Facilitate fiscală pentru renovarea clădirilor clasate ca monumente istorice. Oportunitate și pentru firme

Facilitate fiscală pentru renovarea clădirilor clasate ca monumente istorice. Oportunitate și pentru firme
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 2 dec 2022

Clădirile clasate ca monumente istorice, inclusiv pentru încăperile folosite la activități economice, vor fi scutite de impozit pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare şi timp de 5 ani de la recepţia lucrărilor, prevede un proiect legislativ inițiat de liberali. În prezent, scutirea de impozit se aplică doar după reabilitare și nu include încăperile în care se desfășoară activități economice. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: Codul fiscal prevede în prezent sunt scutire de impozit/taxă pe clădiri pentru imobilele clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care au fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată, cu excepția încăperilor care sunt folosite pentru activități economice.

Mișcare gândită la nivel politic: Publicitatea pentru cazinouri, jocuri de noroc, pariuri - interzisă în România CITEȘTE ȘI Mișcare gândită la nivel politic: Publicitatea pentru cazinouri, jocuri de noroc, pariuri - interzisă în România

Inițiatorii proiectului subliniază că, potrivit celor mai recente clasificări realizate de către Ministerul Culturii, România deţine peste 30.000 de monumente istorice, dintre care o parte importantă necesită lucrări substanţiale de reabilitare, consolidare sau renovare.

”Numărul relativ restrâns de monumente istorice care au fost reabilitate în ultimii ani a fost determinat de costurile foarte ridicate pe care le presupune realizarea unor asemenea lucrări: un grad deosebit de ridicat de expertiză pentru resursa umană angrenată (arhitecţi, ingineri constructori, restauratori etc), costul foarte ridicat al materialelor de construcţii compatibile, pentru a nu afecta calitatea arhitectonică deosebită şi pentru a conserva caracteristicile unice”, explică inițiatorii.

Aceștia adaugă că în condiţiile în care bugetele administraţiilor publice locale nu pot susţine ample proiecte de reabilitare a monumentelor istorice, crearea unor facilităţi fiscale pentru proprietarii clădirilor clasate ca monumente istorice ar putea constitui un stimul suplimentar pentru restaurarea/consolidarea/reabilitarea acestora de către deţinătorii lor.

FOTO Un antreprenor din București, șocat de prețul unei gogoașe ungurești la Târgul de Crăciun din Cluj: La Sibiu e mai ieftin și mai bun CITEȘTE ȘI FOTO Un antreprenor din București, șocat de prețul unei gogoașe ungurești la Târgul de Crăciun din Cluj: La Sibiu e mai ieftin și mai bun

Prin urmare, în scopul încurajării realizării cât mai rapide a lucrărilor de renovare/reabilitare a monumentelor istorice, proiectul prevede completarea Codului fiscal cu scutirea de impozit/taxă pe clădiri clasate ca monumente istorice care încă nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată, scutirea operând pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare, dar şi pentru o perioadă de 5 ani de la recepţia lucrărilor.

Astfel, conform proiectului, nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: ”clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care nu au faţada stradală şi/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe perioada realizării lucrărilor de renovare sau reabilitare şi pentru o perioadă de 5 ani de la recepţia lucrărilor”.

Față de forma actuală a legii, din formularea prevederii reiess că scutirea se va aplica și pentru încăperile folosite pentru activități economice, dar exclusiv pe durata lucrărilor de renovare sau reabilitare şi pentru o perioadă de 5 ani de la recepţia lucrărilor. Așadar, după cei 5 ani de la recepția lucrărilor, scutirea de impozit nu se va mai aplica încăperilor unde au loc activități economice, reiese din proiect.

FOTO Un antreprenor din București, șocat de prețul unei gogoașe ungurești la Târgul de Crăciun din Cluj: La Sibiu e mai ieftin și mai bun CITEȘTE ȘI FOTO Un antreprenor din București, șocat de prețul unei gogoașe ungurești la Târgul de Crăciun din Cluj: La Sibiu e mai ieftin și mai bun

Inițiatorii susțin că deşi prin măsura propusă se instituie o facilitate fiscală, aceasta va genera o diminuare nesemnificativă a veniturilor bugetelor locale din impozitul/taxa pe clădiri. În schimb, prin realizarea de investiţii pentru reabilitarea clădirilor monumente istorice, impactul bugetar total asupra bugetelor locale va fi semnificativ pozitiv, iar efectele sociale, culturale şi turistice vor fi deosebite.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cladire
monument
istoric
renovare
scutire
impozit
facilitate
fiscal
proiect