Investitorii americani sunt nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate recent de Guvern: vor îngreuna afacerile, vor scădea încrederea, vor afecta competitivitatea țării

Investitorii americani sunt nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate recent de Guvern: vor îngreuna afacerile, vor scădea încrederea, vor afecta competitivitatea țării
scris 1 nov 2017

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) își exprimă îngrijorarea cu privire impactul măsurilor de politică fiscală anunțate recent, atât din punct de vedere al costurilor generate la nivelul contribuabililor, cât și din punct de vedere al sustenabilității bugetare. În plus, aceste măsuri multiple intervin la scurt timp după introducerea mai multor modificări de politică fiscală, în același regim de adoptare rapidă, ceea ce creează instabilitate și confuzie în mediul de afaceri cu privire la impactul al acestor măsuri precum și cu privire la procedura lor de implementare.

În viziunea AmCham România, atât frecvența modificărilor fiscale adoptate în regim de urgență, cât și impactul financiar și administrativ, îngreunează derularea afacerilor în România, scad încrederea în guvernanța economică și în economia în ansamblu, afectând competitivitatea economică a țării și capacitatea de a atrage resurse pentru consolidarea sustenabilă a economiei românești.

"Este îngrijorător impactul bugetar negativ generat de pachetul de măsuri fiscale anunțate, de aproximativ 5 miliarde lei în anul 2018 și între 3 și 4 miliarde în anii 2019 – 2021,  ceea ce poate conduce la frânarea unei evoluții sustenabile a economiei, și ar pune presiune pe încadrarea în ținta de deficit bugetar de 3% în anii următori. Considerăm că trebuie evitate orice măsuri care ar putea atrage creșteri viitoare de taxe și impozite sau scăderea/reducerea finanțării pentru investiții în infrastructură, educație, sănătate, cercetare, etc. care să susțină dezvoltarea României", se arată în comunicatul AmCham.

Mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va ava un mare impact, spune AmCham, cei mai afectați urmând a fi cei din industria IT: "Deși motivația și beneficiile acestei modificări continuă să fie neclare, sunt evidente implicațiile negative la nivelul pieței forței de muncă, atât în termeni de costuri salariale, cât și prin revenirea la unele tratamente fiscale discriminatorii între diverse categorii de contribuabili. Asftel de factori vor încuraja migrarea către forme alternative de impozitare a muncii și implicit vor accentua impactul bugetar negativ, creând presiuni suplimentare pe piața forței de muncă. Industria IT, una dintre cele mai performante industrii cu are un aport însemnat la PIB-ul României, va fi printre cele mai afectate de o astfel de abordare".

Efectele concrete ale noului Cod Fiscal pentru un salariu net de 3.000 de lei și venituri similare pe PFA CITEȘTE ȘI Efectele concrete ale noului Cod Fiscal pentru un salariu net de 3.000 de lei și venituri similare pe PFA

Cu privire la impozitul pe profit, AmCham consideră termenul de intrare în vigoare mult prea apropiat în raport cu stadiul pregătirii pentru implementarea ATAD: "Având în vedere impactul la nivelul finanțării investițiilor se justifică o reanalizare a acestei propuneri în sensul creșterii pragului de deductibilitate.  Complexitatea unor mecanisme precum regulile legate de societățile controlate de entități străine sau taxarea la ieșire, impun alocarea unei perioade suficiente de pregătire, adecvată nivelului incipient de educație fiscală cu privire la aceste concepte în România, pentru a evita dificultăți la nivelul contribuabililor în etapa de implementare".

Pentru tot pachetul de măsuri este nevoie de un dialog real, constructiv care să analizeze în profunzime agrumentele și implicațiile tuturor prevederilor, cu respectarea termenului legal privind transparența publică și acordarea unei perioade de minimum 6 luni înainte de intrarea în vigoare a legislației, este recomandarea Camerei de Comerț Americană.

Deși prezentate drept măsuri de stimulare a creșterii economice, unele dintre măsuri, precum impozitul pentru microintreprinderi raportat la cifra de afaceri ar putea avea un efect contrar, mai arată comunicatul. "Având în vedere structura companiilor din România după cifra de afaceri – cu 80% din companii au cifra de afaceri sub 1 milion euro, activitatea acestora ar putea fi impactată în mod negativ din punct de vedere financiar, de aceea credem că se impune ca măsura să fie opțională. Considerăm că este nevoie de o analiză aprofundată  pentru a evalua riscul de noi insolvențe din rândul acestei categorii de societăți, precum și impactul asupra gradului de colectare a veniturilor bugetare", arată AmCham.

AmCham România reiterează nevoia ca politica fiscală să fie parte integrantă a unei viziuni economice pe termen mediu și lung pentru România și a unei abordări strategice, care să respecte fără excepții principiile stabilității și predictibilității statutate chiar în Codul Fiscal. Membrii AmCham Romania salută demersul de modernizare a cadrului legislativ- fiscal și își exprimă și pe această cale disponibilitatea de a participa în mod activ la consultările derulate în acest acest context. 

"Cu toate acestea, cu privire la toate măsurile menționate mai sus, considerăm că sunt prea complexe pentru a fi adoptate prin Ordonanță de Urgență, fiind recomandat cursul legislativ normal ce ar permite și un cadru de consultări necesare cu toate părțile implicate și afectate", se arată în încheierea comunicatului.

AmCham România este o asociație profesională de afaceri de prim rang reunind peste 420 de companii americane, internaționale și românești ce au realizat cumulat investiții totale de peste 20 miliarde dolari și au generat peste 250.000 de locuri de muncă.  

viewscnt
Afla mai multe despre
amcham
fiscalitate
impozit