Guvernul va prezenta săptămâna viitoare 3 variante de majorare a salariului minim: Va exista o creștere, în raport cu productivitatea muncii și inflația

Guvernul va prezenta săptămâna viitoare 3 variante de majorare a salariului minim: Va exista o creștere, în raport cu productivitatea muncii și inflația
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 20 nov 2019

Guvernul va prezenta, săptămâna viitoare, sindicatelor și patronatelor, 3 variante de majorare a salariului minim brut pe economie, începând de la 1 ianuarie 2020, a anunțat, miercuri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în timp ce vicepremierul Raluca Turcan a precizat că majorarea va ține cont de productivitatea muncii și rata inflației.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Deși premierul Orban declarase marți că Guvernul va definitiva săptămâna aceasta formula de calcul a salariului minim, una dintre variante fiind ca acesta să fie majorat cu 7,2% de anul următor, ministrul Muncii a precizat miercuri că decizia finală nu va fi luată în această sătptămână.

Abia săptămâna viitoare, marți, Guvernul va prezenta sindicatelor și patronatele, în cadrul Consiliului Național Tripartit, 3 scenarii de majorare a salariului minim.

”Ne prezentăm în fața partenerilor sociali cu cel puțin trei scenarii (...) Va fi o creștere, acum lucrăm al scenraile care să arate la cât va fi această creștere”, a declarat Violeta Alexandru, care a precizat că abia spre sfâșitul săptămânii vitoare Guvernul va lua o decizie.

Guvernul va prezenta săptămâna viitoare 3 variante de majorare a salariului minim: Va exista o creștere, în raport cu productivitatea muncii și inflația

”Va fi o creștere a salariilor, cuantumul acestei creșteri va reprezenta răspunsul nostru la ceea ce preocupă acum sub aspectul impactului bugetar, imapctului asupra economiei reale, societăților comerciale care au în plată personal cu salariul minim”, a mai spus ministrul Muncii.

La rândul său, vicepremierul Raluca Turcan, a precizat că majorarea salariului minim ca ține cont de doi indicatori principali: rata inflație și productivitatea muncii.

Comisia Europeană constată din nou că România nu a luat nicio măsură de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu CITEȘTE ȘI Comisia Europeană constată din nou că România nu a luat nicio măsură de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu

Guvernul va definitiva săptămâna aceasta formula de calcul a salariului minim, una dintre variante fiind ca acesta să fie majorat cu 7,2% de anul următor, în cazul în care formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflației și indicele de creștere a productivității, declarase marți premierul Ludovic Orban. La o creștere de 7,2%, ar rezulta o majorare de 150 de lei a salariului minim brut, la 2.230 de lei. 

În același timp, creșterea va fi de 170 lei pentru salariul minim brut lunar acordat persoanelor cu studii superioare și minimum 1 an vechime.

Guvernul Dăncilă a redactat, înainte de a preda mandatul actualului premier, un proiect care prevedea o majorare a salariului minim brut cu 182 lei, la 2.262 lei.

Începând cu 1 ianuarie 2019, salariul minim brut lunar a fost majorat de la 1.900 lei la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru persoane cu studii superioare și minimum 1 an vechime.

”În cursul acestei săptămâni, definitivăm propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Dacă stabilim că formula de calcul pentru salariul minim va fi determinată de rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum și indicele de creștere a productivității, salariul minim pe economie ar putea crește cu 7,2%", a transmis Orban.

România, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește contractele de muncă temporară CITEȘTE ȘI România, pe ultimul loc în UE în ceea ce privește contractele de muncă temporară

Guvernul Orban a anunțat, în urmă cu o săptămînă, că reia discuțiile cu partenerii sociali privind majorarea salariului minim brut pe economie, de la 1 ianuarie 2020.Orban a precizat atunci că variantele propuse vor fi negociate cu sindicatele și patronatele pe baza unei analize asurpra impactului bugetar și sustenabilității creșterii pentru companii.

Potrivit lui Orban, decizia cu privire la nivelul salariului minim de anul viitor trebuie luată la finele lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

Din cei 1,38 milioane de angajați cu salarii minime, studii superioare au circa 350.000 de persoane, conform datelor analizate de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
violeta andrei
raluca turcan
sindicate
patronate
salariu
minim
majorare
crestere
studii
superioare
inflatie