Finanțele lucrează la reorganizarea ANAF și vor primi asistență tehnică de la FMI. Angajații se așteaptă la reorganizări la Vamă și Antifraudă până în august și sunt nemulțumiți că nu sunt consultați

Finanțele lucrează la reorganizarea ANAF și vor primi asistență tehnică de la FMI. Angajații se așteaptă la reorganizări la Vamă și Antifraudă până în august și sunt nemulțumiți că nu sunt consultați
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 iun 2018

Ministerul Finanțelor și conducerea ANAF lucrează la reorganizarea Fiscului, primele structuri vizate fiind Vama și Inspecția Fiscală, afirmă reprezentanți ai angajaților, nemulțumiți de faptul că proiectele de reorganizare sunt derulate într-un cerc restrâns, fără consultarea salariaților. În plus, într-un raport recent al FMI se menționează că Finanțele au cerut asistență tehnică de la Fond pentru reformarea administrației fiscale cu scopul îmbunătățirii colectării veniturilor, iar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vorbește despre “eficientizarea activității ANAF”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Sigur, din informațiile pe care le am, Vama și Inspecția Fiscală vor suferi o reorganizare. Circulă informații, se strâng date, se lucrează la niște proiecte, deci sigur se va face ceva. Ca interval de timp, îmi este greu să dau o perioadă, dar se pare că lucrurile se vor derula destul de repede si ne asteptăm, la fel cum s-a întâmplat în cazurile anterioare, să aibă loc până în august, cel târziu. Detalii nu știu, pentru că niciodată nu ne-au consultat. Ne-au adus la cunoștință când era în ultima fază și ne-au pus proiectul în față, pe ideea <Dacă vă convine, bine, dacă nu, nu>. Știu că sunt câteva proiecte, sunt mai multe variante, dar deocamdată niciuna finalizată”, a declarat pentru Profit.ro Voinea Negoiță, vicepreședinte al sindicatului ProLex.

Potrivit acestuia, pentru reorganizare “se lucrează într-un cerc destul de restrâns”, fără să fie consultați angajații sau mediul economic.

Avertisment FMI: Economia României dă semne de supraîncălzire. O politică fiscală mai prudentă ar ajuta la reechilibrarea economică. Fondul - îngrijorat inclusiv de nivelul scăzut al investițiilor și încetinirea reformelor, așteptări de noi măsuri fiscale CITEȘTE ȘI Avertisment FMI: Economia României dă semne de supraîncălzire. O politică fiscală mai prudentă ar ajuta la reechilibrarea economică. Fondul - îngrijorat inclusiv de nivelul scăzut al investițiilor și încetinirea reformelor, așteptări de noi măsuri fiscale

Totodată, la ANAF este în prezent un deficit de circa 5.000 de oameni, astfel că o reorganizare ar trebui să țină cont și de acest aspect.

“Este deficit de 5.000 de oameni pe tot ANAF, la Vamă, dacă nu mă înșel, sunt vreo 300. Orice reorganizare serioasă presupune să faci o analiză a situației existente. O reorganizare dacă este făcută așa că vrea un ministru sau un președinte ANAF sau oricine altcineva, nu este normal. Am încercat măcar să ne spună ce au de gând să facă în viitorul apropiat, să știe oamenii. Faptul că se ascund creează tensiuni în rândul angajaților și, având în vedere experiențele trecute, oamenilor le este teamă că vor rămâne fără locuri de muncă, iar conducerea viitoare se va plânge că reorganizarea a fost făcută prost”, a spus Voinea Negoiță.

Experții FMI vor ajuta “tehnic” ANAF

Potrivit unui raport publicat recent de Fondul Monetar Internațional, Ministerul Finanțelor a cerut asistență tehnică din partea departamentului de Afaceri Fiscale al Fondului, obiectivul acestei cooperări fiind acela de a ajuta ANAF să colecteze mai bine bani la bugetul statului.

Guvernul a cheltuit în primele patru luni cu 6 miliarde de lei mai mult decât a adunat din taxe și impozite. Cheltuielile continuă să crească de circa două ori mai rapid decât veniturile CITEȘTE ȘI Guvernul a cheltuit în primele patru luni cu 6 miliarde de lei mai mult decât a adunat din taxe și impozite. Cheltuielile continuă să crească de circa două ori mai rapid decât veniturile

“Pe partea de venituri, se va pune accentul pe reformarea administrației fiscale (inclusiv cu asistență tehnică de la Fiscal Affairs Department) și pe dezvoltarea unei infrastructuri IT eficiente pentru baze de date fiscale și pentru administrarea veniturilor“, a declarat, potrivit raportului, Anthony De Lannoy, director executiv pentru România al FMI.

Ce spune Ministerul Finanțelor despre reorganizare

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a transmis, într-un comunicat recent, că are în vedere “promovarea unor măsuri de eficientizare a activității ANAF și de simplificare a legislației pentru reformarea administrării fiscale, care vor duce la o mai bună colectare a veniturilor bugetare și vor contribui la reducerea și combaterea evaziunii fiscale”.

Potrivit acestuia, asigurarea veniturilor bugetare necesare statului, inclusiv pentru creșterea alocărilor pentru investiții, “se va realiza prin reformarea sistemului de administrare fiscală și construirea unei infrastructuri informatice adecvată bazelor de date fiscale și administrării veniturilor”.

Teodorovici prezintă bilanțul fiscalizării de 1 Mai: 17 milioane lei. Plus mesaje din zone unde \ CITEȘTE ȘI Teodorovici prezintă bilanțul fiscalizării de 1 Mai: 17 milioane lei. Plus mesaje din zone unde "Fiscul cerea altceva decât ce trebuie, desprins din realitate"

Teodorovici și-a exprimat, însă, în trecut, intenția de a reforma ANAF, în special Vama și direcția care se ocupă de marii contribuabili.

”În ceea ce privește reforma ANAF-ului, o să vedeți, până la final de an (...). Din anumite motive, nu aș vrea să prezint foarte clar un set de măsuri, dar cu siguranță acest lucru se va întâmpla. În special, vorbesc de partea de vămi, o să mă ocup personal de tot ce înseamnă, în special, marii contribuabili, zona de București. Ponderea principală aici este și nu vreau să avem niciun fel de sincope, mai ales că îmi doresc foarte mult o reformă radicală în sensul bun, european, în special în această parte a administrării fiscale”, a afirmat ministrul în luna aprilie.

Legat de Vamă, ministrul a declarat în mai multe rînduri că dorește modernizarea tuturor vămilor din țară și dotarea acestora cu sisteme de scanare, astfel încât toate produsele care intră în țară să fie scanate. O astfel de măsură ar putea aduce la bugetul statului sume mari de bani, afirmă ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
reforma
fmi
reorganizare
ministerul finantelor