Grupul finanțiștilor marginalizați din PNL propune revenirea la impozit de 5% pe dividende

Grupul finanțiștilor marginalizați din PNL propune revenirea la impozit de 5% pe dividende
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2023

Fostul premier și ministru de finanțe Florin Cîțu, în calitate de senator PNL, împreună cu deputatul liberal Dan Vîlceanu, cel care a deținut, la rândul său, portofoliul de finanțe în Guvernul Cîțu, alături de alți cinci deputați din PNL, au inițiat un proiect legislativ care prevede reducerea impozitului pe dividende de la 8% la 5%.  

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cei doi foști lideri liberali, care nu se mai află în cercul de încredere al actualei conduceri a PNL, critică măsurile luate de Guvernul Ciucă, arătând că cele mai mari schimbări fiscale din ultimii ani, incluse în Ordonanța Guvernului nr. 16/2022, inclusiv majorarea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, au fost ”resimţite brutal la nivelul economiei”.

Potrivit inițiatorilor proiectului, ordonanța citată ”a produs pagube pe mai multe planuri, luând în calcul nivelul veniturilor din dividende în economie, numărul de persoane fizice sau juridice care primesc dividende şi, de asemenea, natura economică a companiilor care plătesc dividende”.

ULTIMA ORĂ Mișcare pregătită - Vouchere de vacanță, suportate de la buget, pentru toți angajații din sectorul privat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Mișcare pregătită - Vouchere de vacanță, suportate de la buget, pentru toți angajații din sectorul privat

Conform autorilor proiectului, creşterea impozitului pe veniturile din dividende a redus disponibilitatea investitorilor de a cumpăra acţiuni şi are un impact negativ asupra pieţei de capital. De asemenea, companiile au fost afectate în ceea ce priveşte costurile de finanţare, deoarece veniturile din dividende reprezintă o modalitate importantă de a obţine finanţare.

”Procentul investiţiilor în România a scăzut deşi creşterea impozitului pe veniturile din dividende era explicat şi ca o nevoie de a finanţa programe publice, cum ar fi sănătatea, educaţia sau infrastructura”, susțin inițiatorii.

Din aceste motive, prin proiect se propune scăderea impozitului din dividende de la 8% la 5%.

Totodată, propunerea legislativă prevede şi modificarea mai multor articole referitoare la veniturile obţinute precum şi baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale ale persoanelor fizice care realizează astfel de venituri.

DECIZIE ”Nomazii digitali” vor beneficia de facilități fiscale pentru o perioadă limitată. Condițiile stabilite CITEȘTE ȘI DECIZIE ”Nomazii digitali” vor beneficia de facilități fiscale pentru o perioadă limitată. Condițiile stabilite

Inițiativa are sorți mici de a fi adoptată în contextul actualei coaliții de guvernare, președintele PSD și viitorul prim-ministru convenit la nivelul acesteia, Marcel Ciolacu, fiind de părere că impozitul pe dividende e prea mic și la 8%.

”La dividende avem impozit de 8% în România, în Germania e 26%. Nu poți să scoți dividende de la firmă, apoi să împrumuți propria firmă și să iei dobândă. Avem datoria de a impune echitatea socială”, a declarat, chiar la începutul acestui an, Ciolacu.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozit
dividende
5%
florin citu
dan vilceanu
pal
ciolacu