Finanțele amână plata contribuțiilor, TVA și impozitului pe profit în cont unic la Trezorerie. În paralel lucrează la reincriminarea penală a neplății contribuțiilor

Finanțele amână plata contribuțiilor, TVA și impozitului pe profit în cont unic la Trezorerie. În paralel lucrează la reincriminarea penală a neplății contribuțiilor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 27 dec 2017

Plata în același cont a contribuțiilor și impozitului pe profit/venit/TVA va intra în vigoare cu o întârziere de 6 luni, la 1 iulie 2018 și nu de la 1 ianuarie 2018. Guvernul nu a furnizat un motiv clar al deciziei pregătite, afirmând că vine în contexul "modificărilor legislative în domeniul fiscal adoptate recent", potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pentru prorogarea termenului. În prezent, Ministerul Finanțelor lucrează cu Ministerul Justiției la un alt proiect, care reintroduce pedeapsa cu închisoarea de la 1 an la 6 ani pentru angajatori în cazuri de reținere și nevirare a contribuțiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Măsurile propuse prin acest proiect sunt favorabile mediului de afaceri deoarece amână intrarea în vigoare a normei privind plata obligațiilor fiscale într-un singur cont unic evitând riscul efectării de plăți, după 1 ianuarie 2018, prin utilizarea celor două conturi unice valabile până la 31 decembrie 2017, cu consecința depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligațiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilității plății, protejându-se astfel buna-credință a contribuabililor", argumentează Finanțele.

În prezent, în unul dintre cele două conturi de la Trezorerie sunt achitate impozitul pe profit/venit și TVA, iar în celălalt sunt plătite contribuțiile la pensie, sănătate și șomaj.

Finanțele schimbă Codul de Procedură Fiscală. Modificările vizează inclusiv controalele fiscale CITEȘTE ȘI Finanțele schimbă Codul de Procedură Fiscală. Modificările vizează inclusiv controalele fiscale

"Luând în considerare modificările legislative în domeniul fiscal adoptate recent care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerințe de raportare și îndeplinire a obligațiilor declarative și de plată, în scopul de a evita riscul efectuării plății obligațiilor fiscale datorate organului fiscal central, după 1 ianuarie 2018, prin utilizarea celor două conturi unice valabile până la 31 decembrie 2017, cu consecința depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligațiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilității plății,  precum și în vederea protejării interesului contribuabililor, raportat la buna lor credință, (...) este necesară prorogarea intrării în vigoare a normei privind efectuarea plății obligațiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic", explică Ministerul Finanțelor prorogarea termenului.

Amânarea cu șase luni a plăților în același cont vine în contextul în care Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de ordonanță pentru reincriminarea penală, cu pedepse de la 1 la 6 ani, a nerespectării de către angajator în termenul prevăzut de lege a obligațiilor privind contribuțiile pentru salariul angajatului. Proiectul a trecut de etapa de dezbatere publică și se află în discuție între Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției.

Profit.ro a scris la începutul lunii decembrie că Ministerul Finanțelor a propus modificarea Legii evaziunii fiscale, pentru a reincrimina ca faptă de evaziune fiscală nereținerea și neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unor impozite și contribuții. Această modificare a fost anunțată de mai mult timp de Guvern, în contextul transferului în salariul brut al angajatului a contribuțiilor achitate în prezent de angajator pentru angajat, scopul fiind de a forța astfel o creștere a încasărilor la bugetul statului. Pedeapsa este de la 1 la 6 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
trezorerie
cont unic
contributii
plata contributiilor