu este un punct important al acestor planuri", a afirmat Heiuș, contactat de Profit.ro.

Aceste concursuri se vor desfășura dupa o metodologie nouă (grila și interviu înregistrat). De asemenea se vor organiza mai multe concursuri pentru titularizarea persoanelor ce ocupă funcții de conducere cu delegație.

În cadrul întâlnirii cu directorii din ANAF, Heiuș a atras atenția conducerilor direcțiilor regionale și celor județene să își asume noile intrări în sistemul ANAF, în sensul acceptării doar a funcționarilor care dețin abilitățile si cunoștințele necesare integrării rapide în activitate. O practică extinsă în cadrul ANAF, pentru a ocoli blocarea posturilor în trecut timp de mai mulți ani, este transferul de personal de la alte instituții ale statului. În unele cazuri, persoanele aduse prin astfel de transferuri nu sunt suficient pregătite pentru noile funcții.

"ANAF vrea ca din primul trimestru al anului următor să scoată la concurs niște posturi, în special în țară. Noi am semnalat problemele de personal cu care se confruntă multe AJFP-uri și servicii fiscale orășenești, unde deficitele de personal sunt, în unele cazuri, grave. Sunt situații în care, daca un om, de exemplu, pleacă în concediu, nu are cine să contrasemneze documente pe care sunt necesare trei semnături. Deficite de personal la nivelul serviciilor fiscale municipale sau serviciilor fiscale orășenești sunt în Gorj, Mehedinți, Dambovița, Vâlcea, Bihor și multe alte județe", a declarat, pentru Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.

O campanie de recrutare a 1.490 de persoane pe funcții de execuție ar reprezenta un record pentru Fisc, a spus Toader. 

TikTok, aproape de un acord cu autoritățile americane pentru a evita vânzarea CITEȘTE ȘI TikTok, aproape de un acord cu autoritățile americane pentru a evita vânzarea

Situația la concursurile din vară - rezultate slabe

Profit.ro a scris în luna iulie despre rezultatele concursurilor organizate de ANAF (mai puțin despre cel de la DGAMC, derulat la o dată ulterioară). Rezultatele de la momentul respectiv nu au fost deloc îmbucurătoare pentru ANAF, în contextul în care mulți candidați au venit insuficient pregătiți.

Potrivit datelor primite de la ANAF, în cadrul aparatului propriu au fost ocupate 46 posturi din 80 scoase la concurs, iar 34 de posturi au ramas vacante. De asemenea, la DGRFP București au fost ocupate la concursul de recrutare 73 de posturi din 130 scoase la concurs, iar 57 posturi au ramas vacante. În cadrul DGAMC, au fost ocupate 34 posturi din 50 scoase la concurs, 16posturi rămânând vacante.

Astfel, din 260 posturi scoase la concurs, au fost ocupate, în total, 153, reprezentând 58,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
angajari
concurs
posturi
inspector anaf
angajare anaf