Fiscul a declanșat campania de verificare a chiriilor: Asociațiile de proprietari, primele luate în vizor

Fiscul a declanșat campania de verificare a chiriilor: Asociațiile de proprietari, primele luate în vizor
scris 10 oct 2016

Fiscul a declanșat campania de verificare a pieței chiriilor, după ce intenția a fost anunțată recent de șeful instituției. Controalele se vor desfășura la sediile asociațiilor de proprietari, care au început, deja, conform informațiilor Profit.ro, să le solicite celor care au contracte de închiriere să depună copii vizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Șeful ANAF, Dragoș Doroș, a spus, recent, că vor fi inițiate verificări ale contractelor de închiriere. El a arătat că, inițial, va fi o campanie de informare a proprietarilor și, apoi, vor fi declanșate controale. Motivul acestei acțiuni este că Fiscul a constatat că declararea unor sume modice "este un fenomen" și, prin urmare, impozitele datorate bugetului ar fi mai mici decât în realitate.

Asociațiile de proprietari le cer, deja, celor care au contracte de închiriere să depună copii vizate de ANAF, după cum se poate vedea în anunțul de mai jos afișat de o asociație de proprietari din București:

Fiscul a declanșat campania de verificare a chiriilor: Asociațiile de proprietari, primele luate în vizor

"În momentul acesta, proprietarii care obțin venituri din chirii devin un focus pentru noi. Primul pas este campania de informare, pasul doi este de control", a declarat Doroș.

Ce obligații au proprietarii care închiriază imobile

Contribuabilii care obțin venituri din chirii trebuie să înregistreze contractul de închiriere la ANAF, în 30 de zile de la data încheierii acestuia, arată specialiștii firmei de consultanță fiscală și contabilitate Contexpert. Odată cu înregistrarea contractului se depune și Declarația privind venitul estimat/normă de venit, actul de proprietate/deținere legală, în copie și original. Declarația privind venitul estimat/normă de venit este Formularul 220.

Finanțe: Fiscul nu va mai lua banii din toate conturile bancare, iar popririle vor fi ridicate în circa 2 ore, în loc de minimum 10 zile CITEȘTE ȘI Finanțe: Fiscul nu va mai lua banii din toate conturile bancare, iar popririle vor fi ridicate în circa 2 ore, în loc de minimum 10 zile

În declarațiile fiscale trebuie completată căsuța corespunzătoare modului de determinare a venitului net, respectiv, în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli, precizează Contexpert.  Cota forfetara este de 40%. Pentru recunoașterea deductibilității cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative.

Contribuabilii datorează plăți anticipate de impozit pe parcursul anului. Plățile anticipate sunt efectuate în 4 rațe egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Cota de impozit este de 16% calculată asupra venitului net anual estimat din declarația privind venitul estimat/normă de venit, explică specialiștii. Ulterior, autoritățile fiscale emit „Decizia de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuții de asigurări sociale de sănătate, precum și privind obligațiile de plată cu titlu de contribuții de asigurări sociale” ca urmare a prelucrării datelor înscrise de contribuabil în declarația privind venitul estimat/normă de venit.

Dacă venitul reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, venitul anual estimat se determină pe bază cursului de schimb al pieței valutare, comunicat de BNR din ziua precedentă celei în care se efectuează impunerea. Cei care obțin venituri din chirii trebuie să depună o declarație anuală privind venitul, până la data de 25 mai inclusiv a anului urmatorcelui de realizare a venitului. Nu au obligația depunerii declarației privind venitul realizat, contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor pentru care chiria prevăzută în contractul încheiat între părți este stabilită în lei, nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real și la sfârșitul anului anterior nu îndeplinesc condițiile pentru calificarea veniturilor în categoria veniturilor din activități independente.

Pentru veniturile din chirii este datorată și contribuția de sănătate de 5,5%. Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate este diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut, diferența pozitivă dintre venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de sănătate, după caz, raportată la numărul de luni din anul fiscal prevăzut în contractul încheiat între părți, și nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, în vigoare în anul pentru care se stabilește contribuția.

viewscnt
Afla mai multe despre
chirii
anaf
controale