EXCLUSIV Teodorovici confirmă restructurarea Antifraudei

EXCLUSIV Teodorovici confirmă restructurarea Antifraudei

ANAF și Ministerul Finanțelor analizează mai multe variante pentru a restructura Direcția Antifraudă Fiscală, aspectul foarte important fiind că actualele structuri ale Antifraudei vor trece la administrațiile județene ale ANAF, a confirmat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Profit.ro a scris în urmă cu două săptămâni că Antifrauda va fi desființată, urmând ca aparatul central al DGAF să fie absorbit de către Direcția Generală Inspecție Fiscală a ANAF, iar structurile din teritoriu de către administrațiile județene ale Fiscului, probabil tot în activitatea de inspecție fiscală, un plan la care încă se lucra. Întrebat de Profit.ro dacă Antifrauda va fi integrată în Inspecția Fiscală, ministrul a spus că sunt analizate mai multe variante, fără să avanseze detalii.

Din informațiile Profit.ro, decizia de a unifica Antifrauda cu Inspecția Fiscală a fost luată și deja anunțată conducerii ANAF de către președintele agenției, Mirela Călugăreanu.

Circa 60% dintre restaurantele, cafenelele și barurile din România se închid în primele 8-10 luni de la deschidere - studiu Horeca Exchange CITEȘTE ȘI Circa 60% dintre restaurantele, cafenelele și barurile din România se închid în primele 8-10 luni de la deschidere - studiu Horeca Exchange

"Antifrauda trece la județe. (...) Poate să se și redenumească, sunt mai multe discuții. În ANAF, regiunea va rămâne doar cu un rol metodologic, toate funcțiile și deciziile vor trece la nivel de județ. Regiunea va rămâne cu rol metodologic, cu îndrumare și cu funcții suport, ca să nu le împărțim în toată țara. În rest, decizia rămâne jos la județe", a declarat Teodorovici, întrebat de Profit.ro ce se întâmplă cu Direcția Antifraudă și dacă aceasta va fi integrată în Direcția Inspecție Fiscală, tot din cadrul ANAF.

Reorganizarea ANAF este mai amplă și vizează desprinderea din ANAF și a altor structuri.

Alte două măsuri, vizând desprinderea din ANAF a Vămii și a departamentului pentru soluționarea contestațiilor, vor trece prin Guvern în curând, a spus Teodorovici, întrebat despre aceste măsuri de Profit.ro. Transferul soluționării contestațiilor de la ANAF la Ministerul Finanțelor este o măsură pregătită și anunțată de mai mult timp de Finanțe, dar întârziată.

În prezent, Antifrauda este organizată cu o structură pe opt regionale, similare regionalelor ANAF, dar diferite de acestea. Regionalele Antifraudă au sediile în București, Suceava, Constanța, Alexandria, Târgu Jiu, Deva, Oradea și Sibiu, în timp ce regionalele ANAF sunt București, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Ploiești și Timișoara.

EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Premieră la ANAF - Șefii trebuie să se angajeze în scris că vor colecta pentru stat anumite sume

Profit.ro a scris în urmă cu două săptămâni, citând mai multe surse, că Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF va fi desființată, urmând ca aparatul central al DGAF să fie absorbit de către Direcția Generală Inspecție Fiscală a ANAF, iar structurile din teritoriu de către administrațiile județene ale Fiscului, probabil tot în activitatea de inspecție fiscală, deși înainte de a ajunge la acestea ar putea, pentru o perioadă intermediară, să fie trecute și pe la direcțiile regionale ale ANAF, potrivit unui plan de reorganizare discutat în cadrul unor întâlniri între reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și șefii ANAF. Planul de reorganizare nu era definitivat la acel moment și nu este nici acum.

Eliminarea Antifraudei, direcție care funcționează cu un deficit foarte mare de personal de mai mulți ani, pare lipsită de sens, în contextul în care România se confruntă cu fraudă de amploare și pierde peste 6 miliarde de euro doar din TVA necolectată. Conducerea ANAF nu intenționează să dea afară angajați de la Antifraudă, însă nu este foarte clar care va fi activitatea lor în cadrul Direcției de inspecție fiscală.

Antifrauda este una dintre cele mai importante structuri de control din cadrul ANAF, iar desființarea acesteia ar duce la verificări mult mai puține sau mai ineficiente pentru unele segmente cu risc foarte ridicat de fraudă, cum sunt marile complexuri comerciale, de tipul Dragonul Roșu, sau în ce privește nerespectarea obligației de a emite bon fiscal. Antifrauda este mult mai vizibilă comparativ cu alte direcții ale ANAF și, din cauza controalelor pe care le desfășoară, una dintre cele mai temute, de către comercianți și firme. De mai mulți ani DGAF are un deficit destul de mare de persoanal, 20-25% din numărul de posturi fiind neocupate.

EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Case de marcat cu jurnal electronic - Finanțele schimbă Legea prevenirii. Nerespectarea obligației de a avea noile case de marcat va fi sancționată direct cu amenzi, de până la 10.000 de lei

De ce este important: Este foarte probabil ca, dacă structurile Antifraudă locale vor trece la administrațiile județene, ingerințele politice să fie pe viitor mult mai mari față de situația actuală. Firmele apropiate de baronii aflați la putere într-un județ vor fi protejate, iar controalele vor mai fi, cel mai probabil, la comandă, pe adversarii acestora.

Direcțiile regionale ale ANAF, cele care ar putea să preia temporar structurile teritoriale ale direcției Antifraudă, sunt ele însele la un pas de a fi desființate. Astfel, în cazul în care structurile Antifraudă din județe nu vor fi preluate direct de către administrațiile județene ale ANAF, vor ajunge tot acolo în momentul desființării regionalelor ANAF. O decizie finală nu a fost încă luată.

În contextul în care în rândul angajaților ANAF au început să circule deja informații privind restructurarea, conducerea încearcă să le transmită acestora mesajul că orice reorganizare va fi făcută fără concedieri.

De altfel, unele indicii că pentru Antifraudă se pregătește ceva au apărut într-un document publicat pe 25 iunie de ANAF, numit "PLAN DE MĂSURI pentru eficientizarea colectării veniturilor la Bugetul General Consolidat". Mirela Călugăreanu a fost numită președinte ANAF cu susținerea lui Teodorovici, după ce tot la solicitarea acestuia a fost revocată din funcție Mihaela Triculescu, o apropiată a lui Darius Vâlcov, personaj influent în PSD până la arestarea lui Liviu Dragnea.

La momentul respectiv, Profit.ro a incercat sa-l contacteze pe ministrul Finanțelor pentru a lămuri schimbările pe care le pregătește pentru Antifraudă.

Printre măsurile din documentul prezentat de Călugăreanu, revenită în postul de președinte al ANAF în iunie, se află și referiri directe la activitatea Antifraudă.

"Revizuirea principiilor de organizare și funcționare a activității Direcției Generale de Antifraudă Fiscală:

  • Evaluarea activității Direcției Generale Antifraudă Fiscală din perspectiva eficienței acesteia, raportat la rezultatele obținute de la data înființării până în prezent, precum și la costul colectării
  • Revizuirea principiilor de organizare și funcționare a Direcției Generale Antifraudă Fiscală în scopul întăririi funcției de colectare și a creșterii contribuției acestei structuri la realizarea veniturilor bugetului general consolidat"
CONFIRMARE Finanțele și ANAF introduc un nou mecanism de popriri bancare CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Finanțele și ANAF introduc un nou mecanism de popriri bancare

Antifrauda a fost înființată în 2013 și a continuat activitatea Gărzii Financiare, structură care a fost desființată. Doar o parte redusă a personalului Gărzii Financiare a ajuns, prin concurs, la Antifraudă.

În prezent, direcția Antifraudă este coordonată de Daniel Tudor, vicepreședinte ANAF și un apropiat al Mirelei Călugăreanu. Tudor este cel care conduce și direcția Inspecție Fiscală, direcție care va prelua aparatul Antifraudei.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
ministerul finantelor
antifrauda
vama