Kovesi: Peste 1270 de inculpați trimiși în judecată; mai mult de un sfert fiind acuzați de abuz în serviciu

Kovesi: Peste 1270 de inculpați trimiși în judecată; mai mult de un sfert fiind acuzați de abuz în serviciu
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 feb 2017

Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a declarat, joi, la ședința de bilanț a DNA pe 2016, că au fost trimiși în judecată 1270 de inculpați, peste un sfert dintre aceștia fiind acuzați de abuz în serviciu cu un prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kovesi a precizat că 2016 a fost un an dificil, cu provocări legislative, atacuri fără precedent la adrsesa activității și a procuorilor DNA, scrie News.ro.

Ea spus că peste 1.270 de inculpati au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu, printre aceștia aflându-se și trei miniștri, șase senatori, 11 deputați, 47 de primari, 16 magistrați și 21 de directori de companii naționale. Mai mult de un sfert dintre cei trimiși în judecată au comis abuz în serviciu cu prejudiciu de peste 260 de milioane de euro.

Kovesi a precizat că există acum "o largă dezbatere despre abuzul în serviciu", subliniind că CCR nu a dezincriminat abuzul în serviciu.

Ea a spus că instanțele au aplicat decizia interpretativă și că au fost 71 de persoane condamnate pentru abuz în serviciu, 15 achitate, încălcând doar HG, regulamente sau ordine interne. Ele fuseseră trimise în judecată anterior deciziei CCR.

În opinia șefei DNA, corupția s-a manifestat prin aceleași acțiuni repetitive, aceasta însemnând că investigațiile penale trebuie dublate de măsuri preventive.

Tendință îngrijorătoare pe piața muncii: Numărul salariaților cu studii superioare scade, mai mulți angajați cu salariu minim CITEȘTE ȘI Tendință îngrijorătoare pe piața muncii: Numărul salariaților cu studii superioare scade, mai mulți angajați cu salariu minim

Laura Codruța Kovesi a spus că o mare parte dintre acțiunile DNA au vizat identificarea fraudei și corupției în achizițiile publice, în special în infrastructură, IT și sănătate. În aceste cazuri a fost vorba de achiziții de bunuri și servicii la prețuri majorate cu 50 până la 800 %și  de comisioane între 10 - 20%.

Kovesi a spus că sunt mii și mii de oameni care vor o societate clădită pe corectitudine și respect și că eforturile justiției trebuie susținute de stabilitatea cadrului legislativ și instituțional.

"În România multă lume declară că susține lupta anticorupție, dar am văzut cu toții cât de repede poate fi anulată lupta anticorupție. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin atacuri fără precedent la adresa DNA", a spus procurorul șef al DNA.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
laura codruta kovesi
abuz in serviciu