FOTO "Revoluție" ANAF - schimbă site-ul și introduce aplicația pentru mobil. Apar formulare fiscale web, SPV va avea și funcții noi, gen videoconferință și mesagerie. Noi tipuri de plăți, implementarea dosarului electronic, administrare pe bază de profil

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 30 mar 2022

ANAF pregătește lansarea unui nou portal, care va introduce și servicii noi pentru utilizatori, potrivit unui document analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De asemenea, va fi lansată și aplicația pentru dispozitive mobile, Android și iOS, iar următoarele servicii electronice ar urma să fie implemente în cadrul SPV: emitere soluții fiscale individuale anticipate (SFIA), emitere acorduri de preț în avans, soluționarea contestațiilor depuse împotriva actelor administrative fiscale, medierea, servicii electronice aferente integrării e-factura, modernizarea serviciului de interogare registre, implementarea în cadrul noului SPV a conceptului de „dosar electronic”, serviciu de notificări SPV, extinderea sistemului de plăți electronice cu alte tipuri de plăți, extinderea sistemului de profiluri și de roluri utilizate în cadrul SPV - cum ar fi rolul de  administrator de cont SPV, integrarea în noul SPV a unor modalități noi de interacțiune cu funcționarii ANAF - mesagerie SPV, tele și video-conferință.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Este pregătită și o aplicație extranet pentru comunicarea instituțiilor terțe cu contribuabilii prin SPV. Toate aceste modificări sunt acum la stadiul de proiect pentru care autoritățile au întocmit documentația inițială și pregătesc lansarea procedurilor de contractare de servicii.

Fiecare viitor proiect este detaliat mai jos

IMAGINI CU VIITORUL PORTAL POT FI VĂZUTE ÎN GALERIA FOTO

Prevederi pe scurt ale proiectului (detalii mai jos)

  • site-ul va avea altă temă vizuală
  • aplicații mobile, pentru platformele Android si iOS, care să permită furnizarea serviciilor electronice ale ANAF prin mijloace mobile
  • nou model de servicii electronice, bazat pe formulare web - implementarea unui model tehnic și funcțional alternativ de furnizare a acestui tip de serviciu electronic, utilizând formulare web online de colectare a datelor, cu export final automat în format PDF structurat cu XML atașat. Se va aplica doar pentru unele formulare. Utilizarea formularelor web poate fi apreciată mult mai mult de utilizatorii obișnuiți decât de către profesioniști (contabili, consultanți financiari etc.), deoarece aceștia din urmă sunt familiarizați deja cu structura formularelor și folosesc de multe ori software specializat.
PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi
  • servicii electronice noi în cadrul SPV
    • Emitere soluții fiscale individuale anticipate (SFIA)
    • Emitere acorduri de preț în avans
    • Soluționarea contestațiilor depuse împotriva actelor administrative fiscale
    • Medierea - serviciu oferit debitorilor pentru care a fost demarată procedura de executare silită prin comunicarea somației și care, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, depun la organele fiscale competente o notificare privind intenția de mediere. Serviciul se va putea furniza electronic către contribuabil prin completarea și transmiterea online a formularelor aferente procedurii.
    • Servicii electronice aferente integrării e-factura - Prin integrare cu sistemul informatic e-factura, în cadrul SPV vor fi disponibile cel puțin următoarele funcționalități:
      • Posibilitatea vizualizării facturilor emise/primite
      • Posibilitatea transmiterii facturilor
      • Funcționalitate de înrolare în SPV în vederea utilizării sistemului e-factura pentru persoane din alte jurisdicții (EU și non-EU, care fie nu dețin certificate digitale, fie dețin certificate digitale care nu pot fi verificate prin regulamentul EIDAS).
    • Modernizarea serviciului de interogare registre - Se vor unifica toate funcționalitățile existente de consultare a registrelor de informații publice, astfel încât să existe un singur serviciu care să permită aflarea tuturor tipurilor de informații cu privire la un anumit CUI. Astfel, se evită situațiile în care un solicitant interesat de mai multe tipuri de informații cu privire la un CUI trebuie să apeleze succesiv fiecare serviciu de interogare a unui registru. Acest serviciu este în acest moment disponibil utilizatorilor neautentificați în portalul ANAF. În noul portal, accesul la acest serviciu se va face atât neautentificat, prin portal, cât și autentificat prin SPV, dar cu gruparea tuturor informațiilor din registre în forma descrisă anterior.
    • Implementarea în cadrul noului SPV a conceptului de „Dosar electronic” - În acest moment, informația este organizată în cadrul SPV din punct de vedere funcțional și nu organizat pe dosare/demersuri/cereri. Cu alte cuvinte, există o secțiune care permite transmiterea de solicitări, o altă secțiune care permite vizualizarea de răspunsuri la solicitări, o altă secțiune care permite transmiterea unui formular de contact etc. Informația nu este însă structurată în funcție de contextul în care a fost generată, neexistând un context de vizualizare SPV în care să fie posibilă gruparea informației la nivel de demers al utilizatorului, astfel încât să se poată vedea tot istoricul unui singur demers: cererea, confirmarea cererii, răspunsul, alte comunicări aferente respectivei cereri. Așa cum într-un mod de lucru manual informația aferentă unui anumit demers este organizată într-un dosar, în același mod se solicită implementarea în cadrul SPV a unui mecanism de grupare a informației din punct de vedere logic și vizual în „dosare electronice”, un dosar cuprinzând totalitatea informației vehiculate între părți cu privire la un anumit demers.

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor

  • Serviciu de notificări SPV - La nivelul SPV se va implementa un set de funcționalități care să permită abonarea la diferite servicii de notificări. Acestea pot fi notificări pro active (notificări generate automat de sistemul informatic al ANAF atunci când sunt îndeplinite anumite condiții configurate în prealabil de către utilizatorul SPV), sau notificări generate de transmiterea de către ANAF a unui set de informații destinate unui anumit contribuabil sau grup de contribuabili.
  • Extinderea sistemului de plăți electronice pentru realizarea și a altor tipuri de plăți prin intermediul SPV - Funcționalitatea SPV existentă de realizare a plăților electronice prin intermediul ghiseul.ro va fi extinsă, astfel încât să fie posibilă plata obligațiilor fiscale. Definirea noilor tipuri de taxe care vor putea fi plătite prin intermediul ghiseul.ro va fi stabilită în cadrul etapei de analiză din cadrul implementării tehnice a soluției. Funcționalitatea de plată electronică va putea fi integrată în cadrul oricărui flux de lucru aferent unui serviciu electronic care poate implica realizarea de plăți.
  • Extinderi funcționale - extinderea sistemului de profiluri și de roluri utilizate în cadrul SPV - Pentru îmbunătățirea și ușurarea experienței de utilizare a SPV, noul portal va dispune de sistem de profiluri de utilizare SPV, un profil fiind definit ca o instanță SPV aferentă unui singur CIF. Astfel, după autentificarea în SPV, primul pas al unui utilizator va fi să selecteze profilul sesiunii de lucru pe care o dorește, din lista tuturor CIF-urilor pentru care are drepturi alocate. Trebuie să fie posibilă alocarea dreptului de acces doar pentru vizualizarea de date, sau doar pentru vizualizarea de facturi transmise/primite prin sistemul e-factura, sau doar pentru funcționalitatea de transmitere a declarațiilor, dar în același timp trebuie să fie posibilă și limitarea accesului la informații în funcție de tipul acestora: de exemplu vizualizarea sau solicitarea anumitor tipuri de date, transmiterea anumitor declarații etc. Pentru atingerea acestor obiective, se solicită implementarea (ca mecanism tehnic) a unui sistem complet de roluri care să permită realizarea unei granularități atât la nivel funcțional, cât și la nivel de serviciu electronic individual. De asemenea, noul portal va dispune de un sistem ierarhic de drepturi de utilizare care să permită persoanei juridice să decidă cu privire la rolurile de acces (și implicit la privilegiile de acces la funcționalitățile SPV) pe care le acordă propriilor reprezentanți legali/ împuterniciți / reprezentanți desemnați.
Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro CITEȘTE ȘI Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro
  • Integrarea în noul SPV a unor modalități noi de interacțiune cu funcționarii ANAF
    • Mesagerie SPV - se va implementa în cadrul portalului a unui serviciu de mesagerie care să permită, din contextul unui dosar electronic al unui caz și cu păstrarea legăturii între sesiunea de mesagerie și dosarul electronic în contextul căruia are loc conversația, realizarea unei interacțiuni între utilizatorii front-office (contribuabili) și back-office (angajații ANAF) prin următoarele metode: mesaje text, transmitere fișiere în contextul unui schimb de mesaje. Interlocutorii își pot trimite unul altuia mesaje și fișiere, acestea fiind vizibile și păstrate într-o formă cronologică și legate de subiectul dosarului electronic al demersului respectiv din cadrul SPV.
      Chiar dacă funcționalitatea este similară unui serviciu tipic de „chat”, s-a evitat utilizarea acestui termen pentru a evita confuzia cu serviciul de Chat lansat recent de ANAF, care are un alt scop, fiind utilizat în comunicarea dintre contribuabili și call-center-ul ANAF și nu în comunicarea cu inspectorii ANAF pentru rezolvarea unor cereri.
    • Tele și video-conferință Pentru gestionarea interacțiunii/comunicării libere între contribuabili și reprezentanții ANAF în contextul furnizării unui serviciu la distanță (de exemplu pentru derularea unui proces de identificare vizuală la distanță sau pentru realizarea unui proces de audiere a contribuabilului prin mijloace de comunicare la distanță), este necesară o funcționalitate de comunicare audio-video prin intermediul/în contextul portalului, inclusiv în cadrul SPV. Având în vedere faptul că ANAF derulează în paralel cu acest proiect și un proiect de implementare a unei platforme de video-conferință care să permită interacțiunea cu contribuabilii, se solicită integrarea noului portal de servicii electronice al ANAF cu platforma de video-conferință, astfel încât să fie posibilă încorporarea sesiunilor de video-conferință în fluxul de rezolvare a unor demersuri inițiate prin portal.
  • Aplicație extranet pentru comunicarea terțelor instituții cu SPV - Zona extranet a portalului ANAF este destinată accesului la serviciile electronice oferite de către MF/ANAF altor instituții publice, inclusiv în scopul intermedierii comunicării între aceste instituții și utilizatorii SPV. Noile aplicații extranet vor fi integrate în platforma extranet existentă, împreună cu aplicațiile extranet deja existente.

Durata de implementare a proiectului, de la momentul la care ANAF va semna un contract pentru portal cu o firmă, va fi de cel mult 18 luni. Temele vizuale reprezintă prouneri de la care se va pleca pentru portalul internet ANAF, care să fie afișate corespunzător de pe desktop, utilizând browsere web, de pe mobil, cu afișare de tip responsive, cât și pentru aplicația mobilă ce trebuie dezvoltată.

"Portalul ANAF existent este bazat pe tehnologii relativ învechite și greu de utilizat și administrat de către personalul MF și al instituțiilor din subordine, prezentând perioade îndelungate de nefuncționare. Costurile generale de întreținere sunt extrem de ridicate raportat la activitățile pe care le acoperă. Activitățile de optimizare tehnică, a conținutului, a temei vizuale și a funcționalităților se vor realiza atât pentru portalul www.anaf.ro, cât și pentru siteurile regionale și respectiv al DGAMC și pentru aplicațiile ce deservesc sistemul SPV din cadrul portalului intranet și extranet.", potrivit ANAF.

Problemele identificate sunt:

DECIZIE Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, adoptată rapid pentru banii din PNRR. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele, plătite prin tichete CITEȘTE ȘI DECIZIE Reglementarea activităților casnice, desfășurate acum ”la negru”, adoptată rapid pentru banii din PNRR. Curățenia, îngrijirea și chiar bonele, plătite prin tichete

a) întârzieri foarte mari în procesarea cererilor, în jurul datei limită de depunere a unor declarații când se înregistrează fluxuri
b) probleme foarte mari de trafic care conduc la blocarea portalului și implicit a activității MF și a instituțiilor din subordine, generând în plus situații de tipul celor care duc la inconsecvența datelor și informațiilor deținute în cadrul instituției;
c) număr ridicat de beneficiari ce utilizează ghișeele instituției, datorită imposibilității accesării portalului ANAF de pe dispozitive mobile, din cauza tehnologiilor învechite în care este dezvoltat portalul ANAF;
d) număr ridicat de beneficiari ce utilizează ghișeele instituției pentru solicitarea anumitor documente care nu sunt disponibile prin portalul ANAF.

Sistemul va fi dimensionat având în vedere următoarele date determinate de situația existentă și prognoza de creștere în următorii 5 ani:

a) cetățeni și societăți comerciale: cca. 5,5 milioane;
b) instituții publice și entități private: cca. 20.000;
c) utilizatorii interni MF și ai instituțiilor din subordine: cca. 30.000.

Pe noul portal vor fi preluate toate serviciile electronice existente în acest moment, printr-un proces de refactorizare tehnologică însoțit de unul de optimizarea funcțională și la nivelul experienței de utilizare, refactorizarea aplicațiilor prezente în internet, intranet și extranet precum și funcționalităților existente în cadrul SPV în SPV extins, spre exemplu: registrul documentelor electronice comunicate în ultimii 2 ani, informațiile referitoare la istoricul acțiunilor în SPV extins, informațiile cu privire la obligațiile de plata ale persoanei fizice, persoanei juridice sau altei entități fără personalitate juridică.

Funcționalități și servicii electronice

a. Migrarea tuturor serviciilor electronice disponibile în zona publică (neautentificată) a portalului ANAF (www.anaf.ro) inclusiv a site-urilor teritoriale, în contextul noii tehnologii de portal care se va implementa. Migrarea se va realiza împreună cu un proces de optimizare funcțională și al performanței, precum și din punct de vedere al experienței de utilizare.
b. Migrarea tuturor serviciilor electronice existente în zona privată (autentificată) a portalului ANAF (SPV) și integrarea serviciului de depunere declarații accesibil în prezent în portalul e-guvernare.ro într-un singur context, cu autentificare.
c. Migrarea serviciilor electronice disponibile în prezent în cadrul portalului intranet și respectiv extranet, servicii care deservesc SPV actual.
d. Migrarea/integrarea/refactorizarea funcționalităților existente în cadrul SPV,acestea fiind cel puțin următoarele: registrul documentelor electronice comunicate în ultimii 2 ani, informațiile referitoare la istoricul acțiunilor în SPV extins, informațiile cu privire la obligațiile de plata ale persoanei fizice, persoanei juridice sau altei entități fără personalitate juridica;

e. Reproiectarea generală a interfeței grafice a portalului ANAF, inclusiv a siteurilor teritoriale și DGAMC, (spațiul public și spațiul privat virtual extins) cu realizarea unei unități vizuale la nivelul tuturor contextelor portalului (internet public și privat, extranet) și a aplicațiilor implementate în aceste contexte. De asemenea, se va realiza o reorganizare a informației astfel încât aceasta să fie ușor și intuitiv accesibilă.
f. Reorganizarea informației și a modului de prezentare a acesteia în SPV se va face respectând următoarele obiective generale:

Antifrauda și Inspecția Muncii declanșează din nou printre firme operațiunea Cronos CITEȘTE ȘI Antifrauda și Inspecția Muncii declanșează din nou printre firme operațiunea Cronos
  • În cadrul SPV va exista o secțiune generală prin intermediul căreia se vor accesa serviciile electronice specifice (organizate pe tematici și utilitate, structurate din punctul de vedere al contribuabilului căruia i se adresează). Va fi posibilă atât navigarea ierarhică în vederea identificării unui anumit tip de serviciu, cât și căutarea acestuia după cuvinte cheie. Pentru fiecare tip de serviciu electronic în parte se vor defini metadate caracteristice în funcție de care serviciul să poată fi regăsit, prin căutare și sortare după unul sau mai multe cuvinte cheie (de ex. TVA, impozit profit, PF, PJ, rezident străin, reprezentanta etc.).
  • După identificarea și selectarea unui serviciu electronic, se va prezenta o pagină web cu informații specifice respectivului serviciu: scop, legislație aplicabilă, formulare și informații necesare, timp desoluționare, alte informații relevante. Din cadrul acestei pagini se va putea lansa serviciul electronic (sub formă de depunere formulare PDF interactive, sub formă de secvență de formulare web sau ambele).
  • În cazul unui serviciu electronic disponibil sub formă de formular PDF interactiv, se va accesa funcționalitatea de depunere formular.
  • În cazul unui serviciu electronic disponibil sub formă de formulare web, se va demara procesul de colectare a datelor printr-o suită de formulare web interactive care, în funcție de informațiile introduse de către solicitant, va permite portalului personalizarea „dialogului”/interacțiunii cu utilizatorul, prin solicitarea strict a acelor tipuri de informații care sunt necesare rezolvării respectivului demers.
  • După finalizarea introducerii informațiilor sau a transmiterii formularelor, portalul va prezenta un mesaj de confirmare a finalizării demersului, însoțit de un număr unic de înregistrare, prezentând și un link către zona SPV în care pot fi consultate toate dosarele electronice ale demersurilor existente.
  • Organizarea informației în cadrul SPV se va face respectând principiile relevanței și a organizării tematice (toate informațiile aferente unui anumit demers (solicitări, răspunsuri, documente transmise și documente primite etc.) vor putea fi accesibile grupat, iar acțiunile posibile în cadrul unui demers, conform logicii acestuia, vor fi disponibile și direct în contextul acelui demers (de exemplu solicitarea unui extras al situației la fi a plății impozitelor va produce ca răspuns situația solicitată, dar dacă aceasta include de exemplu sume restante, atunci se va oferi și opțiunea plății respectivei sume, cu precompletarea automată a informațiilor deja existente în sistem, care să permită respectiva plată.

g. Reproiectarea conform noii tehnologii propuse și optimizarea funcțională a tuturor aplicațiilor care deservesc serviciile electronice oferite în prezent prin portal, a serviciilor, aplicațiilor și agenților ce preiau datele din sistemele backoffice ANAF în relația cu SPV-ul, precum și a aplicațiilor disponibile în cadrul portalului extranet accesibil instituțiilor publice, în relația cu SPV-ul.
h. Implementarea unor servicii electronice noi (suplimentar celor existente în prezent, care vor fi refactorizate/îmbunătățite), atât în zona publică a portalului cât și în cea privată.
i. Dezvoltarea de servicii de tip API pentru toate serviciile electronice (existente și care se vor implementa prin acest proiect), care să permită accesarea și consumarea serviciilor electronice (pentru cereri individuale sau de volum) prin intermediul unor terțe aplicații/sisteme ale altor instituții publice în vederea realizării interconectării, fără necesitatea utilizării interfeței web a portalului.
j. Implementarea unor funcționalități noi în cadrul portalului, funcționalități care să poată fi integrate în fluxul de operare al oricărui serviciu electronic.
k. Realizarea unei aplicații mobile pentru furnizarea serviciilor electronice și integrarea acesteia, din punct de vedere tehnic și al informațional, cu noul portal.

Aplicația mobilă ANAF

Se solicită dezvoltarea unei aplicații mobile, pentru platformele Android si iOS, care să permită furnizarea serviciilor electronice ale ANAF prin mijloace mobile către contribuabili.

ULTIMA ORĂ Toți producătorii de curent vor fi supraimpozitați. Un mare dezvoltator de capacități de producție de energie regenerabilă avertizează că astfel de măsuri descurajează investițiile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Toți producătorii de curent vor fi supraimpozitați. Un mare dezvoltator de capacități de producție de energie regenerabilă avertizează că astfel de măsuri descurajează investițiile

Utilizarea aplicației mobile trebuie să fie posibilă și neautentificat, însă cea mai mare parte a funcționalităților vor fi disponibile numai utilizatorilor autentificați. Accesul autentificat/neautentificat la servicii se va face în funcție de modul în care se va realiza și în portalul ANAF accesul la serviciile din zona publică, respectiv zona autentificată (SPV).

La nivelul aplicației mobile trebuie implementat un sistem de roluri de securitate (acces la funcționalități și date) similar cu cel din SPV și sincronizat cu acesta.

Aplicația mobilă trebuie să fie ușor de utilizat (intuitivă) și să fie axată pe furnizarea de servicii cu grad de sofisticare superior către utilizatori (nu se va dubla informația statică din portalul public ANAF, ci va conține numai informații referitoare la serviciile electronice furnizate de ANAF). Aplicația mobilă nu va fi o replică a portalului web (chiar dacă acesta va conține, la rândul său, o versiune responsive care să poată fi vizualizată pe dispozitive mobile).

Aplicația mobilă va avea o secțiune de informare (anunțuri de interes general, sincronizate cu anunțurile similare care vor fi publicate în portalul ANAF, inclusiv cu posibilitate de abonare la mesajele care apar pe site-ul unei anumite regionale ANAF) și o secțiune de servicii electronice.

Aplicația mobilă va fi destinată atât persoanelor fizice, cât și de celor juridice, fiecare tip de utilizator având acces prin aplicația mobilă la aceleași tipuri de informații la care are acces și prin SPV. Aplicația mobilă va avea implementat un sistem de profiluri de utilizare, astfel încât utilizatorul să poată selecta după autentificare CIF-ul entității pentru care dorește deschiderea unei sesiuni SPV.

Servicii electronice ce vor fi implementate în aplicația mobilă includ cel puțin următoarele:

  • Informare cu privire la punctele de lucru ale ANAF (inclusiv afișarea celor mai apropiate puncte de lucru în funcție de poziția GPS curentă a dispozitivului mobil, afișarea pe hartă a punctelor de lucru, afișarea sediului ANAF aferent domiciliului fiscal declarat al utilizatorului).
  • Informare privind calendarul obligațiilor fiscale
  • Acces la informațiile din buletinul ANAF
  • Vizualizarea informațiilor privind toate dosarele electronice ale demersurilor avute prin SPV (comunicările transmise/primite din istoricul contului SPV, cu toate detaliile interacțiunilor, inclusiv cu vizualizarea documentelor incluse în dosarul electronic al unui anumit demers)
  • Funcții de mesagerie SPV adaptate utilizării mobile, pentru a răspunde la o solicitare a unui inspector ANAF care s-a primit în cadrul unui dosar de caz
  • Funcție de tip push-notification pentru semnalarea unor modificări în lista de mesaje sau de dosare (apariție documente noi, primire mesaje noi, schimbare stare dosar etc.)
  • Funcționalitate de programare la ghișeu
  • Funcționalități de suport: apel telefonic la call center, acces la call center prin noul serviciu de chat, transmitere sesizare (similar funcționalității formularului de contact)
  • Accesarea serviciilor neautentificate disponibile în portalul ANAF (de ex. interogare registre)
  • Posibilitatea de realizare a plăților electronice pentru debite, similar funcționalității din SPV (prin utilizarea ghiseul.ro).

Lista finală a serviciilor electronice care vor fi incluse în aplicația mobilă va fi stabilită.

Dezvoltarea și implementarea unui nou model de servicii electronice, bazat pe formulare web

O parte a serviciilor electronice puse la dispoziție în acest moment de ANAF se referă la posibilitatea transmiterii de către contribuabili a unor formulare electronice în format PDF, care includ informații structurate, aceste formulare fiind ulterior procesate automat în sistemele back-office ale ANAF în scopul extragerii informațiilor, al validării acestora și al salvării în bazele de date specializate, de unde sunt apoi utilizate în scopuri operaționale. Obiectivul pe termen lung al ANAF este acela de a realiza transpunerea electronică a tuturor serviciilor sale în relația cu contribuabilii, fie utilizând formulare PDF interactive fie formulare web, astfel încât procesul de transpunere electronică a interacțiunii care în acest moment se derulează prin formulare în formă letrică să fie complet.

EXCLUSIV Finanțele, MAI și ANAF caută soluții să acorde mai rapid numere de identificare fiscală ucrainenilor care se angajează. În lipsa NIF, aproape 500 de ucraineni nu pot fi înregistrați fiscal, în pofida faptului că au încheiate contracte de muncă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele, MAI și ANAF caută soluții să acorde mai rapid numere de identificare fiscală ucrainenilor care se angajează. În lipsa NIF, aproape 500 de ucraineni nu pot fi înregistrați fiscal, în pofida faptului că au încheiate contracte de muncă

Astfel, din punctul de vedere al serviciilor electronice care presupun transmiterea de formulare standardizate, obiectivul acestui proiect constă în implementarea unui model tehnic și funcțional alternativ de furnizare a acestui tip de serviciu electronic, utilizând formulare web online de colectare a datelor, cu export final automat în format PDF structurat cu XML atașat. Prin utilizarea formularelor web online se așteaptă realizarea unei experiențe de completare superioare, astfel că vor fi disponibile următoarele facilități:

a. Împărțirea procesului de colectare a informațiilor într-o succesiune de ecrane cu conținut mai redus de informație, prezentată într-un mod mai prietenos și însoțită de explicații, evitând limbajul tehnic specializat existent de multe ori în formularele tipizate.

b. Personalizarea procesului de colectare a datelor în funcție de informațiile introduse de fiecare utilizator în parte, astfel încât fiecare utilizator să vizualizeze doar acele informații care sunt relevante pentru situația sa și pentru obiectivul demersului pe care îl are în vedere.

c. Preluarea automată și precompletarea formularelor web cu informații de profil sau de istoric deja existente în cadrul profilului său de utilizator sau în cadrul profilului SPV al entității în numele căreia accesează un anumit serviciu electronic.

d. Preluarea automată și precompletarea formularelor web cu informații din alte formulare similare transmise anterior de respectivul utilizator, ușurând și scurtând astfel procesul de completare.

Specificul formularelor web (cum ar fi restricția de utilizare online) face ca această abordare să nu fie neapărat eficientă în cazul oricărui tip de demers care implică transmiterea unui formular. De exemplu, utilizarea formularelor web poate fi apreciată mult mai mult de utilizatorii obișnuiți decât de către profesioniști (contabili, consultanți financiari etc.), deoarece aceștia din urmă sunt familiarizați deja cu structura formularelor și cu limbajul tehnic al acestora. De asemenea, acest tip de utilizatori folosește de multe ori software specializat care permite generarea automată a formularelor interactive PDF. Din aceste motive, nu se are în vedere prin acest proiect și nici în viitor transpunerea în format web a tuturor tipurilor de formulare existente, ci doar a celor pentru care acest tip de abordare aduce o valoare adăugată.

ANAF are în vedere implementarea unui număr de 30 de servicii electronice prin utilizarea de formulare web. Implementarea celor 30 de servicii electronice noi prin formulare web se refera atât la servicii care în acest moment se bazează pe formulare în format letric, cât și în format PDF interactiv. Întrucât formularistica utilizată, precum și serviciile oferite sunt într-o constantă evoluție, decizia cu privire la serviciile electronice care în acest moment utilizează formulare în format letric sau PDF interactiv și care se vor implementa utilizând formulare web va fi luată în cadrul etapei de analiză, în urma unei analize de oportunitate.

Din perspectiva digitalizării proceselor de interacțiune cu contribuabilii în cadrul furnizării serviciilor electronice, noua abordare propusă și care va fi implementată trebuie să permită derularea electronică prin portal a următoarelor tipuri de operații:

  • Inițiere demers nou (dosar electronic) de către contribuabil
  • Completarea unei succesiuni de formulare web pentru colectarea datelor, atașarea de formulare interactive, atașarea altor documente justificative
  • Transmiterea și înregistrarea în portal a cererilor, comunicarea către solicitant a numărului unic de dosar electronic și a numerelor de înregistrare în portal a tranzacțiilor electronice realizate
  • Posibilitatea inspectorilor ANAF de a deschide un demers nou pentru un contribuabil, în SPV
  • Posibilitatea inspectorilor ANAF de a solicita completarea dosarului electronic al unei cereri deja transmise de către un contribuabil, fie prin completarea unui nou formular web, fie prin atașarea de documente suplimentare
  • Posibilitatea inspectorilor ANAF de a comunica cu un contribuabil, direct din contextul unui anumit dosar electronic, utilizând mesageria SPV (conform descrierii noului serviciu de mesagerie SPV)
  • Posibilitatea contribuabililor de a comunica prin intermediul SPV cu inspectorii ANAF, în contextul unui dosar electronic deja deschis, în cazul în care au primit o solicitare de clarificare/completare a dosarului, prin mesageria SPV, transmitere fișiere, direct din contextul SPV și cu păstrarea legăturii la un anumit dosar electronic
  • Posibilitatea inspectorilor ANAF de a transmite, atât manual cât și automat, prin interfețe programabile, documente de răspuns în SPV al unui contribuabil, atașate unui anumit dosar electronic al unui demers

Dezvoltarea și implementarea unor servicii electronice noi în cadrul SPV

Pe lângă migrarea (cu retehnologizare și optimizare funcțională) a serviciilor electronice deja existente în cadrul SPV, se vor implementa în cadrul noului SPV și unele servicii electronice noi (tipuri de interacțiuni și de fluxuri de activități care în acest moment nu se pot desfășura decât prin metode tradiționale, la ghișeu sau față în față). Aceste servicii electronice noi, precum și documentele/formularele și fluxurile aferente care vor trebui implementate, sunt prezentate în continuare.

Antifrauda a intrat în școlile de șoferi CITEȘTE ȘI Antifrauda a intrat în școlile de șoferi

Următoarele servicii electronice (aferente unor interacțiuni care în acest moment se realizează numai prin formulare în format letric) se vor implementa în cadrul SPV prin funcționalități web:

Emitere soluții fiscale individuale anticipate (SFIA)

Contribuabilii înregistrați la organele fiscale au dreptul de a solicita, prin depunerea unei cereri adresate Agenției Naționale de Administrare Fiscală, reglementarea tratamentului fiscal aplicabil unor situații fiscale de fapt viitoare. În urma soluționării cererii contribuabilului, Agenția Națională de Administrare Fiscală emite un act administrativ, denumit „Soluție fiscală individuală anticipată”, act opozabil și obligatoriu față de organele fiscale, numai dacă termenii și condițiile acesteia au fost respectate de către contribuabil.

Documentele utilizate în cadrul procesului includ:

  • Cererea și documentația pentru emiterea soluției fiscale individuale anticipate
  • Proiect de Soluție Fiscală Individuală Anticipată
  • Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru aprobarea emiterii Soluției Fiscale Individuale Anticipate
  • Proiect Decizie de respingere a cererii de emitere SFIA
  • Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală de respingere a emiterii Soluției Fiscale Individuale Anticipate

Serviciul se va putea furniza electronic către contribuabili, prin intermediul SPV.

Emitere acorduri de preț în avans

Contribuabilii care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate au dreptul de a solicita, prin depunerea unei cereri adresate Agenției Naționale de Administrare Fiscală, stabilirea sau modificarea condițiilor și a modalităților în care urmează să fie determinate, pe parcursul unei perioade fixe de maxim 5 ani, prețurile de transfer în
cazul tranzacțiilor efectuate între persoane afiliate.

În urma soluționării cererii contribuabilului, Agenția Națională de Administrare Fiscală emite un act administrativ, denumit „Acord de Preț în Avans”, act opozabil și obligatoriu față de organele fiscale, numai dacă termenii și condițiile acestuia au fost respectate de către contribuabil.

Acordul poate fi emis unilateral, bilateral sau multilateral. Acordul unilateral este emis de autoritatea competentă din România. Acordul bilateral sau multilateral este emis în comun de către autoritatea competentă din România și autoritățile fiscale competente din statele în a căror jurisdicție se află entitățile afiliate contribuabilului solicitant. Acordul bilateral/multilateral poate fi emis numai pentru tranzacții cu contribuabili care provin din țări cu care România are încheiate convenții pentru evitarea dublei impuneri. Pentru a se realiza acest obiectiv se aplică prevederile articolului "Procedura amiabilă" prevăzut în convențiile pentru evitarea dublei impuneri.

Documentele utilizate în cadrul procesului includ:

  • Cererea și documentația pentru emiterea, modificarea prin prelungirea valabilității, extinderea sau revizuirea unui acord de preț în avans
  • Proiect de Acord de Preț în Avans
  • Ordin pentru aprobarea emiterii Acordului de Preț în Avans
  • Ordin de respingere a emiterii Acordului de Preț în Avans

Serviciul se va putea furniza electronic către contribuabili, prin intermediul SPV.

Soluționarea contestațiilor depuse împotriva actelor administrative fiscale

Contribuabilii au dreptul de a depune contestații împotriva actelor administrative fiscale/vamale emise de ANAF. Acestea pot avea ca obiect numai sumele și măsurile stabilite și înscrise de organul fiscal în titlul de creanță sau în actul administrativ fiscal atacat.

ANAF poate dispune admiterea totală/parțială a contestației, desființarea totală/parțială a contestației sau respingerea totala/parțială a contestației, suspendarea soluționării contestației pe cale administrativa de atac, constatarea ca fiind rămasă fără obiect a contestației, constatarea autorității de lucru judecat, constatarea nulității actului administrativ fiscal, anularea actului administrativ fiscal, s.a.

În termenul și în condițiile prevăzute de lege decizia de soluționare a contestației emisa poate fi supusa reexaminării.

Documentele utilizate în cadrul procesului includ:

  • Contestația
  • Decizia de soluționare a contestației

Serviciul se va putea furniza electronic către contribuabili, prin intermediul SPV.

Medierea

Acest serviciu este oferit debitorilor pentru care a fost demarată procedura de executare silită prin comunicarea somației și care, în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia, depun la organele fiscale competente o notificare privind intenția de mediere. Serviciul se va putea furniza electronic către contribuabil prin completarea și transmiterea online a formularelor aferente procedurii.

Notificarea privind intenția de mediere se poate implementa sub forma unui formular web în SPV.

Mihai Precup, cu experiență ca bancher, a fost numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor. Ex-lector la Sorbona, a lucrat 6 ani la BEI și este specializat în piețe de capital și politici monetare CITEȘTE ȘI Mihai Precup, cu experiență ca bancher, a fost numit secretar de stat la Ministerul Finanțelor. Ex-lector la Sorbona, a lucrat 6 ani la BEI și este specializat în piețe de capital și politici monetare

În cadrul procedurii sunt utilizate următoarele formulare:

  • Notificare privind intenția de mediere (model prevăzut în anexa nr. 2 a OPANF 1757/2019)
  • Înștiințare privind organizarea medierii (model prevăzut în anexa nr. 3 a OPANF 1757/2019)
  • Proces-verbal privind rezultatul medierii, (model prevăzut în anexa nr. 4 a OPANF 1757/2019).

Fluxul de lucru final aferent acestui nou serviciu electronic va fi analizat și stabilit în cadrul etapei de analiză din cadrul procesului de implementare.

Servicii electronice aferente integrării e-factura

Prin integrare cu sistemul informatic e-factura, în cadrul SPV vor fi disponibile cel puțin următoarele funcționalități (care vor fi detaliate ulterior în etapa de analiză din cadrul procesului de implementare tehnică):

  • Posibilitatea vizualizării facturilor emise/primite
  • Posibilitatea transmiterii facturilor
  • Funcționalitate de înrolare în SPV în vederea utilizării sistemului e-factura pentru persoane din alte jurisdicții (EU și non-EU, care fie nu dețin certificate digitale, fie dețin certificate digitale care nu pot fi verificate prin regulamentul EIDAS).

Modernizarea serviciului de interogare registre

Se vor unifica toate funcționalitățile existente de consultare a registrelor de informații publice, astfel încât să existe un singur serviciu care să permită aflarea tuturor tipurilor de informații cu privire la un anumit CUI. Astfel, se evită situațiile în care un solicitant interesat de mai multe tipuri de informații cu privire la un CUI trebuie să apeleze succesiv fiecare serviciu de interogare a unui registru.

Rezultatul interogării poate fi afișat în format web structurat în secțiuni colapsate by default, care însă pot fi deschise în cazul în care respectiva informație este de interes. De asemenea, rezultatul interogării trebuie să poată fi salvat cel puțin în format PDF.

Acest serviciu este în acest moment disponibil utilizatorilor neautentificați în portalul ANAF. În noul portal, accesul la acest serviciu se va face atât neautentificat, prin portal, cât și autentificat prin SPV, dar cu gruparea tuturor informațiilor din registre în forma descrisă anterior.

Implementarea în cadrul noului SPV a conceptului de „Dosar electronic”

În acest moment, informația este organizată în cadrul SPV din punct de vedere funcțional și nu organizat pe dosare/demersuri/cereri. Cu alte cuvinte, există o secțiune care permite transmiterea de solicitări, o altă secțiune care permite vizualizarea de răspunsuri la solicitări, o altă secțiune care permite transmiterea unui formular de contact etc. Informația nu este însă structurată în funcție de contextul în care a fost generată, neexistând un context de vizualizare SPV în care să fie posibilă gruparea informației la nivel de demers al utilizatorului, astfel încât să se poată vedea tot istoricul unui singur demers: cererea, confirmarea cererii, răspunsul, alte comunicări aferente respectivei cereri.

Așa cum într-un mod de lucru manual informația aferentă unui anumit demers este organizată într-un dosar, în același mod se solicită implementarea în cadrul SPV a unui mecanism de grupare a informației din punct de vedere logic și vizual în „dosare electronice”, un dosar cuprinzând totalitatea informației vehiculate între părți cu privire la un anumit demers.

În scopul înțelegerii schimbării care se dorește din punctul de vedere al gestionării informațiilor aferente unui anumit demers, vom prezenta în continuare atât modul de lucru actual, cât și modul de lucru dorit.

În acest moment, un flux tipic al unui serviciu electronic de nivel 4 (adică interacțiune electronică bidirecțională) care implică furnizarea unui document de către ANAF se derulează astfel:

  • utilizatorul accesează serviciul dorit din lista de opțiuni disponibile în secțiunea „Solicitări” a SPV (de exemplu solicitare certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice)
  • utilizatorul completează un formular web prin care se colectează datele necesare furnizării serviciului
  • utilizatorul transmite cererea sa
  • utilizatorul primește un mesaj în portal prin care i se comunică numărul de înregistrare al cererii sale
  • în secțiunea de „Mesaje” a SPV se poate vizualiza rezultatul solicitării prin descărcarea unui fișier PDF (în cazul în care serviciul electronic este unul complet automatizat).
  • în cazul în care serviciul electronic nu este complet automatizat, este posibil ca înainte de primirea unui răspuns să fie necesară interacțiunea între inspectorul ANAF căruia i-a fost repartizată cererea și solicitant. Solicitantul este contactat de inspector în afara portalului (de exemplu telefonic).
  • în cazul în care este necesară transmiterea de către solicitant a unui document suplimentar, acesta poate accesa funcționalitatea „Formular de contact” din SPV, prin care poate transmite o comunicare și poate atașa un fișier. Comunicarea nu este păstrată atașat cererii inițiale și nici nu mai poate fi vizualizată de către utilizator, ulterior transmiterii.

Atât pe durata derulării serviciului electronic, cât și ulterior, utilizatorul nu poate vizualiza centralizat și cronologic toate informațiile aferente cererii sale: solicitarea inițială transmisă (inclusiv conținutul acesteia), comunicările ulterioare (atât inițiate de către el, cât și de către inspectorul ANAF care a gestionat dosarul cererii), fișierele transmise și respectiv fișierele primite. Nu există un identificator unic de dosar și implicit nici o metodă de sortare a mesajelor grupate pe identificatorul dosarului.

Descrierea fluxului de lucru dorit în noul SPV

Abordarea generică propusă a procesului de furnizare a unui serviciu electronic tipic de nivel 4, (care presupune interacțiune bidirecțională), de exemplu transmiterea unei cereri însoțită de documente justificative, la care să se răspundă cu emiterea unei decizii, este descrisă mai jos după cum urmează și va fi detaliată în cadrul etapei de analiză ca parte a procesului de implementare:

Facilități avizate pentru înființarea și înregistrarea online a unei societăți la Registrul Comerțului CITEȘTE ȘI Facilități avizate pentru înființarea și înregistrarea online a unei societăți la Registrul Comerțului
  • Solicitarea unui serviciu electronic va implica urmarea unei succesiuni de ecrane de introducere de date în cadrul SPV, date specifice serviciului solicitat, conform prevederilor legale aplicabile;
  • Datele vor fi colectate prin intermediul unor formulare web prietenoase, care să fie însoțite de explicații pentru completare; formularele web nu trebuie să urmărească neapărat șablonul formularului utilizat la ghișeu sau a formularului PDF interactiv, dacă există unul.
  • Formularele web vor permite atât colectarea informațiilor alfa-numerice, cât și atașarea unor documente;
  • Pentru fiecare serviciu electronic în parte, se va putea stabili care sunt documentele care trebuie să fie în mod obligatoriu semnate electronic cu certificat digital calificat;
  • După finalizarea introducerii datelor necesare prin intermediul formularelor web și după atașarea documentelor suport caracteristice fiecărui tip de cerere în parte, Portalul va genera fișierul PDF aferent cererii, în formatul prevăzut în legislația aplicabilă, împreună cu fișierul xml aferent. Chiar dacă în scopul furnizării serviciului solicitat informațiile introduse în formularele web pot fi preluate direct și procesate de aplicațiile de back-office, se va păstra și forma de formular PDF aferentă solicitării, astfel încât să existe un mod unitar de păstrare/arhivare a tuturor cererilor primite, indiferent că sunt primite la ghișeu sau prin portal.
  • În cazul în care este necesar, utilizatorul va putea descărca formularul cererii și îl va putea semna electronic cu certificat digital. Pentru ușurarea acestui proces, se va implementa un mecanism tehnic care să permită semnarea electronică a documentului generat, fără a mai fi necesară realizarea manuală de către utilizator a descărcării locale a fișierului și ulterior a încărcării înapoi în portal după semnare.
  • Formularul PDF semnat electronic va conține sau va păstra o referință către datele structurate completate de către solicitant în respectivul formular, date care vor putea fi ulterior preluate automat în aplicațiile back-office specializate (fișier xml).
  • După transmiterea cererii, portalul va crea un „dosar electronic al demersului/solicitării” căruia îi va atribui un număr unic de înregistrare. Acest număr de înregistrare poate fi diferit de numerele individuale alocate tranzacțiilor de interacțiune cu portalului, care au rolul de a permite trasabilitatea ulterioară a fiecărei etape a constituirii dosarului electronic al demersului. În cadrul schemei de proces de mai jos s-a utilizat denumirea de „case management” pentru modulul funcțional care va realiza gestiunea dosarelor electronice (gestiune numere de înregistrare, gestiune stări, alocare tranzacții ulterioare la un anumit dosar etc.)
  • Prin interfețe software programabile, informațiile aferente cererii vor fi transmise către aplicația specializată din back-office care gestionează acest tip de cerere. Odată cu informațiile aferente cererii, se va transmite către aplicația specializată din back-office și numărul unic de dosar din portal, astfel încât orice comunicare ulterioară automată între aplicația back-office și portal să poată identifica exact contul SPV și dosarul relevant.
  • În cazul în care nu există deja o aplicație back-office dedicată gestionării respectivului tip de cerere (serviciu), atunci etapele ulterioare ale dosarului cererii vor fi gestionate de către funcționarii ANAF direct utilizând aplicația back-office a portalului, care va fi de asemenea dezvoltată în cadrul contractului (vezi cerințele secțiunii 3.6.1.9). Prin aplicația back-office a portalului utilizată de către funcționarii ANAF pentru a interacționa cu conținutul și funcționalitățile SPV, utilizatorii ANAF vor putea vizualiza toate dosarele de caz și vor putea interacționa direct cu acestea (în sensul demarării unei comunicări prin mesagerie SPV cu solicitantul sau în sensul încărcării unor documente într-un dosar de caz al unui cont SPV).
  • În cazul în care există o aplicație back-office dedicată gestionării respectivului tip de cerere (serviciu), atunci primirea unei noi cereri prin portal va genera un mesaj automat către aplicația back-office specializată (similar situației din prezent). Se vor dezvolta și implementa în zona backoffice a portalului toate interfețele programabile necesare care să permită atât transmiterea, cât și primirea automată de documente din aplicațiile de back-office, aferente unui număr de dosar electronic și care să realizeze atașarea acestor documente la un anumit dosar electronic dintr-un cont SPV al unui contribuabil, sau care să permită modificarea stării unui anumit dosar electronic, în funcție de schimbarea stării acestuia în cadrul aplicației backoffice specializate.
  • În cazul în care pentru rezolvarea solicitării primite prin portal sunt necesare clarificări sau documente suplimentare, atunci inspectorul ANAF va accesa aplicația back-office a portalului și va iniția o comunicare cu solicitantul, utilizând facilitățile modulului de mesagerie SPV descris in secțiunea
  • Utilizând aplicația back-office a portalului, utilizatorul ANAF va putea accesa dosarul electronic al cererii din SPV, va putea consulta zona de comunicare și va putea transmite (adăuga) dosarului documentele suplimentare solicitate.
  • După soluționarea cererii prin generarea în aplicațiile back-office specializate a documentului/ documentelor de răspuns, acesta/ acestea vor fi transmise prin interfața programabilă a componentei back-office a portalului și vor fi adăugate automat dosarului electronic din portal, devenind vizibile utilizatorului extern (solicitantului).

În scopul înțelegerii etapelor fluxului, platforma portal a fost separată în două componente: front-office (componenta cu acces din exterior) și respectiv back-office (componenta cu acces privat, pentru utilizatorii din cadrul ANAF). Din punct de vedere logic, fiecare nouă interacțiune prin SPV care presupune solicitarea/eliberarea unui document va genera un nou „dosar electronic”, adică va fi considerat un demers nou, care nu are legătură cu un demers anterior și care are, deci, un număr distinct de dosar electronic. Conceptul de „dosar electronic” descris anterior nu are legătură cu „dosarul fiscal” al contribuabilului și nu se referă la totalitatea informațiilor cu caracter fiscal existente în istoricul unui contribuabil, ci se referă strict la totalitatea comunicărilor aferente unui anumit demers realizat prin SPV, în relația dintre contribuabil și ANAF, indiferent că demersul a fost inițiat de către contribuabil sau de către ANAF.

Reorganizarea informației aferente unui dosar electronic în noul SPV

Pe lângă modernizarea componentelor tehnice ale portalului care să permită implementarea unor noi funcționalități, este necesară și o îmbunătățire a experienței de utilizare a SPV din perspectiva gestionării unui „dosar electronic”, așa cum acesta a fost definit mai sus (totalitatea comunicărilor legate de un anumit subiect, comunicări realizate prin portalul ANAF). O propunere în acest sens este prezentată în continuare, strict pentru înțelegerea nivelului de așteptări al ANAF cu privire la acest aspect.

Modalitatea finală de implementare va fi stabilită.

La modul generic, un dosar electronic al unui demers poate conține următoarele tipuri de informații:

  • cererile completate de către solicitant (formulare web sau formulare interactive),
  • documente justificative atașate cererilor,
  • comunicări realizate cu inspectorii ANAF prin mesageria SPV,
  • documente eliberate de ANAF în cadrul dosarului.

Un dosar electronic ar putea fi astfel structurat în cadrul SPV după cum urmează:

După accesarea din lista istoricului de interacțiune a unui anumit demers (a unui număr de dosar electronic), conținutul acestuia se va prezenta structurat intuitiv în cadrul interfeței grafice. De exemplu:

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Fiscul a blocat conturile reprezentanței din România a Aeroflot CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Fiscul a blocat conturile reprezentanței din România a Aeroflot
  • Într-un prim tab se prezinta stadiul curent al dosarului, precum și detalii cu privire la istoricul stărilor prin care acesta a trecut (de exemplu: transmitere, primire solicitare completare documentație, transmitere completare documentație, eliberare document etc.);
  • Într-un al doilea tab se prezintă cronologic cererile transmise (forma PDF generată în baza informațiilor introduse de solicitant în formularele web, semnată de solicitant).
  • Într-un al treilea tab se prezinta documentele suport încărcate de către solicitant în portal, atașat cererii transmise;
  • Într-un al patrulea tab se prezinta istoricul comunicării între solicitant și inspectorul ANAF din back-office, comunicare aferentă respectivei cereri (comunicare realizată prin mesageria SPV);
  • Într-un al cincilea tab se prezinta documentele emise de către ANAF și transmise solicitantului, aferent cererii acestuia;
  • Într-un ultim tab utilizatorul va crea și afișa, de exemplu, diferite notificări, aferente respectivei solicitări (notificări personalizate la nivel de dosar, cum ar fi: atenționări la schimbarea stării dosarului, alarme la o anumită dată etc.
  • notificări care ar genera mesaje email trimise către utilizator, sau mesaje de tip push în aplicația mobilă).

Pentru fiecare solicitare (dosar electronic) din istoricul SPV, utilizatorul va vizualiza, cronologic, toate etapele comunicării electronice cu ANAF, precum și stadiul rezolvării fiecărui dosar în parte.

Alte funcționalități aferente dosarului electronic al unui demers din SPV. Se vor implementa de asemenea următoarele funcționalități:

  • Salvarea intermediară a unui flux de serviciu electronic care presupune completarea de formulare web și atașarea de documente justificative, cu posibilitatea reluării ulterioare a procesului din punctul în care acesta a fost salvat, fără pierderea informațiilor deja completate.
  • Indicarea unei cereri anterioare din care să se preia informațiile cu care să se pre-completeze o cerere nou inițiată.
  • Un dosar electronic va putea fi deschis nu doar de către contribuabil prin transmiterea unei cereri, ci și de către un inspector ANAF. De exemplu trebuie să se poată deschide în SPV un dosar aferent unei somații sau unei inspecții fiscale, pentru care contribuabilul să poată transmite ulterior documentele solicitate. Un dosar electronic va fi inițializat prin orice tip de comunicare ce implică transmiterea a cel puțin unui document sau formular web completat. Ulterior, la respectivul dosar se pot atașa alte comunicări/documente.

Serviciu de notificări SPV

La nivelul SPV se va implementa un set de funcționalități care să permită abonarea la diferite servicii de notificări. Acestea pot fi notificări pro active (notificări generate automat de sistemul informatic al ANAF atunci când sunt îndeplinite anumite condiții configurate în prealabil de către utilizatorul SPV), sau notificări generate de transmiterea de către ANAF a unui set de informații destinate unui anumit contribuabil sau grup de contribuabili.

Pentru implementarea în cadrul SPV a unor servicii electronice pro active, se va crea în noul SPV o secțiune nouă de „Notificări automate”, de unde utilizatorul să se poată abona la una sau mai multe dintre notificările automate disponibile în SPV și unde să și poată vizualiza notificările generate automat ca urmare a notificărilor la care s-a abonat.

Un exemplu de notificare pro activă este cel referitor la informarea cu privire la includerea pe lisa restanțierilor cu obligații fiscale a posesorului contului SPV. În acest moment este disponibil în cadrul portalului ANAF un serviciu electronic de interogare a bazei de date cu obligații restante la bugetul de stat, respectiv la bugetul asigurărilor sociale de stat și la cel al asigurărilor de șomaj. Acest serviciu va fi extins la un serviciu electronic cu nivel de sofisticare 5 (pro activitate) prin transmiterea în SPV a unor notificări automate atunci când posesorul contului SPV (persoana juridică) este inclusă în registrul cu restanțe.

O altă funcționalitate utilă multor operatori economici se referă la crearea unei liste de coduri CIF aferente partenerilor comerciali, de exemplu, pentru care să se primească notificări automate în cazul apariției unor modificări ale situației fiscale a acestora (de ex. anularea înregistrării în scop de TVA sau inactivarea unui contribuabil sau altele similare). Aceste notificări vor trebui implementate și ca servicii web sincrone sau asincrone (unele dintre registrele existente pot fi accesate și în prezent prin servicii web sincrone și/sau asincrone).

Pe lângă aceste tipuri de notificări, se vor putea primi în SPV și alte tipuri de notificări transmise de către ANAF fie unui anumit contribuabil, fie unui grup de contribuabili care îndeplinesc anumite condiții. În cazul acestor notificări, nu va fi însă necesară abonarea din partea contribuabilului, fiind vorba despre notificări/comunicări cu caracter obligatoriu.

Extinderea sistemului de plăți electronice pentru realizarea și a altor tipuri de plăți prin intermediul SPV

Funcționalitatea SPV existentă de realizare a plăților electronice prin intermediul ghiseul.ro va fi extinsă, astfel încât să fie posibilă plata obligațiilor fiscale. Definirea noilor tipuri de taxe care vor putea fi plătite prin intermediul ghiseul.ro va fi stabilită în cadrul etapei de analiză din cadrul implementării tehnice a soluției.

Funcționalitatea de plată electronică va putea fi integrată în cadrul oricărui flux de lucru aferent unui serviciu electronic care poate implica realizarea de plăți.

Extinderi funcționale - extinderea sistemului de profiluri și de roluri utilizate în cadrul SPV

Profiluri de utilizare SPV

În acest moment, un utilizator SPV care deține roluri în cadrul mai multor persoane juridice vizualizează în SPV centralizat informațiile aferente tuturor acestor roluri (persoana fizică și persoane juridice). Din punct de vedere al funcționalităților, acestea sunt de asemenea vizualizate integrat, fără posibilitatea diferențierii între acele funcționalități aplicabile doar persoanelor fizice și cele aplicabile doar persoanelor juridice, de exemplu.

Astfel, experiența de utilizare actuală a unui utilizator care are atât cont de persoană fizică, cât și unul sau mai multe conturi de persoană juridică, este îngreunată de faptul că toate funcționalitățile și informațiile sunt prezentate în comun, dacă utilizatorul nu optează pentru filtrarea informațiilor.

Pentru îmbunătățirea și ușurarea experienței de utilizare a SPV, noul portal va dispune de sistem de profiluri de utilizare SPV, un profil fiind definit ca o instanță SPV aferentă unui singur CIF.

Companiile românești afectate de sancțiunile internaționale impuse Rusiei ar putea fi sprijinite de Guvern cu șomajul tehnic CITEȘTE ȘI Companiile românești afectate de sancțiunile internaționale impuse Rusiei ar putea fi sprijinite de Guvern cu șomajul tehnic

Astfel, după autentificarea în SPV, primul pas al unui utilizator va fi să selecteze profilul sesiunii de lucru pe care o dorește, din lista tuturor CIF-urilor pentru care are drepturi alocate. După selectarea profilului, sesiunii, se va oferi acces la SPV, unde se vor putea vizualiza numai informațiile relevante profilului sesiunii respective.

În orice moment ulterior autentificării și alegerii inițiale a profilului de utilizare SPV, utilizatorul va putea de asemenea opta pentru schimbarea profilului sesiunii și va putea alege un alt CIF, deschizând o nouă sesiune SPV aferentă acelui CIF. Modificarea profilurilor se va realiza fără reautentificarea utilizatorului.

Roluri și drepturi de acces la informații și funcționalități din SPV

În cadrul SPV trebuie să se implementeze două dimensiuni de securitate: la nivel de funcționalitate și la nivel de serviciu. Astfel, de exemplu, trebuie să fie posibilă alocarea dreptului de acces doar pentru vizualizarea de date, sau doar pentru vizualizarea de facturi transmise/primite prin sistemul e-factura, sau doar pentru funcționalitatea de transmitere a declarațiilor, dar în același timp trebuie să fie posibilă și limitarea accesului la informații în funcție de tipul acestora: de exemplu vizualizarea sau solicitarea anumitor tipuri de date, transmiterea anumitor declarații etc. Pentru atingerea acestor obiective, se solicită implementarea (ca mecanism tehnic) a unui sistem complet de roluri care să permită realizarea unei granularități atât la nivel funcțional, cât și la nivel de serviciu electronic individual. De asemenea, noul portal va dispune de un sistem ierarhic de drepturi de utilizare care să permită persoanei juridice să decidă cu privire la rolurile de acces (și implicit la privilegiile de acces la funcționalitățile SPV) pe care le acordă propriilor reprezentanți legali/ împuterniciți / reprezentanți desemnați.

Mai jos este descris mecanismul general și fluxul de gestionare a rolurilor care trebuie implementat în noul SPV și care va fi reconfirmat/îmbunătățit în cadrul etapei de analiză a contractului de implementare:

  • Toate conturile de utilizator vor fi create de către contribuabili, ca în prezent, și vor fi aprobate de personalul ANAF care are rolul de a aproba înregistrarea în SPV, acolo unde se impune și unde este necesară aprobarea de către personalul ANAF.
  • Pentru persoanele juridice, PFA, ÎI (Întreprinderi Individuale) și ÎF (Întreprinderi Familiale) care doresc mai multă flexibilitate în modalitatea de acordare a drepturilor de acces la informațiile din SPV, drepturile de acces la diferitele funcționalități ale SPV, respectiv drepturile de acces la anumite categorii de informații în cadrul unui serviciu electronic vor putea fi alocate și gestionate direct de către aceste tipuri de persoane, printr-un rol special de tip „Administrator cont SPV”.
  • Rolul de „Administrator cont SPV” va putea fi alocat unui utilizator în baza completării unei cereri (sub formă de formular web) în portalul ANAF, cerere ce urmează a fi aprobata de către personalul ANAF după verificarea documentelor justificative atașate cererii de desemnare a administratorului de cont. În cazul în care un utilizator are deja drept de „Reprezentant legal” al persoanei juridice respective, aceasta va putea solicita și rolul de ,,Administrator cont SPV. Dreptul de „Administrator de cont SPV” va putea fi revocat în aceleași condiții, fie de către personalul ANAF responsabil, în baza unei solicitări explicite în acest sens a reprezentantului legal al persoanei juridice, fie direct de către un utilizator cu drept de „Reprezentant legal” al persoanei juridice respective, dacă un astfel de tip de cont de utilizator există.

În etapa de analiză/proiectare a implementării portalului vor trebui stabilite și detaliate toate tipurile de utilizatori și roluri de securitate, precum și granularitatea acestora. Pentru îndeplinirea funcționalităților prezentate mai sus în cadrul secțiunii „Roluri și drepturi de acces la informații și funcționalități din SPV”, se va dezvolta și se va pune la dispoziția utilizatorilor/administratorilor în cadrul spațiului public al portalului ANAF și/sau a spațiului privat al portalului ANAF o aplicație ce va avea ca funcționalități cel puțin cele precizate mai sus. De asemenea, aplicațiile existente utilizate pentru înregistrarea utilizatorilor în vederea accesării serviciilor oferite de pe portalul ANAF trebuie analizate în vederea adaptării/refactorizării sau a înlocuirii cu noua aplicație.

Pentru aprobarea conturilor de utilizatori, aplicația existentă de Aprobare utilizatori din cadrul portalului intranet, disponibilă angajaților interni din cadrul ANAF pe bază de roluri, trebuie extinsă cu noi funcționalități sau înlocuită cu o nouă aplicație ce va cuprinde toate funcționalitățile existente, plus noile funcționalități necesare ca urmare a extinderii sistemului de roluri și drepturi de acces la informații și funcționalități din SPV și a implementării rolului special de tip „Administrator cont SPV”.

Extinderea sistemului de autentificare în SPV

În acest moment autentificarea în SPV se poate realiza astfel:

  • Pentru persoane fizice, prin utilizarea unui nume de utilizator și a unei parole, sau alternativ prin utilizarea unui certificat digital
  • Pentru persoane fizice autorizate, Întreprinderi Individuale, Întreprinderi Familiale, asocieri și alte entități fără personalitate juridica, precum și pentru persoane juridice, prin utilizarea unui certificat digital. În cazul PFA și ÎI, acestea se pot autentifica în SPV și pe baza de nume de utilizator și parola, caz în care își pot vizualiza obligațiile fiscale pe CNP. Pentru a-și vizualiza obligațiile fiscale pe CIF/CUI este necesară înregistrarea în SPV pe baza certificatului digital.

Pentru accesul la serviciile electronice care necesită autentificare, noul portal trebuie să accepte cât mai multe mecanisme tehnice de autentificare, astfel încât fiecare utilizator să își poată alege mecanismul de autentificare dorit. Astfel, mecanismele de autentificare implementate de noul portal trebuie să fie diverse și să ofere posibilitatea ANAF de a selecta și configura, la orice moment de timp, combinația de mecanisme de autentificare potrivită pentru un anumit tip de acces la sistem. Ca regulă generală de asigurare a unui nivel sporit de securitate a accesului, autentificarea ar trebui să se realizeze în toate situațiile prin două metode diferite. Se vor implementa în cadrul portalului următoarele opțiuni de autentificare:

  • Autentificare cu nume de utilizator și parolă, plus cod OTP transmis prin email la adresa declarată în profilul utilizatorului (pentru creșterea rapidității autentificării, se va realiza autentificarea direct prin accesarea unui link primit prin email, fără a mai fi necesară introducerea manuală a unui cod în ecranul de autentificare din portal)
  • Autentificare cu certificat digital stocat pe token USB (în acest caz primul nivel de securitate constă în verificarea prezenței token-ului, iar al doilea nivel este reprezentat de verificarea codului PIN corect al token-ului)
  • Autentificarea cu token emis de aplicația mobilă a ANAF, aplicație instalată pe un dispozitiv înrolat la contul utilizatorului respectiv (de exemplu utilizatorul accesează secțiunea de autentificare a portalului, introduce nume de utilizator și parolă, portalul transmite către aplicația mobilă a utilizatorului un token de autentificare, utilizatorul accesează aplicația mobilă și confirmă autentificarea în portal, ceea ce activează sesiunea de navigare în portal).

Integrarea în noul SPV a unor modalități noi de interacțiune cu funcționarii ANAF

Comunicarea electronică între contribuabil și funcționarii ANAF este posibilă în acest moment doar prin intermediul Formularului de Contact, accesibil atât din contextul public, cât și din cel privat (SPV) al portalului ANAF. Utilizarea Formularului de contact nu este însă integrată în fluxurile specifice ale serviciilor electronice, fiind o funcționalitate de sine stătătoare. De asemenea, nu este accesibil prin SPV un istoric al comunicării prin intermediul Formularului de contact.

În noul portal vor fi implementate sau integrate elemente funcționale care să permită utilizarea în fluxul de furnizare a serviciilor electronice a tuturor metodelor de comunicare necesare pentru furnizarea la distanță a serviciilor, astfel încât utilizare acestor metode de comunicare să se realizeze direct din contextul serviciilor electronice, iar rezultatul utilizării diferitelor metode de comunicare să poată fi salvat în SPV în istoricul de interacțiuni al utilizatorului.

ANAF: Prin Formularul de contact din SPV se pot transmite documente care nu sunt încă digitalizate CITEȘTE ȘI ANAF: Prin Formularul de contact din SPV se pot transmite documente care nu sunt încă digitalizate

Astfel, dacă în vederea furnizării unui serviciu prin SPV este necesară de exemplu solicitarea de informații suplimentare de către inspectorul ANAF, atunci acesta va avea acces, prin aplicația de back-office (vezi 3.6.1.9) la o funcționalitate de mesagerie integrată în noul SPV, prin care să poată comunica cu contribuabilul, iar contribuabilul să aibă acces prin SPV la o funcționalitate similară de mesagerie prin care să poată răspunde. În mod similar, în cazul în care este necesară interacțiunea audio-video, aceasta să poată fi desfășurată, în urma unei programări sau ad-hoc, direct din SPV.

Funcționalitățile de mesagerie și respectiv de video-conferință descrise în continuare se vor implementa după cum urmează.

Mesagerie SPV

Există multe situații în care pentru rezolvarea unei anumite solicitări a unui utilizator, realizată prin portal, furnizorul de servicii (în acest caz ANAF prin inspectorii săi) trebuie să comunice cu solicitantul. Exemple ale necesității unei astfel de comunicări includ: solicitarea unor documente justificative suplimentare, comunicarea existenței unei erori în documentele transmise și solicitarea remedierii acesteia, discuții de clarificare a unor aspecte legate de situația fiscală a unui contribuabil înainte de eliberarea unui anumit document constatator etc.). Pentru păstrarea unei referințe ulterioare (trasabilități) complete asupra întregii interacțiuni între ANAF și contribuabil în legătură cu o anumită speță, este necesar ca orice comunicare între solicitant și furnizorul serviciului să poată fi referențiată direct către speța respectivă (cu alte cuvinte, toate schimburile de informații între ANAF și un contribuabil în legătură cu un anumit subiect/speță/solicitare trebuie să aibă un identificator comun care să permită gruparea lor (logică) într-un „dosar electronic al cazului/demersului”, în scopul trasabilității ulterioare și al unei ușoare urmăriri a stadiului fiecărui demers în parte derulat prin SPV.

Pentru atingerea acestor obiective, se va implementa în cadrul portalului a unui serviciu de mesagerie care să permită, din contextul unui dosar electronic al unui caz și cu păstrarea legăturii între sesiunea de mesagerie și dosarul electronic în contextul căruia are loc conversația, realizarea unei interacțiuni între utilizatorii front-office (contribuabili) și back-office (angajații ANAF) prin următoarele metode: mesaje text, transmitere fișiere în contextul unui schimb de mesaje. Interlocutorii își pot trimite unul altuia mesaje și fișiere, acestea fiind vizibile și păstrate într-o formă cronologică și legate de subiectul dosarului electronic al demersului respectiv din cadrul SPV.

Chiar dacă funcționalitatea este similară unui serviciu tipic de „chat”, s-a evitat utilizarea acestui termen pentru a evita confuzia cu serviciul de Chat lansat recent de ANAF, care are un alt scop, fiind utilizat în comunicarea dintre contribuabili și call-center-ul ANAF și nu în comunicarea cu inspectorii ANAF pentru rezolvarea unor cereri.

Tele și video-conferință

Pentru gestionarea interacțiunii/comunicării libere între contribuabili și reprezentanții ANAF în contextul furnizării unui serviciu la distanță (de exemplu pentru derularea unui proces de identificare vizuală la distanță sau pentru realizarea unui proces de audiere a contribuabilului prin mijloace de comunicare la distanță), este necesară o funcționalitate de comunicare audio-video prin intermediul/în contextul portalului, inclusiv în cadrul SPV. Având în vedere faptul că ANAF derulează în paralel cu acest proiect și un proiect de implementare a unei platforme de video-conferință care să permită interacțiunea cu contribuabilii, se solicită integrarea noului portal de servicii electronice al ANAF cu platforma de video-conferință, astfel încât să fie posibilă încorporarea sesiunilor de video-conferință în fluxul de rezolvare a unor demersuri inițiate prin portal. Având în vedere faptul că la momentul acesta nu se cunoaște soluția tehnică ce va rezulta în urma implementării proiectului separat de video-conferință, nu se pot furniza la acest moment mai multe detalii de ordin tehnic privind această platformă viitoare. Responsabilitatea furnizorului selectat va fi limitat la dezvoltarea componentelor tehnice de integrare cu platforma de video-conferință care să permită accesarea funcționalităților acesteia direct din contextul noului portal (atât din zona publică, cât și din SPV). Specificațiile tehnice de integrare se vor stabili de comun acord între furnizorii selectați în cadrul celor două proiecte.

Extinderea interfețelor automate API pentru accesarea serviciilor electronice

Toate serviciile electronice (atât cele noi, cât și cele refactorizate) care se vor implementa în noul SPV si în zona publică a noului portal vor fi însoțite și de interfețe programabile API care să permită interacțiunea automată cu terțe aplicații în scopul accesării de către acestea a serviciilor electronice expuse în portal. Această abordare va permite automatizarea proceselor derulate de către utilizatorii SPV în cadrul portalului, precum și integrarea funcționalităților SPV în terțe aplicații. Disponibilitatea serviciilor electronice sub formă de API va permite de asemenea entităților/instituțiilor publice interesate dezvoltarea unor interfețe grafice alternative pentru aceste servicii electronice, transmiterea de informații punctuale sau masive, in mod standardizat, sigur
si rapid, optimizarea comunicării informațiilor către contribuabili și instituțiile publice, modernizarea mecanismelor de primire/oferire/transmitere de date și informații, precum și înlesnirea comunicării de informații.

Extinderea funcționalităților de raportare ale portalului

Noul portal trebuie să includă funcționalități extinse de logging, trasabilitate și monitorizare care să permită obținerea unor rapoarte detaliate cu privire la publicarea datelor în portal (data publicării, conținut, durata cât informația a fost disponibilă), informații care sunt utile ANAF atât în rezolvarea unor litigii de natură juridică, cât și pentru monitorizarea performanței sistemului. Monitorizarea trebuie să fie cât mai facilă și să poată fi utilizată cu ușurință, dintr-o interfață de administrare web.

Aplicație SPV back-office

În vederea implementării funcționalităților de gestiune a dosarelor electronice în cadrul Portalului, este necesară existența unei aplicații web back-office prin intermediul căreia inspectorii ANAF să poată interacționa cu contribuabilii la nivelul SPV.

Prin intermediul acestei interfețe back-office trebuie să fie accesibile funcționalități cum ar fi:

  • Vizualizarea listei de dosare primite (lista cererilor înregistrate în portal) și a întregului istoric al acestora
  • Gestiunea interfețelor automate de preluare de date (documente) din aplicații terțe back-office, interfețe prin care se transmit cererile primite către inspectorii ANAF și respectiv prin care se primesc în SPV și se alocă diferitelor dosare electronice documentele generate de inspectorii ANAF ca răspuns la diferitele solicitări primite prin SPV.
  • Încărcarea de documente direct în SPV al unui utilizator, aferent unui dosar electronic deja existent sau cu generarea unui nou număr de dosar electronic (ca alternativă la utilizarea interfețelor automate de transmitere a documentelor către SPV)
  • Accesul la funcționalitățile de mesagerie SPV pentru inspectorii ANAF, astfel încât aceștia să poată comunica direct cu contribuabilii în cadrul SPV, în vederea soluționării unui dosar deja existent sau pentru clarificarea unor aspecte de ordin general legate de relația contribuabil-ANAF.
  • Posibilitatea de a transmite mesaje generale către o listă de conturi SPV, pe baza unei liste de CIF. Se vor putea crea și gestiona liste de distribuție și se vor putea crea campanii de informare. O campanie de informare va putea fi creată/editată/aprobată/planificată/lansată. După planificare și lansare, mesajele vor fi transmise automat către toate conturile SPV din lista de distribuție respectivă, la data planificată. Se vor putea obține rapoarte cu privire la campaniile de informare derulate, inclusiv cu privire la accesarea (deschiderea) sau nu a mesajelor de către utilizatorii SPV, pentru a se putea evalua eficiența comunicării.
  • Funcționalitate de transmitere a unor date în volum mare (de exemplu somații) prin selectarea datelor dintr-o sursă externă (informații structurate și fișiere atașate)

De asemenea, în funcție de funcționalitățile nou dezvoltate în cadrul portalului ANAF, funcționalități prevăzute în secțiunile anterioare, în cadrul portalului intranet se vor implementa noi aplicații, se vor refactoriza/extinde cu noi funcționalități aplicațiile existente back-office, care permit interacțiunea cu SPV-ul. Noile aplicații intranet vor fi integrate în platforma intranet existentă, împreună cu aplicațiile intranet deja existente.

Aplicație extranet pentru comunicarea terțelor instituții cu SPV

Zona extranet a portalului ANAF este destinată accesului la serviciile electronice oferite de către MF/ANAF altor instituții publice, inclusiv în scopul intermedierii comunicării între aceste instituții și utilizatorii SPV. Noile aplicații extranet vor fi integrate în platforma extranet existentă, împreună cu aplicațiile extranet deja existente.

Extinderea serviciilor oferite în contextul extranet va aduce beneficii inclusiv la nivelul MF/ANAF, atât prin optimizarea comunicării informațiilor către contribuabili și instituții publice, cât și prin modernizarea mecanismelor de primire/ oferire/ transmitere/ de date și informații. Implementarea unor aplicații web, a unor servicii web (interfețe API) va ușura și înlesni comunicarea de informații.

Se vor pune la dispoziție în mod autentificat și autorizat instituțiilor publice funcționalități tehnice moderne, standardizate și centralizate ce vor aduce beneficii atât prin eliminarea derulării de procese interne în cadrul MF/ANAF și al altor instituții, cât și prin comunicarea mai rapidă a informațiilor și transmiterea răspunsurilor către contribuabili într-un timp mult mai scurt.

Din punct de vedere tehnic, se solicită dezvoltarea unui ansamblu de aplicații web și servicii web (interfețe API) accesibile în extranet, pe bază de autentificare, cu următoarele funcționalități, care vor fi definite complet în cadrul etapei de analiză aferente procesului de implementare:

Validare existență conturi SPV pentru o listă de CIF

Pentru ca o instituție publică înrolată în zona extranet a portalului ANAF să poată comunica prin SPV cu un contribuabil, trebuie să existe inițial o modalitate de validare a faptului că respectivul contribuabil deține un cont SPV. Va exista deci în aplicația extranet o funcționalitate de verificare a existenței conturilor SPV pentru un cod de identificare fiscală sau pentru o listă de coduri de identificare fiscală. În cazul unei liste, aceasta se va putea încărca în aplicație dintr-o sursă externă și, după validare, se va afișa un raport al conturilor SPV identificate (raportul se va putea exporta și în format structurat pentru referință ulterioară).

Comunicare cu contribuabilii prin SPV

Se solicită implementarea unei funcționalități care să permită unei instituții publice înrolate în extranet-ul portalului ANAF să transmită mesaje către contul SPV al unuia sau mai multor contribuabili. De asemenea, utilizatorul SPV (contribuabilul) va avea posibilitatea de a răspunde, tot prin intermediul SPV, la mesajele primite de la terțe instituții publice care utilizează aplicația extranet a portalului ANAF. Implementarea acestei funcționalități implică mai multe componente funcționale care sunt prezentate în continuare.

Implementarea funcționalităților va fi însoțită de regulile și rolurile de securitate relevante, astfel încât, de exemplu, utilizatorii fiecărei instituții externe în parte să poată avea acces numai la mesajele transmise de către respectiva instituție și, respectiv, la răspunsurile transmise de către utilizatorii SPV (contribuabili) la respectivele mesaje.

1. Încărcarea listei de comunicare

Va fi posibilă încărcarea unei liste de conturi SPV (listă de CIF) către care să se transmită mesajul respectiv. Deoarece o persoană juridică poate avea mai multe conturi de utilizatori asociate, se va putea configura la momentul încărcării listei de comunicare către care dintre conturile de utilizatori asociate persoanei juridice respective să se transmită mesajele (prin selectarea rolurilor: reprezentant legal, împuternicit, delegat etc. sau combinații ale acestora).

DOCUMENT - Guvernul crește contribuția la pensiile obligatorii din Pilonul II abia în 2024, la 4,75%. Administratorii Pilon II cereau o creștere în două etape, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024 CITEȘTE ȘI DOCUMENT - Guvernul crește contribuția la pensiile obligatorii din Pilonul II abia în 2024, la 4,75%. Administratorii Pilon II cereau o creștere în două etape, la 4,25% în 2023 și la 4,75% în 2024

2. Încărcarea mesajului și transmiterea

După încărcarea listei de distribuție a mesajului, se va putea edita mesajul care se dorește a fi transmis. Va fi posibilă și atașarea de fișiere asociate mesajului. La momentul transmiterii mesajelor, aplicația va genera un număr de identificare unic pentru fiecare transmitere în parte, număr de înregistrare care se va putea vizualiza ulterior în raportul transmiterii. Va exista posibilitatea ca un mesaj transmis să fie conexat unui număr de transmitere deja existent, astfel încât să se poată realiza la nivelul SPV o grupare a mesajelor pe subiecte. Toate comunicările transmise vor fi păstrate în baza de date a aplicației extranet, pentru fiecare instituție utilizatoare în parte.

3. Secțiune în cadrul SPV pentru vizualizarea mesajelor primite de la terțe instituții

Pentru vizualizarea în cadrul SPV a mesajelor primite de la terțe instituții publice, este necesară crearea unei secțiuni separate de vizualizare în SPV a acestor mesaje, astfel încât să existe o separare a zonei de comunicare în relația cu ANAF de zona de comunicare cu alte instituții care folosesc SPV pentru comunicarea cu contribuabilii.

În cadrul acestei noi secțiuni de comunicare cu terțe instituții prin intermediul SPV, comunicările vor fi structurate cronologic. Pentru fiecare comunicare se va putea vizualiza expeditorul, precum și conținutul mesajului (text și fișiere atașate).

După vizualizarea mesajului, va fi posibilă transmiterea unui răspuns către expeditor. Astfel, se vor putea organiza „fire de conversație”. Din punct de vedere tehnic, se poate avea în vedere reutilizarea mecanismului tehnic utilizat în cazul „dosarelor electronice” pentru gruparea comunicărilor care sunt legate de același subiect, astfel încât experiența de utilizare a celor două zone ale SPV (zona de dosare electronice aferente comunicării cu ANAF și respectiv zona de comunicare cu instituții terțe) să fie similară.

4. Interfață API

Pentru situațiile în care se va dori automatizarea transmiterii de mesaje prin SPV către o listă de contribuabili, cu mesaje personalizate de tip text și/sau fișiere pentru fiecare contribuabil în parte, se va implementa o interfață de tip API care să permită transmiterea unor seturi de comunicări direct din aplicațiile interne ale ANAF.

După transmiterea secvenței de mesaje, portalul va returna tot prin interfața API un raport structurat cu privire la rezultatul transmiterii mesajelor către fiecare cont SPV în parte.

Interfața API va permite inclusiv transmiterea unui mesaj conexat unui număr de înregistrare deja existent, în cazul în care se răspunde la o conversație deja existentă.

Pentru flexibilitate maximă, interfața API va implementa și cel puțin următoarele funcții:

  • interogarea și returnarea listei de identificatori a conversațiilor existente între o anumită instituție (cea care realizează interogarea) și contul SPV aferent unui anumit CIF
  • returnarea tuturor mesajelor existente dintr-o conversație identificată prin numărul său unic
  • transmiterea unui mesaj nou care să fie conexat unei conversații deja existente

5. Administrarea utilizatorilor din cadrul portalului extranet

Se solicită dezvoltarea unei aplicații web de înregistrare (definire) a utilizatorilor, aplicație ce va fi accesată de administratorul fiecărei instituții care este înregistrată în portalul extranet. Prin intermediul acestei aplicații, se vor putea efectua cel puțin următoarele acțiuni:

  • creare conturi de utilizatori,
  • editare date de contact ale utilizatorilor,
  • suspendare/revocare drepturi de acces (de exemplu în cazurile de concedii de lungă durată, detașări etc.),
  • consultarea de rapoarte de audit aferente operațiunilor efectuate de către utilizatori.
  • adăugare de noi roluri utilizatorilor
  • retragere de roluri alocate utilizatorilor

6. Raport de utilizare a serviciului de comunicare prin SPV

Utilizatorii extranet vor putea accesa din aplicația extranet a portalului un raport de istoric al comunicărilor transmise și respectiv primite, în scop de trasabilitate ulterioară a activității. De asemenea, pentru fiecare transmitere în parte, se va actualiza în mod automat și se va putea vizualiza în aplicația extranet a portalului stadiul transmiterii mesajului, precum și dacă acesta a fost deschis și utilizatorii care l-au deschis (grupat la nivel de CIF, acolo unde pentru un CIF s-a realizat transmiterea la mai multe conturi de utilizatori).

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
spv
portal
site
servicii
declaratii fiscale