EXCLUSIV Finanțele și ANAF unifică cinci declarații fiscale pentru firme - D100, D300, D301, D307 și D311

EXCLUSIV Finanțele și ANAF unifică cinci declarații fiscale pentru firme - D100, D300, D301, D307 și D311
scris 3 oct 2019

Ministerul Finanțelor și ANAF pregătesc unificarea a cinci declarații fiscale pentru firme, D100, D300, D301, D307 și D311. Proiectul de act normativ este pregătit și urmează să fie prezentat și mediului de afaceri la începutul lunii octombrie. Comasarea celor cinci formulare fiscale face parte dintr-un plan mai amplu de măsuri, anunțat în iunie de ANAF, la scurt timp după schimbarea conducerii agenției.

Măsura este similară cu unificarea în Declarați Unică a șapte formulare fiscale pentru persoane fizice, însă nu are aceeași amploare. Declarația Unică a unificat formularele D200, D201, D220, D221, D600, D604 și D605. De asemenea, a trecut la un sistem de autoimpunere de la cel în care obligațiile erau stabilite prin decizie de impunere de către ANAF.

"Unificarea celor cinci declarații pentru firme face parte din măsurile pe care le-am anunțat în iunie împreună cu Mirela Călugăreanu (președintele ANAF, n.r.). Discutăm cu mediului de afaceri, să vedem ce părere au, poate aducem și niște îmbunătățiri, după care proiectul își va urma cursul. Unificarea este o altă măsură adoptată pentru debirocratizare fiscală și simplificare a vieții contribuabililor, așa cum am promis" a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Președintele ANAF a precizat, la solicitarea Profit.ro, că cele cinci declarații fiscale care urmează să fie unificate sunt D100, D300, D301, D307 și D311.

EXCLUSIV ANAF va cumpăra o clădire de birouri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF va cumpăra o clădire de birouri

"Avem deja proiectul pentru cinci declarații unificate, cele mai importante. Vor fi simplificate și unificate, în sensul că eliminăm o serie de elemente care nu ajută. Am formulat propunerea de act normativ, dar este încă în analiză la noi. Discutăm subiectul la prima reuniune a Consiliului Consultativ al președintelui ANAF", a spus Călugăreanu.

Din Consiliul Consultativ fac parte și reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic.

D100 - Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat
D300 - Decont de taxă pe valoarea adăugată
D301 - Decont special de taxa pe valoarea adăugată
D307 - Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/ regularizarea taxei pe valoarea adăugată
D311 - Declarație privind taxa pe valoarea adăugată colectată, datorată de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat

Planul de măsuri prezentat în iunie

ANAF a anunțat, în luna iunie, că intenționează să reducă numărul de formulare pentru firme și frecvența depunerii acestora, să simplifice Declarația Unică și să înființeze structuri pentru a monitoriza restructurarea fiscală. De asemenea, ANAF a transmis că are în vedere facilități fiscale pentru cei care își plătesc corect obligațiile, publicarea unei "liste albe" cu cei care sunt buni platnici, implementarea SAF T în sistem pilot la marii contribuabili, inspecții fiscale mai puține pentru rambursarea de TVA, analiză de risc făcută de ANAF înainte de aprobarea insolvenței firmelor de către judecător, termen de 12 luni pentru majorarea capitalului social al societăților comerciale care înregistrează capitaluri proprii negative, revizuirea modului de funcționare pentru ANAF și Antifraudă, precum și reducerea numărului de vicepreședinți ai ANAF de la 4 la 2.

viewscnt
Afla mai multe despre
declaratii fiscale
anaf
ministerul finantelor
eugen teodorovici
mirela calugareanu