Execuția bugetară în ianuarie – Veniturile au crescut cu 17%, cheltuielile au urcat cu 26%

Execuția bugetară în ianuarie – Veniturile au crescut cu 17%, cheltuielile au urcat cu 26%
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 1 mar 2018

Bugetul a înregistrat un excedent de 1,98 miliarde lei (0,21% din PIB), în ianuarie, față de 3,02 miliarde lei (0,35% din PIB) în ianuarie 2017, după ce veniturile au crescut cu 17%, iar cheltuielile cu peste 26%, din cauza costurilor mai mari cu salariile, asistența socială, cheltuielile cu bunuri și servicii, precum și cele cu subvențiile.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Diferența trebuie analizată și prin prisma faptului că, pe parcursul anului trecut, Guvernul a efectuat majorări salariale și de pensii în mai multe etape.

Situația veniturilor

Veniturile bugetului general consolidat s-au situat la 22,4 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, și au fost cu 16,8% mai mari față de anul precedent, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Încasările din contribuțiile de asigurări au urcat cu 23,1%, cele din impozitul pe salarii și venit cu 12,6% și cele din veniturile nefiscale cu 10,5%.

Fiscul se gândește la amânarea termenului pentru dosarul prețurilor de transfer. Simion, PwC: În 2017, ANAF a impus ajustări record pe prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Fiscul se gândește la amânarea termenului pentru dosarul prețurilor de transfer. Simion, PwC: În 2017, ANAF a impus ajustări record pe prețuri de transfer

Impozitele și taxele pe proprietate au adus venituri cu 41,4% mai mari față de ianuarie 2017, iar incasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii au urcat cu 17,8%.

În ceea ce privește veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, în luna ianuarie s-a înregistrat o creștere de 7,8%.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate totalizează 1,2 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au situat în prima lună la 20,4 miliarde lei,  cu 26,4% mai mult față de anul 2017.

Cheltuielile de personal au urcat cu 18,5% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în 2017, respectiv creșterea cu 15 % a salariilor din sănătate și din educație de la 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.250 lei la 1.450 lei din 1 februarie 2017, majorarea cu 30% a salariilor personalului din bibliotecile naționale și muzee naționale începând cu iunie 2017, majorarea cu 15% a soldelor de funcție ale personalului militar începând cu iunie 2017, majorarea cu 10% a salariilor de funcție ale polițiștilor începând cu 1 octombrie 2017, precum și aplicarea începând cu 1 iulie 2017 a prevederilor din Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

București: Creșteri de impozite și taxe locale începând de anul viitor, prevăzute într-un proiect de hotărâre CITEȘTE ȘI București: Creșteri de impozite și taxe locale începând de anul viitor, prevăzute într-un proiect de hotărâre

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut mai alert, cu 27,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea provenind, în principal, de la bugetul fondului național unic de sănătate și de la bugetele locale, notează Ministerul Finanțelor.

Subvențiile au fost în creștere cu 40,7% în ianuarie, determinate de plățile din domeniul agriculturii și transporturi, respectiv sprijinirea producătorilor agricoli și susținerea transportului feroviar public de călători.

Dobânzile au fost mai mici cu 7,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând 0,1% din PIB.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut cu 13%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, la 917,5 lei, și cu 9% de la 1 iulie 2017, la 1000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 476,2 milioane lei, cu 55,7% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
executia bugetara
venituri
cheltuieli
ministerul finantelor