Florin Jianu, președintele Consiliului IMM, la Profit TV: În 2018, cu doar 249 zile lucrătoare, au fost 285 de modificări ale Codului Fiscal. O eroare la StartUp Nation. "Evident că vor muta locuri de muncă de pe o firmă pe alta."

Florin Jianu, președintele Consiliului IMM, la Profit TV: În 2018, cu doar 249 zile lucrătoare, au fost 285 de modificări ale Codului Fiscal. O eroare la StartUp Nation. "Evident că vor muta locuri de muncă de pe o firmă pe alta."
scris 15 mai 2019

Piața muncii este în criză. Florin Jianu, președintele Consiliului Național al IMM-urilor, susține că firmele din România nu își ating potențialul de dezvoltare din cauza deficitului de forță de muncă, prima soluție fiind atragerea oamenilor din Moldova și Ucraina care sunt vorbitori de limba română și pot fi integrați rapid în societatea românească.

Eva, eterna muză! CITEȘTE ȘI Eva, eterna muză!

Prezent în platoul emisiunii Dialoguri de Valoare de la Profit TV, președintele Consiliului a arătat cu degetul și spre modul în care Guvernul ia decizii cu impact în economie.

”Se fac reglementări legislative ca și cum toți am fi la fel în mediul economic. Ori o multinațională, care are zeci de departamente și sute de angajați, nu poate să fie pe picior de egalitate cu o microîntreprindere care are în medie 2,3 angajați”, spune Jianu.

Valentin Tiberiu Mavrodin, secretar de stat în Finanțe, l-a înlocuit pe Radu Ghețea la conducerea CA al CEC Bank CITEȘTE ȘI Valentin Tiberiu Mavrodin, secretar de stat în Finanțe, l-a înlocuit pe Radu Ghețea la conducerea CA al CEC Bank

În 2018 au fost operate 285 de modificări ale Codului Fiscal, într-un an cu doar 249 zile lucrătoare. Prea puține au fost discutate înainte de adoptare și cu cei direct implicați, iar opinia lor are rol pur consultativ, nu obligatoriu, așa cum se practică în țări mai avansate.

În opinia mea, o societate care este reprezentată doar de factorul politic și acel factor e decizional sau puterile sunt numai cele clasice, parcă lipsește ceva. Cei care contează, cei mulți și afectați, ei au o «voce consultativă». Ei contează doar la alegeri, o dată la patru ani”, a mai spus Jianu.

Modificări au fost aduse și programelor guvernamentale. Una dintre cele controversate vizează programul Start-Up Nation.

Minusul de la StartUp Nation stă în condiția de a crea cât mai multe locuri de muncă, iar finanțarea ajunge la cei care au peste trei sau patru locuri de muncă. Ori, pentru o afacere la început de drum, patru locuri de muncă nu sunt sustenabile.

”Greșeala de la StartUp Nation: au pus un soi de concurs de cine creează mai multe locuri de muncă și s-a ajuns să primești finanțarea cu trei sau patru locuri de muncă. Pentru un start up e artificial. E evident că vor muta locuri de muncă de pe o firmă pe alta, trebuie să fii rupt de realitate să nu realizezi acest lucru. Într-o perioadă de criză a forței de muncă, să pui în programele guvernamentale crearea de noi locuri de muncă e ca și cum ai merge pe contrasens”, mai spune Florin Jianu.

În programul 2018 – 2019 au fost depuse peste 22.000 de dosare pentru finanțare nerambursabilă primită de la stat. E vorba despre maximum 200.000 de lei pentru fiecare firmă acceptată în parte.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin jianu
imm