Guvernul ia fața Parlamentului și îi scutește pe cercetători de impozitul pe venit

Guvernul ia fața Parlamentului și îi scutește pe cercetători de impozitul pe venit
scris 28 iun 2016

Cercetătorii nu vor mai plăti impozitul pe venit, începând cu luna august, în baza unei decizii adoptate, marți, de Guvern. Parlamentul a pregătit un proiect similar la finele anului trecut și prezentat atunci de Profit.ro, dar care nu a fost însă aprobat până în prezent.

Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare aplicativă sau dezvoltare tehnologică vor fi scutite de la plata impozitelor pentru aceste venituri.

Premierul Dacian Cioloș a apreciat că scutirea de impozit va stimula firmele să investească în cercetare.

Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică vor fi scutite de la plata impozitului pentru aceste venituri.

Impactul bugetar este calculat la 8,1 milioane de lei pentru acest an și la 26,3 milioane de lei pentru anul viitor.

Un ordin comun al ministrului Educației, al ministrului Economiei, al ministrului Finanțelor, al ministrului Muncii și al ministrului Agriculturii va stabili categoriile de persoane și activitățile, proiectele, precum și alte condiții necesare aplicării scutirii astfel încât aceasta să fie limitată la persoanele care sunt efectiv antrenate în proiecte de cercetare dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.

Ministrul Finanțelor a precizat însă că este nevoie ca beneficiarul să fie implicat într-o activitate de cercetare aplicativă, implicat într-un astfel de program.

Impactul bugetar al aplicării acestei măsuri pentru acest an este estimat la 8,1 milioane de lei, iar pentru anul viitor, la 26,3 milioane de lei. 

Proiectul parlamentarilor a fost inițiat după ce aceștia au constatat că în România se cheltuiește pentru cercetare și dezvoltare de aproape 20 de ori mai puțin față de media europeană, ceea ce plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința ponderii acestor sume în PIB.

Consiliul Legislativ a acceptat ca datele deținătorilor de domenii web persoane fizice să fie publice fără acordul lor CITEȘTE ȘI Consiliul Legislativ a acceptat ca datele deținătorilor de domenii web persoane fizice să fie publice fără acordul lor

În prezent, angajații din IT sunt cei scutiți de impozit pe venit.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cercetare
impozit
venit
scutire
companii
centre