EXCLUSIV VIDEO Unul din cele mai mari cluburi de manele a intrat în insolvență. Cât încasa Universitatea Politehnică de pe urma lui

EXCLUSIV VIDEO Unul din cele mai mari cluburi de manele a intrat în insolvență. Cât încasa Universitatea Politehnică de pe urma lui
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 apr 2019

Firma Euro Compact Art SRL, controlată de o entitate juridică din Elveția și care operează clubul La Mia Musica din complexul studențesc bucureștean Regie, fostul ONE, precum și restaurantul omonim și un salon de evenimente, toate situate pe locul fostei cantine R2 din campusul universitar, a intrat în insolvență în urma propriei cereri în acest sens.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În motivare, debitoarea a arătat că se confruntă cu o situație economică dificilă, că are 93 de angajați și datorii pe termen scurt de 22.932.004 lei", se arată în decizia instanței de admitere a solicitării de intrare în insolvență a Euro Compact Art SRL.

Administrator judiciar provizoriu a fost numită Casa de Insolvență Transilvania Filiala Ilfov. Aceasta apreciază că Euro Compact Art SRL își poate reorganiza activitatea, luând în calcul inclusiv găsirea unor investitori care să preia afacerea.

Imagini de la deschiderea Club ONE, 2013:

CONFIRMARE RADET a intrat în faliment. PMB: Nu se va tăia căldura și apa caldă. ELCEN: Regia mai poate funcționa 90 de zile. Ce probleme pot apărea CITEȘTE ȘI CONFIRMARE RADET a intrat în faliment. PMB: Nu se va tăia căldura și apa caldă. ELCEN: Regia mai poate funcționa 90 de zile. Ce probleme pot apărea

Clubul La Mia Musica din Regie a fost deschis în 2013 sub numele de Club ONE, pe locul fostei cantine R2. Tot în 2013 și tot acolo a fost deschis și restaurantul La Mia Musica. În 2015, clubului i s-a schimbat numele în cel actual și a fost transformat într-unul de manele și muzică de petrecere. Spațiul este închiriat de la Universitatea Politehnică București.

Potrivit paginii de Facebook La Mia Musica, clubul și restaurantul funcționează în continuare normal, având programate mai multe evenimente în perioada următoare.

În toamna anului 2018, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, RADET București, a obținut în instanță o decizie de executare silită a Euro Compact Art SRL, pentru facturi neplătite plus penalități de întârziere.

Imagini de la un concert desfășurat în clubul la Mia Musica, 2018:

Plan dezvăluit în Pakistan: România vrea să aducă în țară 500.000 de muncitori pakistanezi CITEȘTE ȘI Plan dezvăluit în Pakistan: România vrea să aducă în țară 500.000 de muncitori pakistanezi

Euro Compact Art SRL este controlată 100% de firma Friserv SA, înregistrată în Elveția și cu sediul în Fribourg. Acționariatul Friserv nu este indicat clar, firma avându-l ca administrator pe elvețianul Walter Stresemann, al cărui business principal, Vistra Geneva, constă în "dezvoltarea, furnizarea și operarea de structuri internaționale pentru deținerea, dezvoltarea și capitalizarea de diverse clase de active", fiind specializat în "înființarea și managementul de entități juridice elvețiene". Datele registrului comercial elvețian arată că Stresemann este administrator la circa 90 de firme. 

Administrator unic al Euro Compact Art SRL este, din 2017, Viorel Vișănescu, tatăl lui Cătălin Vișănescu, soțul Alexandrei Beatrice Stoian, fiica lui Florin Stoian, artistul cunoscut sub numele de scenă Florin Salam. Viorel Vișănescu a fost în trecut asociat (la un moment dat unic) și administrator al firmei de construcții Marco Management SRL. Viorel și Cătălin Vișănescu se ocupă de club de mai demult, de pe când se numea Club ONE, Cătălin fiind PR al acestuia.

De la înființarea din 2011, Euro Compact Art SRL a terminat pe pierderi fiecare an de activitate, acestea ridicându-se în total la valoarea cumulată de 15,6 milioane lei. În 2018, firma a înregistrat un minus de 3,81 milioane lei, la o cifră de afaceri de 5,85 milioane lei. În anul anterior, pierderile s-au ridicat la 2,47 milioane lei, rulajul cifrându-se la 7,15 milioane lei. Primele 2 luni din 2019 au adus companiei pierderi de aproape 639.000 lei, la o cifră de afaceri de circa 938.000 lei.

Euro Compact Art SRL a fost înființată în 2011 de către Sergiu Spoitoru (26% din capital), Rudolf Costea (25%), Jana Sterian și Mihaela Prioteasa Bănicioiu, soția fostului ministru PSD al Sănătății Nicolae Bănicioiu, actualmente la Pro România a lui Victor Ponta (câte 20%) și Iulian Dănilă (9%).

ULTIMA ORĂ Decizie a instanței - RADET intră în faliment CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie a instanței - RADET intră în faliment

În 2012, firma a fost preluată 100% de către entitatea juridică elvețiană Friserv SA.

În același an au început lucrările de consolidare, reabilitare și modernizare a clădirii R2 din Complexul Studențesc Regie, unde ulterior au fost înființate clubul La Mia Musica (inițial ONE) și restaurantul omonim. Lucrările s-au derulat în baza unui parteneriat între Universitatea Politehnică București și Euro Compact Art SRL, care a angajat în calitate de antreprenor general firma de construcții Straco Grup SRL, controlată de frații Alexandru și Traian Horpoș, iar aceasta din urmă a subcontractat lucrările către firmele Marco Management și Sor Construct 2007, ulterior redenumită Sor Mega Construct.

"(...) la data de 13.09.2012, în jurul orei 09.30, pe fondul neluării măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă pe șantierul organizat de SC Marco Management SRL pentru consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii R2 din Complexul Studențesc Regie din București, Splaiul Independenței, nr. 290, Sector 6, șantier unde SC Sor Construct 2007 SRL desfășura activități în calitate de subantreprenor, victima C.M., angajat ca muncitor necalificat la SC Sor Construct 2007 SRL, a decedat în urma precipitării printr-o gaură tehnologică neîngrădită și neacoperită de pe terasa clădirii", se arată în motivarea hotărârii din iulie 2018 a Curții de Apel București, prin care administratorii celor două firme subcontractoare și șeful de șantier au fost condamnați definitiv la câte 6 luni de închisoare cu suspendare pentru "neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, care a creat un pericol iminent de producere a unui accident de muncă". Pentru familia victimei, instanța a obligat inculpații și firmele la plata de despăgubiri în valoare totală de 13.000 euro și 25.000 lei.

Brandul românesc de cămăși Pineberry deschide primul magazin offline CITEȘTE ȘI Brandul românesc de cămăși Pineberry deschide primul magazin offline

În instanță, Viorel Vișănescu, care ulterior a devenit administrator unic al Euro Compact Art SRL, a arătat că "și alte persoane sunt culpabile pentru infracțiunile deduse judecății". "(...) începând cu beneficiarul și terminând cu ultimul muncitor, toți trebuiau să respecte aceste dispoziții legale; or, în cauză atât Inspectoratul Teritorial de Muncă, în constatarea sa, cât și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București, în cercetările efectuate și în rechizitoriu, au ocolit atât beneficiarul, Universitatea Politehnică, prin Euro Compact Art SRL, cât și antreprenorul general, Straco SA, respectiv atât aceste firme/instituții, cât și reprezentanții lor, întrucât nicăieri nu menționează eventualele lor obligații, pe această linie (...)". 

Curtea a considerat însă că "existența unor alte persoane culpabile nu presupune exonerarea inculpatului de răspunderea penală".

Clădirea fostei cantine R2 din Regie a fost închiriată de Euro Compact Art SRL de la Universitatea Politehnică București printr-un contract semnat în martie 2012 pe 20 de ani, care prevede o chirie de circa 12.700 euro pe lună pentru un spațiu în suprafață de 6.249 mp, potrivit documentelor unui proces în care două persoane fizice solicitau Universității să le retrocedeze în natură, în calitate de foști proprietari naționalizați, terenul pe care se află în prezent parcarea clubului și restaurantului La Mia Musica. În 2012, fostul ministru social-democrat al Învățământului Ecaterina Andronescu și-a finalizat al doilea mandat de rector al Politehnicii și a devenit președinte al Senatului Universității.

Incidente la protestul din Piața Victoriei: Doi taximetriști au aruncat cu ouă către un taxi cu clienți al cărui șofer nu participa la acțiune, iar un protestatar și un șofer și-au adresat injurii CITEȘTE ȘI Incidente la protestul din Piața Victoriei: Doi taximetriști au aruncat cu ouă către un taxi cu clienți al cărui șofer nu participa la acțiune, iar un protestatar și un șofer și-au adresat injurii

Reclamanții au pierdut recent apelul în proces, instanța acceptând argumentul Universității, potrivit căruia "(...) chiar dacă, la această dată, parte din spațiul amenajat cu destinație Cantina R2 a fost închiriat, el deservește în continuare Universitatea Politehnică, organizațiile studențești și organizațiile de sindicat ale campusului universitar, ca spațiu de organizare evenimente de două ori pe săptămână, așa cum este prevăzut în contractul de închiriere (...)". Legea nr. 10/2001 privind imobilele expropriate de regimul comunist prevede că "în cazul în care lucrările pentru care s-a dispus exproprierea ocupă funcțional întregul teren afectat, măsurile reparatorii se stabilesc în echivalent". În cazul de față, terenul în litigiu a fost expropriat în 1966, prin Decret al Consiliului de Stat al RSR, "în vederea construirii Grupului social studențesc Regie II București etapa a II-a".      

Firma de construcții Straco Grup, controlată de frații Horpoș și care a fost antreprenor general la modernizarea R2, a intrat în insolvență în 2015, administrator judiciar fiind aceeași Casă de Insolvență Transilvania. În vara anului trecut i-a fost confirmat planul de reorganizare de către instanță, plan care se află în prezent în derulare. Straco este și în prezent una dintre companiile de construcții importante din România, cu contracte masive la lucrări de infrastructură, în special rutieră. Luna trecută a fost propusă modificarea planului său de reorganizare, prin prelungirea cu un an a perioadei de derulare a acestuia, motivată printre altele de întârzierea decontării de către CNAIR a unor lucrări executate de Straco la secțiunea Ogra-Câmpia Turzii a proiectului de autostradă Brașov-Oradea.   

"Din totalul datoriilor comerciale, peste 85% reprezintă datorie față de un singur creditor, STRACO GRUP SRL, în reorganizare. Datoriile sunt reprezentate de lucrări de consolidare și modernizare executate de STRACO GRUP SRL și neachitate la scadență de societatea debitoare. (...) Datoriile față de creditori diverși sunt reprezentate în proporție de peste 90% de datoriile debitoarei înregistrate față de asociatul unic FRISERV SA", se arată în raportul privind cauzele insolvenței Euro Compact Art SRL, întocmit de administratorul judiciar, în care nu se specifică cuantumul acestor datorii.

De altfel, Straco Grup, în calitate de reclamant, se judeca încă din 2016 cu Euro Compact Art, într-un proces având ca obiect "pretenții" și a cărui judecată a fost suspendată luna trecută, ca urmare a intrării în insolvență a operatorului clubului La Mia Musica.

CONFIRMARE First Bank anunță semnarea acordului de preluare a Bank Leumi România. Bruynseels: Ne păstrăm deschiderea spre oportunități similare de creștere CITEȘTE ȘI CONFIRMARE First Bank anunță semnarea acordului de preluare a Bank Leumi România. Bruynseels: Ne păstrăm deschiderea spre oportunități similare de creștere

La nivelul lunii februarie 2019, Euro Compact Art SRL datora 1,98 milioane lei la bugetele statului, în special CAS-uri și impozit pe salarii, precum și peste 183.000 lei propriilor angajați. Pe lista creditorilor, provizorie și fără sume precizate, se mai află, printre alții, Universitatea Politehnică București, casa de discuri Roterra Music a impresarului și artistului Daniel Paraschiv, mai cunoscut sub numele Dan Bursuc, CREDIDAM și Uniunea Producătorilor de Fonograme.

Potrivit sursei citate, printre factorii care au generat lipsa de lichiditate a firmei s-au numărat investițiile importante în consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii în care funcționează clubul și restaurantul, pentru adaptarea ei la toate standardele de calitate și securitate impuse de condițiile pieței și de prevederile legale în vigoare, dar și cele efectuate în dotarea spațiului închiriat cu echipamentele și mobilierul corespunzător. În vederea susținerii acestor investiții, compania a beneficiat de creditul furnizor al constructorului care a realizat aceste lucrări de modernizare, Straco Grup SRL dar și de finanțarea acordată de asociatul unic Friserv SA

În raport se mai menționează că cifra de afaceri generată de activitățile de club și restaurant desfășurate de companie după data lansării, respectiv 2013, nu a fost suficientă pentru a acoperi atât investițiile realizate, cât și costurile operaționale, compania având în mod constant o lichiditate redusă, iar conform informațiilor furnizate de reprezentanții societății, printre cauzele ce au îngreunat desfășurarea activității în parametri optimi pentru generarea unei cifre de afaceri suficiente pentru susținerea atât a costurilor investiționale, cât și a celor operaționale, s-a numărat lipsa unei locații de vară, care a determinat desfășurarea unei activități sezoniere, pe parcursul căreia costurile fixe au continuat să genereze datorii.

UE a redactat o listă de importuri americane ce ar putea fi taxate suplimentar, în contextul disputei Airbus-Boeing CITEȘTE ȘI UE a redactat o listă de importuri americane ce ar putea fi taxate suplimentar, în contextul disputei Airbus-Boeing

"Pornind de la această mențiune facută de reprezentanții companiei cu privire la caracterul sezonier al activității desfășurate, coroborată cu schimbările ulterioare ce au intervenit în specificul activității companiei, respectiv trecerea de la muzica electronică la cea de petrecere în 2015, administratorul judiciar a constatat că societatea nu a avut încă de la momentul lansării locației un plan de afaceri bine structurat și un buget aferent care să asigure continuitatea desfășurării unei activități generatoare de profit operațional. Lipsa unui plan de afaceri pe o perioadă de cel puțin 2-3 ani, care să poată asigura o oarecare predictibilitate asupra evoluției veniturilor companiei și respectiv a surselor de acoperire a investițiilor realizate de aceasta, a determinat compania să apeleze la schimbarea continuă a domeniului de activitate (specificului locației) și automat la realizarea continuă de investiții pentru desfășurarea în condiții optime a acestor noi tipuri de activități desfășurate. Astfel, în 2017, compania a realizat o nouă învestiție, în achiziționarea unei linii de autoservire", se specifică în raport.

Administratorul judiciar a concluzionat, în urma analizei activității Euro Compact Art SRL din ultimii 3 ani anteriori deschiderii procedurii insolvenței, că firma poate susține un plan de reorganizare, cu respectarea unor premise care să stea la baza restructurării activității curente.

"Premisele care stau la baza implementării planului de reorganizare sunt: identificarea de către reprezentanții companiei, împreună cu administratorul judiciar, a unor linii de business clare și adaptate nevoilor actuale ale pieței de profil, care să asigure un cash flow care poate asigura acoperirea datoriilor înscrise la masa credală, dar și a celor curente; ajustarea costurilor la nivelul cifrei de afaceri generate de activitatea companiei; identificarea unei structuri de investitori interesați de preluarea afacerii și care pot susține din punct de vedere financiar obligațiile financiare pe care compania și le va asuma prin planul de reorganziare și nu numai. Administratorul judiciar va analiza propunerile de investiții și va supune spre aprobare Adunării Creditorilor realizarea acestor investiții, dacă aceste investiții se dovedesc oportune și în concordanță cu prevederile Legii nr. 85/2014", conchide Casa de Insolvență Transilvania.

ULTIMA ORĂ Peste 10% din producția de gaze a României riscă să fie stopată de Garda de Mediu CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Peste 10% din producția de gaze a României riscă să fie stopată de Garda de Mediu

În 2015, anul intrării în insolvență a Straco Grup SRL, procurorii DNA susțineau că ar exista o legătură directă de acționariat între Straco și firma elvețiană Friserv SA, asociatul unic al Euro Compact Art SRL, care operează clubul La Mia Musica.

"(...) din actele dosarului rezultă că, în cursul lunii iulie 2012, în schimbul unor foloase materiale, pretinse de la denunțătorul HORPOS ALEXANDRU, respectiv, suma de 900.000 euro, disimulată prin cesiunea a 30% din acțiunile FRISERV SA, societate deținută de HORPOS ALEXANDRU, către S.C. S.I.S. FINANCE SA (tot o entitate juridică înregistrată în Elveția – n.r.), administrată de Semenescu Ovidiu Traian, acesta din urmă a facilitat încheierea contractelor derulate din anul 2011 și până în prezent - cu o valoare totală de 50.000.000 euro, de S.C. STRACO GRUP S.R.L. București, administrată de HORPOS ALEXANDRU, cu S.C. APA NOVA SA București", se arăta într-o ordonanță din toamna anului 2015 a DNA, de extindere a urmăririi penale în dosarul Apa Nova.

Ginerele lui Traian Băsescu, Radu Pricop, a fost achitat definitiv, joi, de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul de complicitate la șantaj și instigare la fals în declarații în care a fost judecat. De asemenea, magistrații l-au condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu executare pe Sergiu Lucinschi, fiului fostului președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, pentru trafic de influență și fals intelectual.

PSD a inițiat un proiect de lege pentru reducerea termenelor de prescripție a răspunderii penale CITEȘTE ȘI PSD a inițiat un proiect de lege pentru reducerea termenelor de prescripție a răspunderii penale

În iunie 2015, cei doi au fost trimiși în judecată într-un dosar în care au fost acuzați de șantajarea lui Alexandru Horpoș, de la care Lucinschi ar fi cerut patru milioane de euro pentru a-și retrage o plângere penală făcută la DIICOT.

În 2016, DIICOT a dispus reținerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventivă a lui Horpoș, alături de alte persoane, ca suspecți într-un dosar de constituire și aderare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și complicitate la spălare de bani. Măsura preventivă dispusă a fost înlocuită ulterior cu cea a controlului judiciar.

Potrivit G4Media.ro, Alexandru Horpoș ar fi fost audiat în vara anului trecut de către DNA în calitate de martor în dosarul Tel Drum. Sursa citată afirmă că Horpoș ar fi fost audiat întrucât compania sa de construcții ar fi avut lucrări împreună cu firma Tel Drum, despre care procurorii susțin că ar fi controlată de către Liviu Dragnea.

viewscnt
Afla mai multe despre
manele
club manele
club la mia musica
cluburi bucuresti
cluburi regie
club one
restaurant la mia musica
universitatea politehnica
ecaterina andronescu
alexandru horpos
straco grup
insolventa
datorii