Finanțele au în plan o simplificare și pentru firme după modelul Declarației Unice, care înlocuiește D600 și alte 6 formulare pentru persoane fizice

Finanțele au în plan o simplificare și pentru firme după modelul Declarației Unice, care înlocuiește D600 și alte 6 formulare pentru persoane fizice
scris 5 mar 2018

Ministerul Finanțelor va lucra în perioada următoare la simplificări semnificative în ce privește obligațiile de declarare ale firmelor în relația cu Fiscul. Simplificarea va presupune comasarea de declarații fiscale, dar și unificarea unor termene.

Specialiștii din Finanțe și ANAF vor începe să lucreze la aceste simplificări după ce ordonanța care schimbă sistemul pentru declararea și plata contribuțiilor persoanelor cu venituri din activități independente, prin introducerea Declarației Unice, va fi publicată în Monitorul Oficial. Termenul planificat pentru publicare este mijlocul lunii martie, cea mai târzie dată luată în calcul fiind 22 martie.

Simplificările de acest fel, care reduc birocrația în relația Fiscului cu firmele, au fost cerute repetat de mediul de afaceri.

S&P: Lipsa de transparență, modificările aduse Codului fiscal și corupția afectează mediul de afaceri din România CITEȘTE ȘI S&P: Lipsa de transparență, modificările aduse Codului fiscal și corupția afectează mediul de afaceri din România

Declarația Unică va fi depusă anul acesta pe 15 iulie pentru anul 2018. Contribuțiile vor fi menținute la nivelul actual, la salariului minim pentru pensie și sănătate, cu posibilitatea ca, pentru pensie, contribuabilii să poată achita mai mult. O schimbare majoră este faptul că nu vor mai achita contribuții pentru 2018 dacă veniturile din 2017 au trecut de plafonul de 22.800 de lei, ci dacă veniturile sunt estimate să treacă de plafon anul acesta.

Declarația Unică comasează 7 formulare utilizate anterior, D200, D201, D220, D221, D600, D604 și D605.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
declaratii fiscale
ministerul finantelor
firme