Guvernul a aprobat transferul contribuabililor mijlocii la administrațiile județene și alte măsuri de reorganizare a ANAF

Guvernul a aprobat transferul contribuabililor mijlocii la administrațiile județene și alte măsuri de reorganizare a ANAF
scris 9 nov 2018

Guvernul a aprobat azi un proiect propus de Ministerul Finanțelor și care prevede trecerea contribuabililor mijlocii de la administrațiile regionale ale ANAF la cele județene și păstrarea vămilor la administrațiile regionale, în timp ce operațiunile de valorificare de bunuri confiscate, aflate în prezent la nivel regional vor fi preluate de Direcția executări silite cazuri speciale, din cadrul centralei ANAF. În plus, va fi înființat un serviciu intern de prevenire și protecție, pentru securitate și sănătate în muncă, precum și Biroul pentru protecția datelor cu caracter personal, în subordinea președintelui ANAF.

Decizia Guvernului a venit cu întârziere, în contextul în care de la 1 noiembrie a intrat în vigoare o lege adoptată de Parlament, care prevede trecerea de la 1 noiembrie a firmelor mijlocii la administrațiile județene. După cum a scris Profit.ro încă de la începutul lunii, aproximativ 24.000 de firme mijlocii, reprezentând peste 20% din veniturile la bugetul statului, aparțin de la 1 noimebrie unor structuri din ANAF care există doar în teorie, fără să fie operaționale. Legea a intrat în vigoare la 1 noiembrie, după ce a fost amânată de mai multe ori.

În prezent, persoanele responsabile cu protecția datelor cu caracter personal își desfășoară activitatea în cadrul Direcției generale de integritate - Compartimentul protocoale și protecția datelor personale.

ULTIMA ORĂ Șoferii scapă: Guvernul îngheață pentru 2019 punctul de amendă la 145 lei, în pofida majorării salariului minim CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șoferii scapă: Guvernul îngheață pentru 2019 punctul de amendă la 145 lei, în pofida majorării salariului minim

"Este absolut necesară această Hotărâre de Guvern, deoarece prin ordinul președintelui ANAF (dat săptămâna aceasta, n.r.) nu se rezolva problema. Nu prin ordin ANAF se înființează structurile la județe", a declarat, contactat de Profit.ro, Voinea Negoiță, vicepreședinte al sindicatului ProLex.

Legea adoptată de Parlament referitor la contribuabilii mijlocii a prevăzut că mutarea firmelor trebuia să aibă loc la 1 aprilie, dar termenul a fost ulterior amânat pentru 1 august, iar după aceea pentru 1 noiembrie. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la începutul lunii iulie, că direcțiile regionale ale ANAF vor mai avea doar un rol "metodologic", în contextul în care firmele mijlocii vor trece înapoi în competența județelor, schimbări care vor fi efectuate în următoarele luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
reorganizare
firme mijlocii