Guvernul elimină obligativitatea fișei postului și regulamentului intern pentru IMM-uri cu mai puțin de 9 angajați, trecând peste criticile aduse de experții în legislația muncii

Guvernul elimină obligativitatea fișei postului și regulamentului intern pentru IMM-uri cu mai puțin de 9 angajați, trecând peste criticile aduse de experții în legislația muncii
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 28 apr 2021

Guvernul a eliminat, printr-o ordonanță de urgență, pentru microîntreprinderile cu mai puțin de 9 angajați obligativitatea întocmirii fișei postului și a regulamentului intern, conform declarațiilor ministrului Muncii, Raluca Turcan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit ministrului Muncii, fișa postului și regulamentul intern vor fi disponibile angajaților doar la cererea expresă a acestora din urmă.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

Măsurile au fost propuse de Ministerul Muncii cu scopul declarat de a simplifica activitatea microîntreprinderilor cu mai puțin de nouă angajați, dar potrivit unui punct de vedere argumentat al Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii (UNELM), transmis conducerii Ministerului Muncii și analizat de Profit.ro, înlocuirea fișei postului și a regulamentului intern cu comunicări verbale va supune micul întreprinzător unor riscuri foarte mari în cazul în care ajunge în instanță într-un conflict de muncă cu un salariat.

Angajatorul nu va putea demonstra abaterile angajatului, iar ITM la controale va trebui să ia decizii fără repere concrete, singurul argument fiind cuvântul angajatului împotriva cuvântului angajatorului.

De asemenea, s-ar ajunge și la alte situații, cum ar fi, de exemplu la medicina muncii, unde medicul trebuie să constate dacă o persoană este aptă sau nu pentru îndeplinirea atribuțiilor prevăzute acum de fișa postului. În cazul în care comunicarea acestora se face verbal între angajator și angajat, medicul nu are la ce se raporta.

Guvernul a aprobat ordonanța care permite regularizarea cheltuielilor firmelor cu facilitatea pentru educație timpurie, acordată de unii angajatori în perioada noiembrie 2020 – martie 2021 CITEȘTE ȘI Guvernul a aprobat ordonanța care permite regularizarea cheltuielilor firmelor cu facilitatea pentru educație timpurie, acordată de unii angajatori în perioada noiembrie 2020 – martie 2021

PROIECTUL ORDONANȚEI DE URGENȚĂ, AȘA CUM A FOST SUPUS AVIZĂRII, POATE FI CONSULTAT AICI 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul muncii
fisa postului
regulament intern
unelm
imm