EXCLUSIV ANAF și coronavirus - va cumpăra materiale de protecție, inclusiv măști, pentru lucrătorii de la ghișee și din vămi. ANAF vinde acum măști medicinale cu 12 bani, deși prețurile au explodat

EXCLUSIV ANAF și coronavirus - va cumpăra materiale de protecție, inclusiv măști, pentru lucrătorii de la ghișee și din vămi. ANAF vinde acum măști medicinale cu 12 bani, deși prețurile au explodat
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 feb 2020

ANAF va efectua achiziții de materiale de protecție în contextul riscurilor reprezentate de epidemia de coronavirus care se manifestă la nivel global, inclusiv măști pentru angajați, în special pentru cei care lucrează la ghișee cu publicul și pentru cei din vămi, care intră în contact cu persoane care vin din afara țării. Reprezentanții angajaților au solicitat zilele trecute conducerii ANAF să ia măsurile necesare pentru a pregăti agenția, cu peste 24.000 de oameni, pentru o eventuală extindere a epidemiei și pe teritoriul României. Șefii ANAF se așteaptă, însă, să întâmpine probleme în ce privește asigurarea necesarului de măști de protecție, având în vedere că acestea sunt produse preponderent în China, iar în România a apărut deja o criză de astfel de produse, context în care prețurile au explodat. În acest timp, însă, după cum a verificat Profit.ro, ANAF mai vinde încă măști de protecție, provenite din confiscări, la 12 bani bucata, un preț derizoriu față de cel de pe platformele online, unde au ajuns și la 10 lei bucata.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Din Bundestag, în lumea modei. INTERVIU Matei Ladea, SARTO: Cum se raportează bărbații din România la normele vestimentare CITEȘTE ȘI Din Bundestag, în lumea modei. INTERVIU Matei Ladea, SARTO: Cum se raportează bărbații din România la normele vestimentare

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Este vorba de personalul ANAF care lucrează în vamă. Colegii lor din vămi, de la DSP, Poliția de Frontieră și alte instituții au materiale de protecție. Ai noștri, nu. În vămi lucrează, de exemplu, cu documente pe care le iau de la șoferi de tir care vin din diverse zone. Am atras atenția conducerii ANAF să ia niște măsuri. Este valabil și pentru cei de la ghișee, care lucrează cu publicul. Au spus că au luat notă și au în vedere să facă achiziții de materiale de protecție. S-au plâns că măști probabil le va fi greu să găsească. Dar pot să asigure măcar alte lucruri, cum ar fi dezinfectanți", a declarat, contactat de Profit.ro, Liviu Toader, președinte SindFISC.

Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?

ANAF, prin Direcția Generală a Vămilor, are angajați care lucrează direct în vămi, cele de frontieră sau cele pentru mărfuri, de interior. Acești angajați intră în contact direct cu persoane care sosesc în România din străinătate.

De asemenea, importantă ar putea fi și dotarea cu echipamente de protecție a angajaților de la ghișee, care intră în contact cu foarte multe persoane în cursul unei zile, precum și a celor care merg în control pe teren, cum sunt angajații de la Antifraudă.

Situația Coronavirus în România: 69 de persoane în carantină, 4.818 izolate la domiciliu CITEȘTE ȘI Situația Coronavirus în România: 69 de persoane în carantină, 4.818 izolate la domiciliu

ANAF dispune de stocuri mari și variate de mărfuri provenite din confiscări, pe care le valorifică prin licitații sau magazinele proprii. Potrivit verificărilor Profit.ro, pe lista de stocuri ale ANAF apar la vânzare măști medicinale de protecție la prețul de 6 lei pentru un set de 50 de bucăți, adică un preț de 0,12 bani pentru o mască, după cum se poate vedea din captura de mai jos. ANAF ar putea dispune și de alte cantități de măști provenite din confiscări, în contextul în care la vânzare ajunge cu greu o mică parte din ceea ce ANAF ține în depozite.

Prețul în magazinul ANAF a rămas neschimbat, având în vedere că este stabilit după proceduri bine definite, în urma unei evaluări.

EXCLUSIV ANAF și coronavirus - va cumpăra materiale de protecție, inclusiv măști, pentru lucrătorii de la ghișee și din vămi. ANAF vinde acum măști medicinale cu 12 bani, deși prețurile au explodat

Scandalul măștilor medicinale

Măștile medicinale s-au scumpit puternic în ultimele zile pe platformele online, iar farmaciile nu au în cea mai mare parte stocuri disponibile de astfel de produse.

În urmă cu două zile, eMAG, cel mai mare retailer online din România, a susținut că a cumpărat cantități importante de măști medicinale la prețul de 7 lei/bucata, însemnând 350 de lei setul de 50 de bucăți, dar că va suporta diferența de preț în toată această perioadă de criză de astfel de produse, astfel încât clienții să le poată cumpăra la 3 lei bucata.

Mesajul a fost, însă, transmis după ce pe platforma eMAG au fost scoase la vânzare cutii de măști la un preț de 100 de ori mai mare, iar Consiliul Concurenței a decis să declanșeze o anchetă, amenințând cu mari amenzi pentru speculă.

În aceste condiții, Consiliul Concurenței a anunțat recent, cu foarte puțin înainte de mesajul eMag, că investighează modul de acțiune a retailerilor de produse și echipamente de protecție medicală, în contextul scumpirii masive a acestora.

Și autoritățile italiene au deschis o anchetă privind specula cu măști sanitare, în condițiile în care prețurile au crescut de la 1 cent la 10 euro, scrie Reuters citând două surse din cadrul procuraturii.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
vama
ghisee
coronavirus