Finanțele și ANAF vor să înroleze cu forța în SPV 1 milion de firme și 600.000 de persoane cu profesii liberale și activități independente. Documentele depuse la ANAF pe hârtie nu vor mai fi luate în considerare

Finanțele și ANAF vor să înroleze cu forța în SPV 1 milion de firme și 600.000 de persoane cu profesii liberale și activități independente. Documentele depuse la ANAF pe hârtie nu vor mai fi luate în considerare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 mai 2021

Ministerul Finanțelor și ANAF intenționează să oblige circa 1 milion de firme și peste 600.000 de persoane care desfășoară activități independente și profesii liberale să se înroleze pe platforma Spațiu Privat Virtual (SPV) și să transmită online documente către ANAF, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere de Finanțe. Numărul de 1 milion de firme care nu sunt înrolate și ar trebui să se înscrie în SPV, prezentat de Finanțe, pare, însă, unul exagerat, întrucât pare să includă și contribuabilii persoane juridice inactive fiscal sau care și-au suspendat activitatea la Registrul Comerțului. Dacă luăm în calcul doar contribuabilii persoane juridice active fiscal, ar trebui să se mai înscrie în SPV circa 660.000 de firme.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News
Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului CITEȘTE ȘI Societatea și-ar dori o nouă abordare din partea autorităților în lupta împotriva fumatului

De ce este important: Având în vedere că cele mai multe firme nu sunt înscrise în SPV, impunerea unei obligativități în acest sens pare o abordare agresivă. Chiar dacă pentru stat ar fi cea mai bună și mai eficientă variantă să oblige trecerea online, guvernanții nu trebuie să uite că ei lucrează pentru "contribuabil" și nu invers.

Potrivit informațiilor Profit.ro, în SPV sunt înscrise acum circa 1,55-1,6 milioane de persoane fizice și juridice. Până la 1 milion sunt persoane fizice, preponderent cele care depun Declarația Unică.

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Declarația Unică are ca termen de depunere data de 25 mai, adică în câteva săptămâni, și este puțin probabil ca noile prevederi să afecteze modul de depunere a acesteia, astfel că anul acesta formularul va putea fi depus, probabil, și în format pe hârtie, la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.

De altfel, Finanțele precizează că se impune reglementarea unui termen până la care această înrolare este opțională, urmând ca după acest termen cererile, înscrisurile sau orice alte documente depuse la organul fiscal central în format letric să nu mai fie luate în considerare, iar contribuabilii în cauză să fie notificați de către organul fiscal central cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță, respectiv prin SPV.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

"Este de menționat că la data de 9 aprilie 2021 erau înregistrate în SPV un număr de 509.679 persoane juridice dintr-un număr total de 1.554.688 persoane juridice care ar trebui să se înregistreze in SPV. De asemenea, un număr de 34.720 persoane fizice care au cod de identificare fiscală sunt înregistrate în SPV (aici ar intra PFA-urile, de exemplu) dintr-un număr total de 662.128 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală și care ar trebui să se înregistreze în SPV", potrivit Ministerului Finanțelor.

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, la finele anului trecut ANAF avea în evidență 1,53 milioane de contribuabili persoane juridice, din care doar 1,17 milioane erau active fiscal, restul fiind inactive sau cu activitatea suspendată la Registrul Comerțului. Nu este clar câte dintre firmele fără activitate fiscală și-ar face cont.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

În cazul activităților independente, numărul contribuabililor înregistrați era la finele anului 2020 de 652.000, din care 602.000 activi fiscal.

"În situația în care contribuabilii/plătitorii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță", potrivit Ministerului Finanțelor.

SPV a fost lansat în 2014, dar a atras înrolări mai mult în ultimii ani, odată cu extinderea serviciilor oferite și introducerea Declarației Unice, cu depunere online, precum și a extinderii SPV și către firme, în iunie 2017.

Ce spune Ministerul Finanțelor în această privință

În contextul actual al pandemiei, pentru evitarea contactului fizic între persoane, se impune necesitatea comunicării prin mijloace electronice cu contribuabilii, astfel că prin actul normativ se propune a se reglementa obligativitatea înrolării în sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanțelor/ANAF, respectiv în SPV, prin completarea Codului de procedură fiscală.

Contribuabilii pentru care se adoptă obligativitatea înrolării în SPV sunt persoanele juridice, asocierile și alte entități fără personalitate juridică, precum și persoanele fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent într-una din formele prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, pentru derularea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF, este necesar ca operatorii economici utilizatori de aparate de marcat electronice fiscale să se înroleze în SPV.

Astfel, pentru operaționalizarea acestui flux electronic de informații cu operatorii economici se impune crearea cadrului legal pentru reglementarea obligativității înrolării în SPV.

În contextul evitării contactului fizic între persoane, precum și pentru realizarea procedurii de conectare a caselor de marcat, pentru înrolarea în SPV, contribuabilii menționați anterior trebuie să-și achiziționeze certificate calificate.

Pentru efectuarea acestor demersuri de către contribuabilii pentru care se creează obligativitatea înrolării în SPV, se impune reglementarea unui termen până la care această înrolare este opțională, urmând ca după acest termen cererile, înscrisurile sau orice alte documente depuse la organul fiscal central în format letric nu vor fi luate în considerare iar contribuabilii în cauză să fie notificați de către organul fiscal central cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță, respectiv prin SPV.

Această normă de neluare în considerare a cererilor, înscrisurilor ori oricăror alte documente depuse în format letric reprezintă o sancțiune administrativă putând avea ca efect o serie de sancțiuni concrete, funcție de tipul actului depus, respectiv, prescrierea unui drept, dacă o cerere de restituire este depusă, în format letric, la limita termenului de prescripție, decăderea din dreptul de a beneficia de o facilitate fiscală, dacă cererea este depusă în format letric în ultima zi de depunere, sau sancțiuni contravenționale în cazul în care legea impune depunerea unui document/înscris într-un anumit termen și acesta se depune în format letric.

În acest sens, prin ordonanța de urgență se reglementează un termen până la care contribuabilii pot să facă demersurile pentru înrolarea în SPV.

viewscnt
Afla mai multe despre
spv
anaf
ministerul finantelor