Investitorii din agricultură pot primi subvenții între 500-1.000 lei pentru fiecare nou angajat până în 40 de ani, iar salariații vor fi scutiți de impozit. Care vor fi criteriile pentru subvenție

Investitorii din agricultură pot primi subvenții între 500-1.000 lei pentru fiecare nou angajat până în 40 de ani, iar salariații vor fi scutiți de impozit. Care vor fi criteriile pentru subvenție
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 12 dec 2017

Fermierii care vor angaja cel puțin 2 persoane sub 40 de ani în agricultură, acvacultură sau industria alimentară vor putea beneficia de subvenții între 500 și 1.000 lei pentru angajarea a cel puțin doi tineri sub 40 de ani. Salariații în această situația vor beneficia de scutiri la impozitul pe venit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Prevderile au fost incluse într-un proiect de lege aprobat luni de senatori și care urmează să fie discutat ulterior și de Camera Deputaților. 

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro anunțase în premieră că Guvernul pregătea un proiect prin care firmele care vor angaja cel puțin 3 persoane sub 35 de ani în agricultură, acvacultură sau industria alimentară să fie scutite de la plata tuturor obligațiilor către stat ce decurg din acordarea drepturilor salariale, iar de aceleași scutiri vor beneficia și tinerii angajații. 

Proiectul a fost, în cele din urmă, preluat în regim de urgență de parlamentarii puterii care au majorat vârsta la 40 de ani pentru angajați, iar senatorii din comisia de specialitate au modificat facilitățile și criteriile de acordare a acestora.

Astfel, programul vizează acordarea, în perioada 2017-2020, unui sprijin financiar angajatorilor din agricultură, acvacultură și industrie alimentară în vederea angajării tinerilor cu vârsta de până la 40 de ani, pentru o perioadă de cel puțin un an.

Modificări la Legea risipei alimentare: alimentele apropiate de data expirării nu vor mai fi revândute CITEȘTE ȘI Modificări la Legea risipei alimentare: alimentele apropiate de data expirării nu vor mai fi revândute

Angajatorul-fermier, fie persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau întreprindere familială, care face dovada angajării a doi tineri cu vârsta de până la 40 de ani, beneficiază de următorul sprijin lunar, timp de 12 luni, pentru fiecare angajat: a) 1.000 de lei pentru studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/ sau industrie alimentară; b) 750 de lei pentru studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durata in domeniul agricol, acvacultură și sau industrie alimentară; c) 500 lei pentru persoane fără studii. 

Pot beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii trebuie să nu se afle în procedură de executare silită, reorganizare judiciară,faliment, închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială, să nu aibă datorii la bugetul general consolidat și la bugetele locale, atât pentru sediul social cât și pentru toate punctele de lucru și să se oblige că încadrează cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, cel puțin 2 persoane cu vârsta de până la 40 de ani, păstrând numărul locurilor de muncă la data accesării programului și numărul locurilor de muncă create prin program.

Noii angajați vor beneficia de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut.

Un nou anunț TV: “Pentru sănătatea economiei naționale, cumpărați produse fabricate în România!” CITEȘTE ȘI Un nou anunț TV: “Pentru sănătatea economiei naționale, cumpărați produse fabricate în România!”

Măsura vine în contextul în care producătorii agricoli reclamă un ”deficit istoric” de forță de muncă în domeniu, mai ales de muncitori calificați care să manevreze utilaje, în vestul țării estimându-se că doar 50 la sută din necesarul de oameni este acoperit, motiv pentru care unele societăți comerciale nu se pot dezvolta sau angajează firme din Ungaria pentru a lucra terenurile. Producătorii spun că forța de muncă este îmbătrânită și va dispărea în câțiva ani, în timp ce școli profesionale nu mai există.

Potrivit datelor oficiale, zona rurală a României acoperă 87,5% din teritoriu și 45% din populație, fiind caracterizată de o puternică tendință de îmbătrânire și de migrare, în special a tinerilor.

Inițial, autoritățile estimau că, în perioada 2017 - 2020, vor fi angajați circa 8.000 de tineri (câte 2.000 de salariați anual), ceea ce va conduce la o creștere cu 8,2 % a forței de muncă în  agricultură.

Impactul bugetar pentru susținerea acestei scheme de sprijin financiar a fost estimat inițial la 25 milioane euro în următorii 4 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
acvacultura
industrie
alimentara
angajator
firma
companie
angajat
tineri
scutire
impozit
obligatii
buget
parlament
senat
guvern