Ieșirea de la microîntreprindere și plafonul mai mare pentru înregistrarea în scop de TVA - aprobate cel mai devreme în a doua jumătate a lunii februarie

Ieșirea de la microîntreprindere și plafonul mai mare pentru înregistrarea în scop de TVA - aprobate cel mai devreme în a doua jumătate a lunii februarie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 16 ian 2018

Reintroducerea în Codul Fiscal a unei opțiuni de ieșire de la regimul de impozitare pentru microîntreprinderi și majorarea plafonului pentru înregistrare în scop de TVA de la 220.000 de lei la 300.000 de lei ar putea fi adoptate în varianta cea mai optimistă în a doua jumătate a lunii februarie, în contextul în care legile care includ și cele două prevederi se află la comisia de specialitate din Camera Deputaților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ieșirea de la impozitarea pentru microîntreprinderi

Guvernul a crescut, prin ordonanță de urgență, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie, plafonul privind cifra de afaceri sub care se aplică regimul de impozitare al microîntreprinderilor. Astfel, noul plafon a crescut de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, astfel că toate firmele care în decembrie 2017 înregistrau afaceri sub 1 milion de euro, trebuie să plătească din 2018 impozit pe cifra de afaceri și nu pe profit.

Microîntreprinderile plătesc impozit pe venituri de 1% dacă au cel puțin 1 angajat și de 3% dacă nu au niciun salariat, în timp ce impozitul pe profit este de 16%.

De asemenea, ordonanța Guvernului care a introdus această modificare a eliminat și o serie de restricții privind aplicarea impozitării microîntreprinderilor.

Restricții eliminate:

  • condiția din prezent privind realizarea de venituri, altele decât cele din consultanță și management, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
  • restricția care prevede că nu aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor persoanele juridice române care:
    • desfășoară activități în domeniul bancar;
    • desfășoară activități în domeniile asigurărilor și reasigurărilor, al pieței de capital, cu excepția persoanelor juridice care desfășoară activități de intermediere în aceste domenii;
    • desfășoară activități în domeniul jocurilor de noroc;
    • desfășoară activități de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere și gazelor naturale.
Guvernul amână, deocamdată, actul care reintroduce pedeapsa cu închisoarea pentru angajatori. Ministrul Finanțelor pentru Profit.ro: Discutăm cu Justiția CITEȘTE ȘI Guvernul amână, deocamdată, actul care reintroduce pedeapsa cu închisoarea pentru angajatori. Ministrul Finanțelor pentru Profit.ro: Discutăm cu Justiția

Ordonanța a eliminat, însă, și prevederea care dădea posibilitatea firmelor cu afaceri sub plafon să iasă de la sistemul de impozitare pe cifra de afaceri prin majorarea capitalului social la 45.000 de lei.

Un proiect de lege pentru aprobarea ordonanței, aflat în prezent în Camera Deputaților a fost modificat, pentru a permite din nou firmelor să iasă de la regimul de microîntreprindere prin majorarea capitalului social la 45.000 de lei, însă cu o condiție nouă față de legislația din 2017, aceea să aibă cel puțin 2 angajați.

Camera Deputaților, decizională, nu a mai adoptat proiectul de lege pe finalul anului, astfel că modificarea nu a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, odată cu noul plafon.

În plus, proiectul de lege are termen pentru primire de raport de la comisia de specialitate, cea de buget-finanțe, abia pe 14 februarie, în contextul în care Parlamentul nu lucrează în luna ianuarie. Astfel, un termen optimist pentru reintroducerea opțiunii de ieșire de la impozitul pe cifra de afaceri, aplicat microîntreprinderilor, ar fi a doua jumătate a lunii februarie, însă procesul se poate prelungi ușor și în martie.

DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicare CITEȘTE ȘI DOCUMENT final - Iohannis a promulgat split TVA: obligatoriu pentru firme în insolvență sau cu întârzieri. Pragurile de îndatorare - majorate de 10 ori, perioada de achitare a datoriilor, extinsă cu 30 zile. Noi excepții de la aplicare

Majorarea plafonului de înregistrare în scop de TVA

Similar, o altă măsură care ar fi trebuit să se aplice de la 1 ianuarie este încă întârziată în Parlament. Astfel, România a primit încă din toamnă avizul Comisiei Europene pentru a crește la 300.000 de lei plafonul pentru înregistrarea în scop de TVA. În 2017, tot cu aprobare de la Comisie, plafonul a fost de 220.000 de lei, însă avizul pentru această sumă a expirat la finele lunii decembrie.

Întrucât Parlamentul nu a mai reușit să adopte în timp util un proiect de lege la care a fost agățată și această modificare la Codul Fiscal, plafonul pentru înregistrare în scop de TVA a rămas în continuare la 220.000 de lei, Guvernul argumentând că  derogarea Comisiei pentru 300.000 de lei este valabilă și pentru 220.000 de lei.

Proiectul de legecare introduce noul plafon a fost întoarsă la comisia de buget-finanțe, pentru un raport suplimentar. Termenul raportului, la fel ca în cazul legii care reintroduce mecanismul de ieșire de la impozitarea pentru microîntreprinderi, este data de 14 februarie.

În proiectul de lege a fost introdusă și o regulă tranzitorie, care prevede că cei care depășesc plafonul de 220.000 de lei și trebuie să se înregistreze în anul 2018, vor avea posibilitatea de a depune o cerere pentru anularea înregistrării.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
plafon tva
microintreprindere
impozit
parlament
codul fiscal