EXCLUSIV Fiscul ia în calcul extinderea controalelor cu accent pe prevenție. Unele amenzi vor fi înlocuite cu avertismente și timp să te conformezi voluntar

EXCLUSIV Fiscul ia în calcul extinderea controalelor cu accent pe prevenție. Unele amenzi vor fi înlocuite cu avertismente și timp să te conformezi voluntar
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 mai 2017

Fiscul ia în calcul extinderea controalelor în cadrul cărora să aplice mai puține amenzi și să pună în schimb accent mai puternic pe avertismente pentru a susține conformarea firmelor. Controalele de acest tip, similare celui derulat pe Litoral în contextul minivacanței de 1 mai, ar urma să se desfășoare ținând cont de spiritul viitoarei legi a prevenției, aflată încă în faza de proiect. Deciziile ANAF de a efectua controale cu accent pe prevenție și avertismente în locul celor mai multe amenzi va depinde însă de factori cum ar gradul de conformare care variază în funcție de domeniul de activitate, perioadă sau regiune a țării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În ceea ce privește continuarea controalelor de acest tip (preventiv-n.r.), suntem deschiși unor abordări extinse, bazate însă pe evaluări specifice asupra dinamicii gradului de conformare fiscală și a formelor de manifestare a faptelor nelegale/ilegale specifice zonelor, domeniilor de activitate, perioadelor și/sau contribuabililor vizate/vizați de respectivele acțiuni", a răspuns ANAF unei solicitări Profit.ro.

Abordarea Fiscului de a emite avertismente în locul amenzilor depinde foarte probabil, în această etapă, în care legea prevenției nu este în vigoare, și de obiectivele Agenției de a încuraja conformarea voluntară la plata taxelor în anumite domenii. Proiectul legii prevenției este în discuție din 30 martie și nu a fost încă aprobat de Guvern, având nevoie după aceea și de avizul Parlamentului.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Legea prevenției ar trebui să îmbunătățească relația dintre ANAF și contribuabil.

"Este foarte  important să existe o relație corectă cu fiecare contribuabil. Această relație trebuie să se bazeze pe echitate, predictibilitate și încredere. În acest sens, Legea prevenției trebuie să consolideze această relație a contribuabilului cu ANAF", a declarat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, pentru Profit.ro.

Fiscul umblă cu Vlad Țepeș în control pe Litoral. La jumătate din contravenții, Antifrauda a dat doar avertismente CITEȘTE ȘI Fiscul umblă cu Vlad Țepeș în control pe Litoral. La jumătate din contravenții, Antifrauda a dat doar avertismente

Direcția Generală Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, a controlat, în perioada 28-30 aprilie, firmele de pe Litoral care desfășoară activități considerate cu risc fiscal, 45% dintre neregulile descoperite fiind sancționate doar cu avertisment.

"Subliniem faptul că, în general, controale similare celor desfășurate pe Litoral vizează activitățile de comercializare cu amănuntul a bunurilor și prestările de servicii direct către populație, în zone, domenii și perioade în care se manifestă o slabă conformare la cadrul legal care reglementează activitatea contribuabililor care activează în domeniile respective", a transmis Fiscul referitor la controalele de pe Litoral de la finele lunii aprilie.

Legea prevenției se află în dezbatere publică, într-o fază avansată pentru aprobare, termenul limită de înaintare a propunerilor, sugestiilor și opiniilor cu valoare de recomandare fiind 1 mai.

După intrarea în vigoare a actului normativ menționat, conform proiectului acestuia, o serie de fapte contravenționale vor fi sancționate, la prima constatare a acestora, cu avertisment, măsură urmată de un plan de remediere, în vederea îndeplinirii de către contravenient a obligațiilor prevăzute de lege, notează ANAF.

"Acest mod de lucru va fi permanent (după adoptarea legii, n.r.) și va trebui implementat la nivelul tuturor autorităților administrației publice centrale și locale cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor, inclusiv la nivelul DGAF. În cadrul acțiunilor desfășurate pe Litoral s-a intenționat sancționarea cu amendă doar a faptelor care relevă un grad ridicat de neconformare, putând fi, într-o oarecare măsură, și o forma de acomodare cu prevederile Legii prevenției", potrivit Fiscului.

Potrivit răspunsului transmis Profit.ro de către ANAF, acest mod de abordare are și un fundament legal important, respectiv OG nr. 2/2011 republicată privind regimul juridic al contravențiilor, conform căreia avertismentul este o sancțiune contravențională principală, atrăgând toate consecințele acestei măsuri asupra contravenientului, mai puțin impactul pecuniar. Astfel, inspectorii antifraudă care constată o faptă contravențională urmăresc ca sancțiunea stabilită trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite și, pe cale de consecință, pot aplica avertisment în situațiile în care faptele constatate prezintă o gravitate redusă.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
controale
legea preventiei
antifrauda
avertismente
amenzi