Expert contabil, trimis în judecată de DNA după ce ar fi întocmit un raport cu o valoare diminuată față de cea reală a pachetului de acțiuni deținute de stat la Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini

Expert contabil, trimis în judecată de DNA după ce ar fi întocmit un raport cu o valoare diminuată față de cea reală a pachetului de acțiuni deținute de stat la Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini
scris 21 mai 2019

Un expert contabil a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat că, în 2015, a întocmit un raport în care a stabilit o valoare diminuată față de cea reală a pachetului de acțiuni deținute de stat la Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini. Astfel, creditorul (o societate de transport aerian) a obținut pachetul de acțiuni cu circa 700.000 de lei, față de 19,8 milioane de lei, cât ar fi fost valoarea reală.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Antoneta Mîra, expert judiciar contabil, cercetată în stare de arest preventiv în lipsă, pentru participație improprie la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar, comisă în cadrul acțiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operațiuni comerciale, ori a bunurilor aparținând autorității publice sau instituțiilor publice, în cadrul unei acțiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârșită de cei care au atribuții de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară, scrie News.ro.

România, printre statele UE cu cea mai mare creștere a prețului gazelor naturale între 2017 și 2018 CITEȘTE ȘI România, printre statele UE cu cea mai mare creștere a prețului gazelor naturale între 2017 și 2018

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2015, în contextul derulării unei acțiuni de executare silită, Mîra a întocmit un raport de expertiză contabilă judiciară în care a stabilit o valoare diminuată față de valoarea comercială reală a unui pachet de 278.888 acțiuni aparținând S.C. Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini S.A., deținute de Statul Român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

"Prin aceste demersuri, inculpata a urmărit obținerea de către creditor (o societate de transport aerian) a pachetului de acțiuni la o valoare mult diminuată față de valoarea comercială reală a acestora", arată DNA.

Ulterior, acest raport de expertiză contabilă judiciară a fost înaintat executorului judecătoresc desemnat cu desfășurarea procedurii de executare silită care, în 1 octombrie 2015, fără vinovăție, a fost determinat să adjudece în favoarea creditorului întregul pachet de acțiuni la prețul de 697.220 lei, adică exact la valoarea stabilită de expertul contabil prin raportul de expertiză tehnică și contabilă.

Valoarea respectivă era una mult diminuată (de circa 28,45 ori) față de valoarea comercială reală, în condițiile în care, în 2 august 2015, valoarea comercială reală a pachetului de acțiuni era de 19.840.000 lei.

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului s-a constituit parte civilă în procesul penal, precizează DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 278.888 acțiuni deținute de către societatea de transport aerian la S.C. Institutul de Cercetare și Proiectare Tehnologică pentru Construcții de Mașini S.A..

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

viewscnt
Afla mai multe despre
expert contabil
dna