Guvernul a avut un deficit bugetar de 5,5 miliarde de lei în primele trei luni ale acestui an. Cheltuielile cu salariile angajaților la stat sunt în urcare cu aproape 26%

Guvernul a avut un deficit bugetar de 5,5 miliarde de lei în primele trei luni ale acestui an. Cheltuielile cu salariile angajaților la stat sunt în urcare cu aproape 26%
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 mai 2019

Guvernul a înregistrat un deficit bugetar, cu cât sunt mai mari cheltuielile statului decât veniturile, de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,54% din PIB, în primul trimestru al acestui an, în urcare de la 4,46  miliarde lei, 0,48% din  PIB, în primele trei luni ale anului trecut. Cheltuielile au crescut cu peste 13%, mai accelerat decât veniturile, care au avansat cu 12,5%. Cheltuielile statului cu personalul sunt în urcare cu aproape 26%, în timp ce sumele alocate pentru investiții au stagnat la 4,9 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În luna martie, ultima din primul trimestru, deficitul a urcat cu circa 300 de milioane, la 5,5 miliarde, după ce după ianuarie-februarie se situa deja la 5,2 miliarde de lei. În martie este termenul pentru declararea și plata impozitului pe profit pe anul precedent.

Veniturile

Veniturile bugetului general consolidat s-au situat în primele trei luni la 74,7 miliarde lei, 7,3% din PIB, comparativ cu 7% din PIB în 2018. Procentual, veniturile au fost cu 12,5% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.

Au crescut încasările din contribuții de asigurări (+21,9%), accize (+16,8%) și TVA (+14,8). Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea numărului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului.

Veniturile din TVA au crescut cu 14,8% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 15,3 miliarde lei. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 8%.

BNR a publicat noul indice de referință pentru creditele în lei (IRCC): 2,36%, mai mic decât Robor la 3 luni. Din iulie, acesta va crește la 2,63%. Prima Casă rămâne legată de ROBOR, ratele nu scad CITEȘTE ȘI BNR a publicat noul indice de referință pentru creditele în lei (IRCC): 2,36%, mai mic decât Robor la 3 luni. Din iulie, acesta va crește la 2,63%. Prima Casă rămâne legată de ROBOR, ratele nu scad

Au scăzut încasările din impozitul pe salarii și venit cu 16%, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 3,8 miliarde lei.

Cheltuieli

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au situat la 80,2 miliarde lei, cu 13,2% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile de personal se află în urcare cu 25,7% față de cele realizate în primele trei luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 18% față de primele trei luni ale anului precedent. Creșteri semnificative au fost înregistrate atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

FOTO ANAF a cerut pentru uz propriu 3 hectare de teren și clădiri care au aparținut familiei lui Dan Voiculescu. Vrea să le folosească ca sediu pentru Direcția Generală a Vămilor CITEȘTE ȘI FOTO ANAF a cerut pentru uz propriu 3 hectare de teren și clădiri care au aparținut familiei lui Dan Voiculescu. Vrea să le folosească ca sediu pentru Direcția Generală a Vămilor

De asemenea, cheltuielile cu dobânzile au fost mai mari cu 15,5%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 15%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului indemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 4,9 miliarde lei, la fel ca în primele trei luni ale anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
executia bugetara
buget
ministerul finantelor