Odată cu operaționalizarea unor module prin care sunt colectate date de către ANAF, cum ar fi e-Factură, e-TVA și SAF-T, Ministerul Finanțelor analizează acum și oportunitatea eliminării sau restrângerii informațiilor solicitate în cazul unora dintre declarațiile fiscale existente, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu pentru Profit.ro. Ministrul a precizat că nu a fost stabilit încă vreun formular pentru eliminare, dar deciziile în această privință se vor lua până la finalul acestui an.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
e-Factură, e-TVA, e-TRansport, SAF-T, e-Case de marcat și alte module de colectare de informații ale ANAF, parte a strategiei de digitalizare a administrației fiscale, asumată prin PNRR, sunt văzute de către Ministerul Finanțelor ca răspuns pentru reducerea evaziunii și creșterea veniturilor la buget, diminuând astfel, măcar parțial, din presiunea pentru creșterea veniturilor la buget prin majorarea unor taxe sau reducerea facilităților acordate unor contribuabili.
"Va fi un proces de analiză pentru noi acum. Scopul proiectelor de digitalizare a fost în principal reducerea GAP-ului de impozite și taxe. Noi am avut proiectul de digitalizare. Am avut, de exemplu, e-Factura, nu a rămas modulul e-Factura și atât. A fost urmat de modulul Antifraudă cu indicatori de risc fiscal din e-Factura. Cu alte cuvinte, combaterea evaziunii nu poate avea loc doar prin proiectul de digitalizare", spune ministrul Finanțelor, pentru Profit.ro.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Finanțele analizează și eliminarea unor declarații fiscale, prin care sunt colectate informații pe care autoritățile le obțin deja din alte surse.
"La eliminare, procesul de simplificare ar trebui să îl închidem până la sfârșit de an și anul viitor să eliminăm aceste declarații sau părți din declarații unde informațiile se suprapun. Nu avem o decizie, dar lucrăm la asta și vom face cunoscut proiectul de simplificare pentru declarații, mai ales acolo unde informațiile se suprapun", a afirmat ministrul Finanțelor.
Potrivit acestuia, mecanismul e-TVA, care funcționează împreună cu alte module ale sistemului de monitorizare fiscală, este necesar și eficient pentru combaterea evaziunii.
Din simulări făcute prin e-TVA pe date raportate pentru iunie, Finanțele au observat diferențe mari, dar și raportări SAF-T neriguroase ale multor firme.
CITEȘTE ȘI Eșalonarea datoriilor - Cresc și de zece ori plafoanele sub care persoanele fizice și firmele nu mai pot solicita eșalonarea datoriilor către Fisc pe perioade de până la 5 ani - proiectFirmele care nu au raportat cu acuratețe datele în SAF-T vor primi pe 20 august notificări de conformare.
"e-TVA este gardianul de serviciu al TVA. De ce? Pentru că asigură tot timpul concordanța între SAF-T și (e-Factură, n.r.). Să vedeți ce dezastru e în SAF-T din punct de vedere al acurateții raportărilor și al concordanței cu e-Factura. Modulul e-Factura îți spune câte facturi sunt înregistrate în sistem, iar SAF-T își spune cât sunt înregistrate în contabilitate.
Când e-TVA le compară pe cele două... Din 559.000 de contribuabili plătitori de TVA, la simularea pe care am făcut-o aferentă operațiunilor din iunie cu decontul e-TVA, 24.470, înregistrau diferențe mai mari de 20%, care reprezentau 491 milioane de lei. Diferențele erau față de e-Factura, e-Case de marcat și SAF-T (acolo unde SAF-T s-a putut verifica). Pe 20 august trimitem contribuabililor note de conformare pentru SAF-T, astfel încât cei care ne-au dat date bulk crezând că nu le verifică nimeni, să pună în ordine datele", a declarat ministrul Finanțelor.