Finanțele și ANAF își consolidează capacitatea de a lucra în pandemie. Ministerul vrea să cumpere laptopuri de 11 milioane de lei pentru ca angajații să poată lucra sigur de acasă

Finanțele și ANAF își consolidează capacitatea de a lucra în pandemie. Ministerul vrea să cumpere laptopuri de 11 milioane de lei pentru ca angajații să poată lucra sigur de acasă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 16 sep 2020

Ministerul Finanțelor pregătește achiziția unui lot de până la 3.700 de laptopuri, contract cu o valoare de peste 11 milioane de lei, pentru a permite angajaților din minister și ANAF să acceseze de acasă, în condiții de siguranță, sistemul informatic al Finanțelor. Regimul de telemuncă a fost adoptat în ANAF și Ministerul Finanțelor încă de la debutul pandemiei, însă implementarea acestuia a fost limitată și de lipsa echipamentelor tehnice sigure, laptopuri și tablete, care puteau fi puse la dispoziția angajaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Contractul pe care îl pregătesc Finanțele este de 1.500-3.700 de laptopuri, cu o valoare de 4,5-11,1 milioane de lei (inclusiv TVA).

Trebuie menționat că planul pentru achiziția de laptopuri vine într-o perioadă în care cererea pentru astfel de dispozitive a crescut semnificativ.

"Produsele sunt necesare pentru a permite desfășurarea muncii la domiciliu pentru o parte considerabilă a angajaților MFP, ANAF și direcțiilor regionale, în condiții de pandemie. Laptop-urile care se vor achiziționa vor fi utilizate pentru a permite accesul angajaților, de la domiciliu, în condiții de siguranță informatică, în sistemul informatic al MFP. Având în vedere contextul actual, în vederea combaterii/diminuării riscurilor apărute și a restricțiilor Covid 19, se impune prezența la locul de muncă, în sediile MFP/ANAF/DGAMC a unui număr cât mai redus de personal cu asigurarea în același timp a condițiilor tehnice ca o parte din personal să își poate desfășura activitatea la domiciliu/telemuncă astfel încât MFP și instituțiile din subordine să funcționeze la întreaga lor capacitate", potrivit ministerului.

Activitatea zilnică a personalului din MFP și instituțiile din subordine (ANAF - aparat central, DGRFP-uri și DGAMC) este dependentă de sute de aplicații specifice, dezvoltate în diverse tehnologii. Pentru protecția datelor gestionate în cadrul sistemului informatic al MFP, este necesară achiziția de laptop-uri care să fie special configurate pentru acest scop (conexiune VPN, etc).

Ministerul notează că dispune de infrastructura tehnică de comunicații prin care derularea activității să se poată desfășura de la distanță – muncă la domiciliu/telemuncă, nu însă și de terminalele mobile necesare acestui mod de lucru.

Finanțele fac simulări privind data de 25 octombrie, termen la care firmele trebuie să achite obligațiile fiscale amânate în starea de urgență/alertă CITEȘTE ȘI Finanțele fac simulări privind data de 25 octombrie, termen la care firmele trebuie să achite obligațiile fiscale amânate în starea de urgență/alertă

Ce laptopuri spune ministerul că are acum

În prezent sunt utilizate echipamente de tip laptop astfel:

  • în MFP sunt utilizate 94 buc laptop HP ProBook 650G1 (achizitie 2014), 68 buc laptop Lenovo Thinkpad L540 (achizitie 2015) si cca. 290 buc. laptop-uri mai vechi de anul 2014
  • în ANAF aparat propriu (inclusiv în Direcția Generală Antifraudă Fiscală și Direcția Regională Antifraudă Fiscală București) sunt utilizate 252 buc laptop HP ProBook 650G1 (achiziție 2014), 78 buc laptop Lenovo Thinkpad L540 (achiziție 2015) și cca. 260 buc. laptop-uri mai vechi de anul 2014

Telemunca rămâne la ANAF

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a declarat în iulie pentru Profit.ro că ANAF vrea să promoveze să promoveze în rândul angajaților săi telemunca și în perioada următoare.

ANAF a lucrat cu efective reduse în birouri și unitățile teritoriale în starea de urgență și în cea de alertă, astfel încât să asigure serviciile de care ar fi putut avea nevoie firmele și populația. Chiar dacă urmează să fie reduse tot mai mult restricțiile, ANAF vrea să promoveze telemunca pentru propii angajați și interacțiunea la distanță pentru contribuabili.

“Am lucrat cu efective de 25-30% în birouri, iar restul în telemuncă. Nu am închis nicio unitate teritorială. Acum suntem cam 50-50%. Intențiile pentru viitor, în contextul în care ne mutăm tot mai mult online, este să promovăm mult telemunca pentru oamenii noștri”, a spus șefa ANAF la momentul respectiv.

În timpul crizei, un număr de angajați cheie ai ANAF au primit tablete pentru accesarea bazelor de date, precum și posibilitatea de a semna documente prin certificat digital.

“Niciodată angajații ANAF nu au avut acces de acasă la bazele de date. Lucrul acesta s-a întâmplat cu sprijinul STS, care a deschis aceste canale de acces. Cu sprijinul STS, angajații au putut interoga bazele de date de acasă. S-a implementat și semnătura digitală calificată. Noi nu aveam. Cel mai important este în teritoriu. Directorii de regionale, șefii de administrații, șefii adjuncți de administrații au semnătură calificată, ceea ce înseamnă că în cazuri cum sunt certificatul de atestare fiscală sau adeverința, omul lucrează frumos de acasă, că are acces la baza de date, este semnată electronic, iar contribuabilul primește fără să mai fie nevoie să se deplaseze. Acum, 900 de drepturi de acces (tablete, n.r.) este puțin, dar s-a deschis ușa”, a spus Mirela Călugăreanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
anaf
laptop
dgamc
achizitie